Представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим" не отчита как защитава интересите ѝ

Красимир Първанов

© Юлия Лазарова

Красимир ПървановКрасимир Първанов, назначен през 2017 г. по времето на третото правителство на Бойко Борисов като представител на държавата в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим", до ден днешен не е написал нито един отчетен доклад за това как е защитавал интересите на държавата в руската компания. Това се изтъква в отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на въпрос от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров.


Първанов е в надзора на компанията, в която българската държава държи "златната акция", от май 2017 г. Оттогава той нито веднъж не е докладвал на Министерството на енергетиката какви са производствените и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви мерки и планове се обсъждат и приемат, забеляза "Сега".


"Златната акция" е инструмент на държавата да упражнява контрол върху важни решения в дружеството, като налага вето - например за промяна на предмета на дейност, за съкращения и т.н.
От отговора на министър Николов става известно, че през времето, откакто е представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", Красимир Първанов е участвал на 19 от 20 проведени заседания на надзорния съвет (отсъствал е само от последното, проведено на 14 декември). Това са над 4 години, през които Първанов не е представил нито един документ - отчет, доклад, протокол или поне проект за решение, уточнява енергийният министър. И изтъква, че представителят на държавата би трябвало да отчита работата си не само годишно, а и на всяко тримесечие.


От писмения отговор на енергийния министър се подразбира, че Първанов ще бъде сменен. Но се уверява, че това щяло да стане след провеждане на прозрачен конкурс с ясни критерии. И следващият представител на държавата ще трябва да съгласува с министерството позициите по важните точки за всяко събиране на надзорния съвет.


Красимир Първанов е бивш заместник-министър на енергетиката, а преди това беше и директор на Националната електрическа компания (НЕК). При първото правителство на Борисов, припомня "Сега", той се прочу със скандална самоинициатива, която струва прескъпо на България. Тогава като шеф на НЕК той подписа фаталния анекс №12 към договора за АЕЦ "Белене", който по-късно помогна на руската "Атомстройекспорт" да осъди страната ни за 1.2 млрд. лева. Първанов нямаше мандат да подписва за допълнителни ангажименти, защото не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по проекта, но го направи през главата на тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков. След като поведението му предизвика грандиозен скандал, Бойко Борисов го отстрани от НЕК.


После обаче очевидно ценният за бившата власт кадър се върна "на бял кон" - Борисов го назначи за зам.-министър на енергетиката в третия си кабинет. Но отново се наложи да уволни Красимир Първанов. Този път заради "Апартаментгейт", в който наред с Цветан Цветанов е закупувал скъпи апартаменти на изключително занижени цени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK