Какво е свършила прокуратурата по списъка на Кирил Петков

Главният прокурор Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван ГешевАктивността на прокуратурата по важните обществени казуси, отбелязани от премиера Кирил Петков, по които той е призован да предостави информация на държавното обвинение, е по-скоро спорадична, откъслечна и в нито един от случаите не е довела до конкретен резултат.


Това показа преглед на "Дневник" по точките, представени от Петков в понеделник. Тогава прокуратурата обяви, че е започнала проверка по списък с имена и прякори, споменати от премиера на среща с главния прокурор Иван Гешев в петък 4-и февруари. От държавното обвинение обявиха, че викат на разпита премиера и шефа на кабинета му по повод споменати от тях "имена и прякори на лица".


Съобщението беше изненадващо, защото двете институции вече бяха уведомили за какво са разговаряли Петков и Гешев (дори представяйки различни акценти). Забавената активност на държавното обвинение показа само колко изострени са отношенията между главния прокурор и премиера, който неколкократно е искал оставката на шефа на държавното обвинение.
Съобщението на държавното обвинение предизвика брифинг на Петков, на който той обяви, че приема поканата за разпит с удоволствие и ще представи на държавното обвинение списък с публична информация по много важни казуси, по които не е докрай известно какво точно е свършила прокуратурата.


Малко след това от държавното обвинение обявиха, че са информирали многократно българските граждани за предприетите действия.


"Информацията по конкретните казуси е публикувана на интернет страницата на прокуратурата", съобщи на фейсбук страницата си държавното обвинение малко след като Петков даде брифинг.


Впечатление направи, че освен за санкционираните от САЩ депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесмен, укриващ се в Дубай, Васил Божков, кредити от Българската банка за развитие, кюлчетата, снимани в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Петков поиска информация за това какво е правила прокуратурата по публични информации за Христофор Аманатадитис - Таки и Румен Гайтански - Вълка.


В сряда Петков се яви пред прокуратурата и обяви, че ще предостави списък с 19 имена. "Дневник" направи преглед на казусите, изброени от Петков в понеделник и каква е информацията по тях.


След като беше публично известно, че има кюлчета и пачки, установила ли е прокуратурата коя е Мата Хари, за която Бойко Борисов твърди, че е снимала пачките и кюлчетата в чекмеджето му. Разследвано ли е дали тя е вкарала кюлчетата и пачките, или те са били просто там.


Снимката, разпространена от спалнята на Борисов

Снимката, разпространена от спалнята на Борисов


Прокуратурата не успя да установи коя е жената, снимала бившия премиер спящ, както и съдържанието на чекмеджето до него, пълно с кюлчета, пачки. Самосезирането на държавното обвинение по разпространените анонимно в началото на юни 2020 г. снимки и аудиозапис и впоследствие клип, стигна до прекратяване на наказателното производство през декември 2020 година


Основната посочена причина беше невъзможност да се установи коя е жената, чийто силует се вижда на снимките и която вероятно ги е направила. Тогава прокуратурата обясни, че кадрите не са оригинални и това затруднява експертите.


Самият Борисов се луташе във версиите за автора на снимките и коя е жената. Първото му обяснение беше, че става дума за компромат - в резиденцията преди време се била събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ - възможно било някой от участниците да е режисирал снимките. По-късно обаче премиерът лансира нова версия - че президентът Румен Радев е изпратил "една прекрасна госпожа да го нащрака", а след това многократно с думите си е давал да се разбере, че той самият знае коя е дамата, направила снимките и видеозаписа.


От съобщението на прокуратурата, с което през декември 2020 година тя сложи точка на проверката, не ставаше известно дали самият Борисов изобщо е разпитван, нито дали е установено кои жени са го посещавали в резиденцията, охранявана от Националната служба за охрана, и дали те са били разпитани. От описанието на свършеното може да се направи изводът, че премиерът не е бил обект на разследване по това производство и въпросът чии са пачките с банкноти по 500 евро и кюлчетата злато е останал без отговор.


Впоследствие през януари 2022 година стана известно, че МВР е извикало бившия премиер, за да го пита кой я е Мата Хари и откъде са кюлчетата в неговото шкафче. На разпит също са били пиарът на ГЕРБ Севдалина Арнаудова и съпругът й. Последващо развитие по този казус няма.


"Мата Хари", или кога Борисов казва истината за чекмеджето - четете тук
Кой снима в спалнята на Борисов - четете тук


Какво е предприела прокуратурата във връзка със санкциите по закона "Магнитски". "Знам, че срещу Васил Божков има доста обвинения, но не и известно какво се прави срещу другите двама санкционирани - Делян Пеевски и Илко Желязков", попита премиерът.


Последната информация за действията на прокуратурата по санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" е от края на юли 2021 година - месец след обявяването на списъка, в който влязоха дългогодишният депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков, бившият министър Александър Манолев, Илко Желязков от Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и Петър Харалампиев, който е бил председател на Агенцията за българите в чужбина .


Тогава от държавното обвинение съобщиха, че са снели обяснения от тях (без Васил Божков) и че е поискана допълнително информация от САЩ за Пеевски и Желязков, а срещу Петър Харалампиев и Красимир Томов (подчинен на Харалампиев) материали са изпратени в Специализираната прокуратура.


Оттам са привлекли към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица", написаха тогава от държавното обвинение.


Още за санцките по закона "Магнитски" - тук


Каква е връзката между заема от Българската банка за развитие (ББР) и факта, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е бил акционер в "Булгартабак".


Делян Пеевски при откриването на 47-ия парламент

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски при откриването на 47-ия парламент


Докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че фирмата "Благоевград БТ", е била един от осемте най-големи кредитополучатели от Българската банка за развитие - с кредит от над 140 млн. лева. Компанията е част от холдинга "Булгартабак", в който Пеевски беше миноритарен акционер. Името на Пеевски беше споменато от Петков и заради други кредити, отпуснати от банката.


От ДПС реагираха през май 2021 и отрекоха техният депутат да е имал кредитите към ББР като физическо лице или като собственик.


Във вторник 8-ми февруари т.г., Пеевски разпространи изявление до медиите, в което заяви, че е поискал от Българска народна банка (БНБ) да извърши проверка на банковия кредит на "Булгартабак" предоставен от Българска банка за развитие с оглед евентуални нарушения.


Според публична информация заемът на "Роудуей кънстракшън" в ББР е взет от адвоката на Румен Гайтански. "Искам да разбера какви стъпки прокуратурата е направила да се установи дали има връзка с Гайтански и дали този заем е взет правомерно", заяви премиерът


Румен Гайтански

© Валентина Петрова

Румен Гайтански


През 2019 година фирмата "'Родуей кънстракшън" получава близо 150 млн. лв. кредит от държавната Българска банка за развитие (ББР), за да купи малка местна пътностроителна фирма - "Пътстройинженеринг".
Фирмата се свързва с Румен Гайтански с прякор Вълка. Компанията, която е неин собственик е регистрирана на същия адрес, където е централата на "Волф" и където се помещават и други официални фирми на Гайтански.
През 2021 г. Фирмата "Роудуей кънстракшън" е прехвърлена за 100 лева на адвокат Иван Георгиев, който години обслужва всички вписвания по фирми на Гайтански в Търговския регистър. През годините се е появявал в бордовете на негови компании, като например "Аква вива". Той е и в управата на футболния клуб "Арда", който се счита за контролиран и издържан от Гайтански.


По казуса с "Осемте джуджета" - какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинения на Петър Петров, известен като Петьо Еврото

Петьо Петров - Петьо Еврото

© Красимир Юскеселиев

Петьо Петров - Петьо Еврото


Прокуратурата образува проверка по разследването на "Антикорупционния фонд", излъчено в няколко части през лятото на 2020 и 2021 година. В първия сезон собственикът на асансьорния завод "Изамет" Илия Златанов разказа как в опит да разреши конфликта със сина си Явор и друг съсобственик, е бил посъветван да се обърне за съдействие към бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото. В резултат, няколко дни по-късно Явор Златанов е арестуван по обвинение и разследване за организирана престъпна група за рекет. По думите на Златанов - баща впоследствие от семейството прокуратурата иззема голямо количество злато и пари, които в крайна сметка са присвоени от тогавашната съпруга на Петров - Любена.


В разследването беше намесена и охранителната фирма "Делта гард", чийто лиценз МВР отне наскоро, както и името на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


В крайна сметка Златанов баща и син са били принудени да прехвърлят голяма част от бизнеса си на посочени от Петьо Петров, съпругата му и техни адвокати лица. Във втория сезон пред АКФ и Явор Златанов представи своята версия. Той потвърди голяма част от казаното от баща му, като разказа как докато е бил арестуван, здравословното му състояние се влошава и той губи единия си бъбрек Това е било използвано като форма на натиск, за да прехвърли той частта от бизнеса си.


Няма публично достъпни данни какво е било извършвано по проверката, започнала от страна на специализираната прокуратура. Но през октомври 2021 година, ръководителят на това звено на прокуратурата Валентина Маджарова омаловажи разследването на АКФ като определи историята като "една семейна драма". "Случаят е изяснен. Неизменната истина по този казус е, че всъщност се касае за една семейна драма, тъй като пострадал - обвиняем са в родствена връзка баща - син", обяви Маджарова в интервю за "Свободна Европа".


Кой е Петьо Петров и жена му - тук
Анализ на фактите от първия и втория сезона на разследването - тук и тук


Има ли връзка между строителните компании, част от които взеха доста от договорите във връзка със строителството на незаконните язовири, и господин, така известния под прякора Таки.


Съобщението на сайта на Интерпол, с което през 2012 година Таки беше обявен за издирване

© Interpol

Съобщението на сайта на Интерпол, с което през 2012 година Таки беше обявен за издирване


Това може би беше най-изненадващата част от списъка на Кирил Петков. Името на Таки не се е споменавало от много отдавна, а прокуратурата със сигурност не му е обръщала сериозно внимание.


Христофор Аманатидис, известен като Таки, е бил съдружник на бившите барети от Дупница Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви. Сочен е и за лидер на бившата групировка ВИС. Издирва се от 2008 година, когато срещу него е издадена и европейска заповед за арест.


През 2012 година той е задържан в Дубай, но екстрадицията му към България е отказана.


Разследването на престъпленията на групата, придобила известност с име "Бандата на чуковете", продължи две години. През 2011 г. делото влезе в Софийския градски съд с обвинение срещу осем души от групата с основни действащи лица Любомир Костадинов - Младежа, Цветомир Миленов - Църи и Асен Китанов - Психото. В този процес обаче Таки нямаше обвинение.


През юли 2011 г. наблюдаващият прокурор по онова време Бисер Кирилов обясни пред медиите, че причината била, че прокуратурата не желаела Аманатидис да бъде съден задочно. Така се оказа, че наричаният в медиите крал на кокаина и организатор на разпространението на дрога остана без обвинение за наркотрафик.
През февруари 2014 година прокуратурата внесе в Специализирания съд обвинителния акт срещу Таки и още 19 души от неговата група за разпространение на наркотици в периода 2007 - 2010 г. Впоследствие делото беше прекратено, за което няма достъпна публична информация.


От брифинга на Кирил Петков не стана известно кои строителни фирми той свързва с Таки и за кои незаконни язовири говори. Докато беше служебен министър на икономиката, Петков изнесе данни за ремонти за над 500 млн.лева на язовири, прехвърлени към Държавната консолидационна компания (ДКК). Част от ремонтите са били възложени на държавната фирма "Монтажи" с ин хаус поръчка, като проверка, назначена от Петков показа, че ремонтите не са били извършени качествено. Няколко пъти Петков обяви, че ще се сезира прокуратурата по темата. От държавното обвинение представиха справка в началото на октомври по кои сигнали от служебното правителство работят. От нея стана известно, че е образувано досъдебно производство за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира. Повече информация по темата не е изнасяна.


Какви стъпки са направени във връзка с "Барселонагейт" и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, потенциално свързано с този казус


Бившият премиер Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Бившият премиер Бойко Борисов


Точно преди две години журналистическо разследване на испански вестник описа едра имотна сделка - скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева, бивша "Мис Бикини", за която се твърди, че има дете от Бойко Борисов. От няколко години тя живеела в скъпия имот и наемала магазин за италиански дрехи на централна търговска улица в града. Публикацията твърдеше, че местните власти разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез тази сделка.


След като по случая се разшумя, Йовчева освободи бутика и се омъжи за кратко за Йордан Христов - индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенис клуба в Банкя Иван Саздов - дългогодишен приятел на Борисов.


Обявявано е, че спецпрокуратурата води разследване по казуса и към нея испанските й колеги, доколкото е "в по-добра позиция да продължи" са прехвърлили своите резултати. Въпреки това в края на януари в отговор на въпроси на евродепутати Гешев заяви, че делото е на трупчета, тъй като испанската полиция не е отговорила на запитвания за разследване от страна на българската прокуратура.


Дни по-късно вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че в полицията са пристигнали материали от разследва нето за пране на пари. Рашков заяви, че те ще бъдат предадени на прокуратурата. "Планираме да предприемем някакви действия. Според испанските власти се касае за пране на пари. Не може тези материали да не отидат до прокуратурата.


Каква е връзката между случаите за "Автомагистрали" и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено


Бойко Рашков, министър на вътрешните работи

© Надежда Чипева

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи


През октомври МВР изнесе информация, че строежът на магистрала "Хемус" е използван за авансово изплащане на десетки милиони левове, които в крайна сметка са стигнали до сметки на "кухи фирми", от които веднага са изтеглени и отнесени в сакове и чували.


Разследването на МВР показва, че около 60 млн. лв. преминават през фирми бушони и стигат до кухи компании, регистрирани на малоимотни граждани. Всички тези пари са теглени още в същия ден на тяхното постъпване на части от по 1 млн. лв., без предварителна заявка, в чували и сакове. "Установени са длъжностните лица, които са извършили тези разплащания в брой, както и лицата, които са взели парите в сакове и са ги отнесли", каза тогава главният секретар на МВР Петър Тодоров.


Тогава за схемата беше задържан Борислав Колев - футболен съдия, който беше обвинен, че е изпрал 53 млн. лв, предназначени за изграждането на лот 5 на магистрала "Хемус".


В хода на разследването между МВР и прокуратурата се разрази война, като от държавното обвинение обвиниха вътрешното ведомство, че е осъществявало натиск към прокурори по разследването. Впоследствие самият Колев изяви желания да говори пред вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. По данни на прокуратурата Колев е съобщил за хора, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление, като техните имена не са публично известни


Колев е с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража от края на декември.


На 4 януари Рашков заяви, че 30-40% от авансовите преводи за строежа на отделни лотове на магистрала "Хемус" не са използвани за строителство, а са отивали в една определена политическа партия - ГЕРБ. Това той каза след разпит в Софийската градска прокуратура. Държавното обвинение разпита министъра за негови твърдения пред БНР, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала "Хемус", след като в края на декември 2021 г. демонстративно обяви, че ще го направи. Рашков не спомена имена и конкретика.


"Между 30 и 40% от 80 млн. лв., отделени за лот 5 на магистралата, са отклонявани за представители ГЕРБ, уточни Рашков. Така той си обяснява и сложните конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали парите. По думите на Рашков отклоняването на средства е започнало преди 2020 г., имало данни за подобни действия и в периода 2018-2019 г. Според Рашков прокуратурата не обръща внимание на други материали, които е получила от МВР със становища за започване на досъдебно производство, касаещи строежа на други лотове на "Хемус".


От ГЕРБ заведоха дело срещу Рашков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK