Външното министерство осъди Пендаровски за срещата с ОМО "Илинден" (допълнена)

Стево Пендаровски

© Associated Press

Стево ПендаровскиМинистерството на външните работи (МнВР) осъди президентът на Северна Македония Стево Пендаровски за срещата му с нерегистрираната от България и нагнетяваща напрежението между София и Скопие организация ОМО "Илинден".


"МнВР изразява загриженост от последните развития в Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония" - това се посочва в позиция на българското външно министерство, публикувана на сайта му.


Вчера президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с организацията ОМО "Илинден" и "Сдружения на граждани от Република България". ОМО "Илинден" е организация с отказана регистрация от Конституционния съд заради сепаратизъм.
"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония", се посочва в позицията.


От външното министерство приканват отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие.


Пендаровски: Не нарушавам договора за сътрудничество


По-късно Пендаровски разпространи позиция, в която заявява, че нито едно от действията му нито е било, нито оттук нататък ще бъде в противоречие на Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония от 2017 г., включително и срещата със сдружения на граждани от България, посочва БТА.Пендаровски смята, че всяка институция в двете страни трябва да допринася за преодоляването на отворените въпроси и в тази връзка се ангажира със засилване на диалога и пълното прилагане на споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK