Сърна е застреляна в близост до оживена туристическа пътека на Витоша

Сърна е застреляна в близост до оживена туристическа пътека на Витоша

© Цветелина БелутоваТруп на простреляна сърна е бил открит от преминаващи в границите на Природен парк "Витоша" в близост до шосе и оживена туристическа пътека. От управата на парка съобщиха за "Дневник", че са уведомени за случилото се на 17 януари и разследват случая заедно с органите на реда.


"Дневник" се свърза с един от очевидците, намерили трупа на животното. Той разказа, че е намерил простреляната сърна в непосредствена близост до пътеката между столичния кв. "Драгалевци" и Черни връх. Сърната е била с огнестрелна рана в близост до окото.


Мястото, на което е намерена убитата сърна

© Google.bg/Maps

Мястото, на което е намерена убитата сърна
Според официалната информация до дирекцията на Природен парк "Витоша" на 17 януари от тел. 112 е постъпил сигнал за намерена сърна с прострелна рана.


"Незабавно са предприети действия по проверка на сигнала. Още същия ден е извършена съвместна проверка на място от представители на ДПП Витоша, териториално поделение Държавно горско стопанство - София, Регионалната дирекция по горите и СДВР. Продължават действията по изясняване на случая", съобщиха от парка. Според официалната информация контролът в рамките на парка се осъществява от 9 институции.


Съгласно заповед на министъра на околната среда и водите от 14 юли 2000 г. ловуването в природния парк е забранено извън границите на държавно ловно стопанство "Витошко-Студена", което се простира в южната и югозападната част на планината и е далеч от намерената сърна, която е станала жертва на бракониерски лов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK