Сандов ще върне екооценката на завода за горене на отпадъци на Румен Гайтански - Вълка

Сандов ще върне екооценката на завода за горене на отпадъци на Румен Гайтански - Вълка

© Юлия ЛазароваЕкоминистърът Борислав Сандов ще върне доклада за оценка въздействието на околната среда (ОВОС) на бъдещия завод за каменна вата на "Петрургия" в павликенското село Върбовка, зад който стои Румен Гайтански - Вълка, съобщава БНР. В него по план трябва да се изгарят по 56 тона боклук на час.


Вчера, след продължило 8 часа заседание, експертният съвет към екоинспекцията (РИОСВ) във Велико Търново даде зелена светлина за строежа на завода. Проектът е на стройност 420 млн. евро и трябва да изгаря по 430 хил. тона гориво от отпадъци годишно. Повече за завода четете тук.


По данни на БНР при закрити врата днес Сандов се е срещнал с областния управител на Велико Търново Людмила Илиева и е поел ангажимент, че ще върне преписката по инвестиционното намерение за завода с изгаряне.
"Запознавайки се с преписката виждам множество процедурни нарушения, което налага ново разглеждане и връщане в начален етап на тази процедура", казва Сандов.


Днес се разбра, че екоминистърът е сменил директора на РИОСВ - Велико Търново. Постът ще се заема вече от Мая Радева, бивш директор на природен парк "Българка" и бивш еколог на община Трявна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK