План за възстановяване и енергетика: "електрически Чирен" ще се строи още през 2022 г.

План за възстановяване и енергетика: "електрически Чирен" ще се строи още през 2022 г.


Предприятие в района на Стара Загора за производство на големи батерии трябва да започне да се изгражда още през тази година по Плана за възстановяване и развитие. То трябва да произведе хиляди батерии с размера на товарен контейнер, за да се балансира с тях енергийната система, особено заради планираното увеличаване на производството от възобновяеми източници.


Това е едно от новите двете нови неща, които бяха представени от правителството на общественото обсъждане на промените в плана, преди той да бъде изпратен на Европейската комисия за одобрение. Министърът на енергетиката Александър Николов нарече идеята "електрически Чирен" - еквивалент на газовото хранилище.


Втората новост са повечето подробности на проекта на геотермална енергия, като бяха посочени конкретни 6-7 места за такива обекти. Сред тях са Сапарева баня, Велинград, долината на Струма, обект "между Враца и Ловеч", в района на Варна и "между Пазарджик и Пловдив".
Дали те ще се реализират обаче е под въпрос. Причината е, че според признанието на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев тепърва трябва да се направи картографиране на потенциала на страната. Картата на геотермалните източници на България била от 80-те години, а известните сондажи не са достатъчно дълбоки - не повече от 800 метра - за да се използват като енергоизточник.


Василев напомни във встъпителните си думи, че планът, по който последните плащания са възможни в средата на 2026 г., е само един от инструментите за решаване на проблемите в енергетиката, а не единственият или основният. Продължилият повече от два часа разговор обаче се простря върху реформирането на енергетиката по принцип, което ще отнеме десетилетия. Периодично избухваха спорове с представители на профсъюзите, миньорите, предприемачи.


Няколко пъти бе обяснявано, че въпросните батерии за 6000 мВтч няма да водят до отпадане на базови производства, но представители особено на служителите от басейна "Марица-изток" настояваха да разберат колко хора могат да си изгубят там работата от това.

Отговорът бе, че става дума за капацитет за съхраняване на енергия, произведена в часове и дни, когато няма търсене. Батериите ще могат да я връщат в системата в моменти на пиково търсене. По този начин ще се смекчат луфтове от порядъка до 1 гигават, а всички производители ще могат да предлагат енергията си в различни сегменти - краткосрочен, "ден напред", дългосрочен... Това би трябвало да намали нестабилността и да увеличи предвидимостта на пазара.


План за възстановяване и енергетика: "електрически Чирен" ще се строи още през 2022 г.


Министърът на енергетиката изтъкна, че България има достатъчно мощности и това е видно от факта, че задоволяваме нуждите си и изнасяме в чужбина. Но в Европа и в България много се изостава в технологиите за балансиране на енергията и страната ни може с такова предприятие да бъде пионер в ЕС.


Профсъюзите питаха още колко хора ще бъдат наети във въпросното предприятие, на което бе отговорено, че това може да посочи само инвеститорът, спечелил проекта след конкурс, тъй като има различни технологии за производство.


Самите батерии би трябвало да се разполагат до подстанции и на места, удобни за потребителите. Така ще се спести изграждането на свързваща инфраструктура, ако трябваше да се съсредоточат на едно-две места.


Повдигнат бе и въпрос защо е отпаднала идеята за парогазова централа в Маришкия басейн. Обяснението на министър Василев бе, че природният газ се очертава като преходно гориво и ще се окаже, че може да се вложат много средства за изграждане на такава мощност след 3 години примерно, за да бъде закрита след 7. Ако частен инвеститор прецени, че си струва и иска да го изгражда, нека го направи, още повече че ще имаме нови източници на газ, допълни той.


"Марица-изток 2" остава балансираща, систематична и важна мощност за България и района, бе поредното успокояване на опасенията на миньорите. Техни представители обясняваха, че хората им не мислят като министрите години или десетилетия напред, а за утрешния ден, най-много до края на годината. Затова били много недоверчиви какво ще следва и нямало да го разберат и приемат, докато не видят на 2 км от тях да започне строителството на въпросния завод за батерии.


По Плана за възстановяване и развитие няма как да се включи ядрена мощност, обясни още Асен Василев. Причината е, че по него един от основните принципи за проектите е "Не вреди" (Do not significant harm). По същата причина било много сложно да се направи нещо и по хидроелектрически обекти, тъй като и сега по тях е забавено с години издаването на документи за това дали е възможно изграждането им в защитени зони.


"Мощности, които не отговарят на екологичните норми, не се финансират. Няма да ги толерираме в системата - това е ясен ангажимент. Иначе няма да получим и една стотинка по плана. Това е преговорната рамка, в която работим", каза още финансовият министър.


Предстои визита в САЩ, посочи Александър Николов. Той обясни, че там ще се разговаря не само за ядрена енергия или втечнен природен газ, но и за технологии за съхраняване на въглеродни емисии.


Асен Василев още напомни, че ангажиментът за намаляване на СО2 емисиите с 40% остава, защото е основно условие за плана. Това означава, че въглищните централи в Старозагорско няма как да работят 100% на нивото от 2019 г.


Това бе допълнено от профсъюзите с поредно настояване властта да говори с конкретни параметри и данни. Никъде във фишовете по плана няма описани социални измерения, работни места, закриване и откриване, за нови технологии ли ще са... призоваха от КНСБ.


Конкретно изискване има батериите да са български, защото да си ги произвеждаме и поддържаме ние е част от националната сигурност, каза още вицепремиерът. Операторът на произведените батерии ще ги предоставя под наем, обясни енергийният министър. На което от бизнеса казаха, че достъпът до тях трябва да е на конкурентна база и да е не само за производители, но и за потребители, които искат да ги ползват.


В крайна сметка обсъждането приключи с пожелание от Асен Василев дискусиите да продължат, "докато приключим с трансформацията на енергийния сектор".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK