Журналистическа организация: Вместо идеи за съдебно преследване трябват гаранции срещу него

Тошко Йорданов е един от депутатите, който на заседанието на комисията по култура и медии приветства идеята да има наказателна отговорност за журналисти

© Юлия Лазарова

Тошко Йорданов е един от депутатите, който на заседанието на комисията по култура и медии приветства идеята да има наказателна отговорност за журналистиДепутатите от "Продължаваме промяната" и от "Има такъв народ" Антония Димитрова и Тошко Йорданов и Тома Биков от ГЕРБ трябва ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си.


За това призовава Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), които в позиция изразяват силно притеснение от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19 януари.


Тогава народната представителка от "Продължаваме промяната" Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации.
"Не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление. Никой от останалите членове на комисията не се противопоставя на идеята, вместо това председателят Тошко Йорданов от "Има такъв народ", заявява, че има идея и ще я сподели на коалиционно ниво.


В дискусията как да се търси отговорност от авторите на публикации със заблуждаващо съдържание се включва и зам.-председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ, който казва, че проблемът е, че на някои сайтове не може да се открие нито собственикът, нито авторът и затова няма как да се търси отговорност, "иначе, разбира се, всички сме за". Тошко Йорданов отговаря, че "този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите", и обещава да представи тази промяна", пишат от АЕЖ, позовавайки се на стенограмата от заседанието.


На него от "Има такъв народ" поискаха нов медиен закон, смяна на СЕМ и проверка на избора на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.


От журналистическата организация припомнят, че възможност за търсене на персонална отговорност от журналисти и в момента съществува.

"Ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би трябва да се увеличи капацитетът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави проверки за собственост. Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да изпълнява задълженията си по налагане на санкции на медии, които не изпълняват решенията на Комисията за журналистическа етика", пишат още от АЕЖ.

Според тях при обсъждане на идея за търсене на персонална отговорност от журналисти трябва да се предвидят гаранции, че журналисти няма да стават жертва на т.нар. SLAPP дела, които имат за цел да ограничат дейността им.


"Важно е и в съдебната реформа да се направят промени, които да обвържат ясно атестацията на съдиите с техните умения и познание на правото на Европейския съюз и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Очакваме от управляващите и ясни правила, така че с европейско и друго публично финансиране да не се купува медиен комфорт. Очакваме също така, че всяка идея, засягаща медийната среда, ще бъде предварително обсъждана с експертите от сектора и ще се взима предвид постигнатото на европейско и на национално ниво", завършват позицията си от АЕЖ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK