Експертният съвет към екоинспекцията одобри завода за горене на отпадъци на Румен Гайтански - Вълка

Протестиращите граждани и представители на местния бизнес ще обжалват пред министерството на околната среда.

© Фейсбук група

Протестиращите граждани и представители на местния бизнес ще обжалват пред министерството на околната среда.Експертният съвет към екоинспекцията (РИОСВ) във Велико Търново е дал зелена светлина на завода за каменна вата на "Петрургия" в село Върбовка, зад който стои Румен Гайтански - Вълка. В него по план трябва да се изгарят по 56 тона боклук на час.


След продължило 8 часа заседание гласуването на експертния екологичен съвет в РИОСВ е: 9 гласа "за", 2 "против" и 6 въздържали се, съобщиха активисти от групата на протестиращите срещу инвестицията, като цитираха свои източници от съвета. РИОСВ потвърди информацията пред кореспондента на БНР във Велико Търново.


Предстои в 7-дневен срок директорът на РИОСВ да вземе окончателно решение по ОВОС. Той може да потвърди решението на експертния съвет или да го отхвърли. Очакванията са, че ще потвърди одобрението на съвета, съобщиха екоактивистите. Те заявиха, че ще обжалват разрешението пред екоминистерството, а вероятно пред административния съд ще се обжалва процедурата по ОВОС.
"Ключовият глас, който обърна резултата в полза на инвестиционното предложение на "Петрургия", беше този на Община Павликени, представлявана от зам. кмет. Скоро ще имаме възможността да изразим недоволството си към общината по-категорично!", съобщиха активистите във фейсбук групата "За Павликени". "За" е гласувал и кметът на Върбовка.


Те организираха протест сутринта пред екоинспекцията. Миналата седмица граждани, представители на местния бизнес и фермери протестираха и пред общината в Павликени, като заявиха, че няма да допуснат изграждането на огромната инсталация, планирана да изгаря по 56 тона боклук на час.


Преди заседанието на РИОСВ пред Нова тв зам. кметът на Павликени Анастасия Вачева съобщи, че кметството подкрепя проекта за завод за каменна вата, но поставя условия относно отпадъците, които трябва да се горят. Пред БНР тя обясни: "Принципното ни становище е положително при редица условия, които поставяме, които са единствено в интерес на живота и здравето на населението на общината. Настоявам да не се разрешава на територията на завода да се извършват каквито и да е дейности по обработка на отпадъци. Ако влиза RDF, да влиза чист, стандартизиран RDF, който да бъде изгарян. Нищо друго да не се прави на територията на общината. Настояваме тежката техника, която ще се използва при строителството, както и последствие при експлоатацията, да не преминава през населените места на общината".


На обратното мнение е общинският съвет - миналата седмица той гласува декларация против завода. Според кметството обаче това е станало под натиск.


Местното население е гневно, защото горенето на отпадъци ще съсипе въздуха, почвата и водите в региона, който е с развито селско стопанство, ще причини болести и обезлюдяване. Според плана на инвеститора всеки ден 60 тира трябва да докарват боклук за горене, което ще доразруши и без това изключително лощите пътища в областта. Предлаганите 300 работни места за нискоквалифициран труд във Върбовка с нищо няма да допринесат за устойчивото развитие на общината.


Биологът Пенчо Пандъков, който е член на експертния съвет от сдружение "Балканка", каза пред БНР: "Има тотална грешка в управлението на отпадните води в проекта, защото смесват потоци от различни производствени процеси, някои от тях замърсени с токсични вещества. Предвиждат съоръжение, което няма да контролира на изхода тези токсични вещества. Предвиждат оборотни води и тези токсични вещества като тежки метали, устойчиви органични замърсители ще с натрупват с времето, няма да бъдат контролирани, ще се изпускат във водното тяло и също могат да доведат до блокиране на пречиствателните процеси".


По настояване на екологичните организации и на представителя на Историческия музей в съвета са приети препоръки, посочи Пандъков, цитиран от БНР: "Включихме мерки за въвеждането на биомониторинг върху компонентите на околната среда, най-вече живите организми, за натрупването на опасни замърсители като тежки метали и устойчиви органични замърсители".


Прието е и предложеното за мониторинг на токсичните вещества в системата за управление на водите в завода, което не е било предвидено, както и за заустването на отпадните води, и препоръки, свързани с опазването на културното наследство на района, известен с археологическото си богатство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK