Екоминистърът: проблем е не законодателството за опазване на въздуха, а прилагането му

Заседание на 47-ото народно събрание, парламент, Борислав Сандов

© Юлия Лазарова

Заседание на 47-ото народно събрание, парламент, Борислав СандовБългарското законодателство за опазване на чистотата на въздуха е в тон с европейското, но проблемът е прилагането му, каза в рамките на парламентарния контрол днес министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи, че има Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, в която са набелязани адекватни мерки.


Министърът припомни, че са били разширени и правомощията на общините за въвеждане на нискоемисионни зони. Сандов каза, че за реализацията на програмите има и финансиране както от ЕС, така и национално.
Екоминистърът поясни, че вече води разговор с колегата си от социалното министерство за спиране на държавните помощи за дърва и въглища за социално слабите.


Вчера Борислав Сандов за пореден път посочи, че България може да бъде повторно осъдена в Люксембург за атмосферния въздух и да бъде задължена да плаща огромни санкции. Той припомни, че през 2017 година страната вече беше осъдена, тъй като в четири града нивата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно допустимите норми. Сандов допълни, че при нова осъдителна присъда минималната санкция е около 10 милиона лева, а след това на дневна база текат санкции, които правят около 20 милиона лева на година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK