Здравните власти значително облекчават COVID правилата за влизане в България

Здравните власти значително облекчават COVID правилата за влизане в България

© Christophe Licoppe, European Union 2021Министерството на здравеопазването въвежда нов, много висок праг на заболеваемост за страните в чужбина - над 5 хил. на 100 хил. население - наречен "тъмночервена зона", пристигащите от които ще подлежат на карантина, ако нямат поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19 и не представят отрицателен резултат от PCR тест. Отново се отменя изискването за пътуващи от държави в т. нар. червена зона - със заболеваемост над 500 на 100 хил. население да си правят изследвания по PCR метода, независимо дали са ваксинирани или преболедували.


Правилата влизат в сила от 1 февруари, като с това значително се облекчават изискванията за влизане в България. Независимо към коя зона се числи дадена държава, за пътуващите деца до 12 годишна възраст няма никакви изисквания. "Дневник" обобщава новите условия, които са публикувани в заповед на министъра на здравеопазването Асена Сербезова.


Тъмночервената зона


От 1 февруари се обособява нова тъмночервена зона за страните, където заболеваемостта е над 5 хил. души на 100 хил. население за период от 14 дни. Както и досега списъкът с такива държави се очаква да се променя на две седмици и здравните власти да изпращат информация за това.

В тъмночервената зона от началото на следващия месец попадат:
Афганистан, Бонер, Гибралтар, Гренландия, Израел, Исландия, Андора, Швейцария, Белгия, Дания, Северна Корея, Малдиви, Танзания, Палау, Португалия, Сан Марино, Сейшели, Саба, Сен Пиер и Микелон, Синт Еустациус, Словения, Фарьорски острови, Франция


От пристигащите в България от тези страни се очаква да представят отрицателен резултат за PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането, както и удостоверение за ваксиниране или преболедуване

Изключение се прави за хората с бустерна доза ваксина срещу COVID-19


Хората, които покажат само сертификат за ваксиниране или преболедуване, както и хората, които покажат само отрицателен резултат по PCR метода, подлежат на карантина за десет дни. Тя може да бъде отменена, след като на третия ден от пристигането човек си направи PCR тест в България и резултатът от него е отрицателен.


Хората, които не представят нито сертификат за ваксиниране, нито отрицателен PCR тест, би следвало да бъдат поставени под карантина за десет дни. В заповедта не се предвижда възможност изолацията да бъде прекратена по-рано.


Червена зона


Страните в чужбина, където заболеваемостта е над 500 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици, попадат в т. нар. червена зона. Досега пристигащите от такива държави трябваше да показват отрицателен резултат от PCR тест, независимо дали са ваксинирани или преболедували. Това условие отпада от 1 февруари.

От началото на следващия месец в червената зона попадат следните държави:


Австралия, Австрия, Ангила, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Бахамски острови, Белиз, Бермуда, Босна и Херцеговина, Британски Вирджински острови, Люксембург, Гренада, Грузия, Доминика, Доминиканска република, Кувейт, Уругвай, Ирландия, Италия, Йордания, Кабо Верде, Кайманови острови, Канада, Катар, Киргизска република, Лихтенщайн, Монако, Испания, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Гвиана, Бахрейн, Кюрасао, Ливан, Боливия, Монголия, Монсерат, Нова Каледония, Великобритания и Северна Ирландия, Ман, Аруба, Албания, Аржентина, Ботсвана, Гърция, Еквадор, Естония, Казахстан, Колумбия, Косово, Коста Рика, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Панама, Парагвай, Перу, Полша, Северна Македония, Сингапур, Суринам, Сърбия, Таджикистан, Тринидад и Тобаго, Турция, Финландия, Чили, Румъния, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Словашка република, Съединени американски щати, Тунис, Турксменистан, Търкс и Кайкос, Унгария, Германия, Бразилия, Сейнт Кидс и Нейвис, Хърватия, Черна гора, Чешка република, Ямайка


За да не подлежат на карантина, пристигащите от държави в червената зона трябва да представят някои от следните сертификати:

  • за бустерна доза, като валидността на този документ засега е безсрочна
  • за завършена първоначална ваксинация, като валидността на този документ е от 14 до 270 дни (девет месеца) след втората доза (или след единствената, ако става дума за ваксината на "Янсен")
  • за преболедуване в рамките на половин година, установено с PCR тест
  • за изследване по PCR метода, направено до 72 часа преди пътуването
  • за изследване с антигенен тест, направен до 48 часа преди пътуването

Хората, които не представят някои от сертификатите по европейски стандарти, подлежат на карантина за десет дни, като тя може да бъде прекратена предсрочно. Условието човек да си направи PCR или анигенен тест най-рано три дни след пристигането и резултатът да е отрицателен.


Оранжева и зелена зона


Държавите, в които заболеваемостта е над 75 души на 100 хил. население, попадат в оранжевата зона. Страните със заболеваемост до 75 души на 100 хил. население се числят към зелената зона.


От заповедта на здравното министерство се разбира, че засега няма държави, числящи се към зелената зона, а всички, които не са разпределени към червената и тъмночервената, попадат в оранжевата.


Условията за пристигащите от страни в оранжевата и зелената зона са същите, както при страни в червената зона. Хората трябва да имат сертификат по европейските стандарти за ваксиниране, преболедуване, изследване или подлежат на карантина за десет дни. Изолацията може да бъде съкратена, ако се представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен най-рано три дни след пристигането в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK