Гешев поиска имунитета на депутат от ДПС, но не на Пеевски

Юсеин Вейселов

© ДПС

Юсеин ВейселовГлавният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Юсеин Вейселов, информираха от прокуратурата.


Главният прокурор е поискал да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу депутата от ДПС, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.


В съобщението на прокуратурата са посочени само инициалите Ю.В., но Юсеин Вейселов е единственият депутат, който отговаря на тези инициали.
Уточнява се, че с определение от 13 декември 2021 г. Окръжният съд в Габрово е спрял наказателното производство срещу Вейселов заради придобиването на депутатски имунитет.


Окръжната прокуратура в Габрово е внесла обвинителен акт на 10 септември 2021 г. за причинена смърт по непредпазливост при катастрофа на пътя. На 22 октомври 2019 г., на път между с. Кормянско и с. Петко Славейков, общ. Севлиево, шофирайки BMW той е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист.


Продължаването на наказателното преследване срещу Юсеин Вейселов е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писменото съгласие на депутата, допълват от прокуратурата.


По-рано днес "Сега" информира, че проверка на ГДБОП по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ срещу друг депутат от ДПС - Делян Пеевски, е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK