Министърът ще иска отстраняването на Гешев заради нарушения не само като главен прокурор

Министърът ще иска отстраняването на Гешев заради нарушения не само като главен прокурор

© Георги КожухаровИскането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, което министърът на правосъдието подготвя ще включва мотиви за различни видове нарушения, които Гешев е извършил, както в рамките на настоящия си мандат, така и в предходните му професионални действия. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.


Тя обяви, че чака решението на Конституционния съд по питането на нейния предшественик Янаки Стоилов дали министър може да иска отстраняване на главния прокурор, за да задейства процедурата пред Висшия съдебен съвет. Решението се очаква на осми февруари. Магистратът, който ще може независимо да разследва главния прокурор, ще бъде избиран на случаен принцип за всеки конкретен случай, а няма да е фигура с определени правомощия, заяви още Йорданов.


По думите й в момента по темата текат обсъждания и с представители на Европейската комисия, като се дискутира и възможността кръга от магистрати, които да имат право да водят разследвания срещу главния прокурор, да бъде увеличен. Идеята на управляващите е да има наказателен съдия, който да поеме временна функция на разследващ главния прокурор и после да се върне на работа в съда.
Представихме пред евродепутатите от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и правата на човек в европейската комисия цялата палитра от инструменти, които трябва да се приложат, за да се реализира съдебната реформа в България, каза Йорданова. Коментарът и беше по повод вчерашното изслушване в европейската комисия на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев по темата.


Йорданова уточни, че евродепутатите са поставили въпроси за проблеми, които не са решени дълги години назад във времето. Тя за пореден път коментира какъв е проблемът със сегашния статут на главния прокурор и какво трябва да се направи. Йорданова допълни, че днес предстоят технически разговори с представители на еврокомисията по темата.


В отговор на въпрос министърът посочи, че текстовете, чрез които ще са реализира съдебната реформа, са готови и до няколко дни ще бъдат публикувани за общественото обсъждане. "Това са текстовете, които минаха на гласуване в пленарната зала в 46-тото Народно събрание, но са доразвити", допълни Йорданова.


Министър обясни и какво ще се случи с делата, с които се занимават специализираният съд и прокуратура. Предвижда се заварените дела да останат физически в сградата на специализираните съдилища и да бъдат администрирани съответно от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.
Съдиите, които ги гледат в момента, ще бъдат командировани в СГС и САС, за да се избегнат каквито и да е пречки пред доразглеждането им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK