Църквата почита свети мъченик Трифон днес

Снимката на иконата е от специализирания сайт <a href="http://www.pravoslavieto.com/life/02.01_sv_Trifon.htm">"Православието"</a>

Снимката на иконата е от специализирания сайт "Православието"

Православната църква почита днес паметта на свети мъченик Трифон. Денят, известен в народната традиция като Трифон Зарезан, дълги години е отбелязван по стар стил на 14 февруари и е свързан със зарязването на лозята преди идването на пролетта. "Преместването" му две седмици по-рано се дължи на преминаването към Григорианския календар през 1968 г. Понастоящем на 14 февруари православните християни почитат успението на св. Кирил.


Св. мъченик Трифон е роден около 225 г. в село Комсада, в областта Фригия, Мала Азия, в семейство, което отрано разпалва у него любов и преданост към Бога. Живее праведно и загива мъченически заради вярата си в Иисус Христос. По време на гоненията срещу християните, когато римският императорски престол е зает от Траян Деций (249 - 251 г.), Трифон е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.


Според народните традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.
Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дена, наречени Трифунци. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - свети Симеон.

Имен ден имат: Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Трифула, Тричко, Тричо, Тричка, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK