"Златните паспорти": Катарзис на ДПС и краят на гражданството срещу заплащане

Депутатите от ДПС Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, които са вносители на проекта на ДПС за отмяна на златните паспорти

© Юлия Лазарова

Депутатите от ДПС Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, които са вносители на проекта на ДПС за отмяна на златните паспорти"Златните паспорти".


Това била темата, по която разменили реплики премиерът Кирил Петков и санкционираният по "Магнитски" депутат на ДПС Делян Пеевски в пленарна зала. Оживеният спор, в който народният представител дори не даваше на колегите си да се месят, а жестикулираше към министър-председателя, беше показан в живото излъчване на заседанието в петък (11 февруари). След това и двете страни (ДПС - писмено, а премиерът пред медии) казаха, че говорили за готвените промени, с които да бъдат забранени т.нар. "златни паспорти". Като от партията на Пеевски дори заявиха, че Петков поел ангажимент да приемат техните поправки и да има проверка на раздадените досега. Това не е потвърдено от премиера, а в правната комисия вече бяха приети на първо четене промените, предложени от правителството и отхвърлени тези на ДПС.


Преди точно година (в края на февруари 2021), пак в пленарна зала, с гласовете на ДПС и ГЕРБ бяха приети поправки в Закона за българското гражданство, които не само запазиха "златните паспорти", но и разшириха при какви инвестиции, направилите ги ще могат да стават български граждани, а членове на техните семейства също да кандидатстват. Основен вносител на тези промени беше Йордан Цонев (ДПС), който по средата на четенето на текстовете на второ четене в зала, кратко ги мотивира и заговори за "70-80 бизнесмена", които иначе можело да съдят България за отнети права. Дебат нямаше, ако не броим че коалиционният партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", гласуваха против и "си позволяват шегата", че това е форма на продажба на гражданство срещу което толкова се пише.
Какво накара ДПС за по-малко от година да преобърне позицията си и да заговори за "чудовищна схема", свързана с инвестиционното гражданство. Освен законодателни промени, от движението изпратиха и получен от тях анонимен сигнал към прокуратурата (преди това огласен подробно в медиите). А тя се задейства мигновено.


Това е въпрос, който тепърва ще се разплита. Но един от отговорите му е в публично известните факти: по средата на двете събития е включването от САЩ на Делян Пеевски в списъка по глобалния акт "Магнитски" (юни 2021) и свързването му със схеми за купуване на паспорти.


Сега ДПС искат по думите им да изчистят името му, а тези активности вероятно са необходими и на адвокатите, които Пеевски е наел в САЩ, за да обжалва, че е санкциониран по "Магнитски".


Освен това движението явно иска да обвърже проблема с друг и по възможност с новите управляващи, а прокуратурата вече търси организирана престъпна група. Междувременно с промени, подготвяни още от служебните правителства миналата година и внесени от правителството на Кирил Петков сега, гражданството срещу инвестиции или срещу заплащане (както още става популярно), ще отпадне като възможност - предстои приемането на поправките на второ четене.


"Дневник" събра отговори на по-важните въпроси, свързани с темата:


Какво са т.нар. "златни паспорти" ?


"Златен паспорт" се нарича възможността да се придобие гражданство срещу инвестиции. България е една от трите държави в Европейския съюз заедно с Кипър и Малта, която все още предлага тази опция.


През 2009 г. тази възможност се въвежда с промени в закона за чужденците, според които чужд гражданин може да получи разрешение за постоянно пребиваване в страната при определен размер инвестиции. Той трябва да е вложил над 1 000 000 лв. в акции на търговски дружества, търгувани на български регулиран пазар, в облигации и съкровищни бонове, дялове и акции, право по концесионни договори и др.


Тази сума може да е вложена по договор за доверително управление със срок, не по-кратък от пет години, като за същия срок влогът не се използва за обезпечаване на други парични кредити. Право на постоянно пребиваване имат и чужди граждани, които са вложили в капитала на българско търговско дружество, чиито акции не са търгувани на регулиран пазар, сума, не по-малка от 6 000 000 лв.


През 2013 г. в Закона за българското гражданство (чл. 12а и чл. 14а) е въведена нова възможност - право на получаване на гражданство на база на вече получено право на пребиваване като чуждестранен инвеститор по Закона за чужденците. Друго допълнително условие е да са получили разрешение за пребиваване преди 5 години, но ако увеличат инвестицията си до определени размери, могат да придобият гражданство по натурализация и след една година пребиваване.


През 2018 г. Министерството на правосъдието предложи тези текстове да отпаднат, като беше заложена идеята да има само опцията за получаване на постоянно пребиваване на основание инвестиция. Идеята беше да се демонстрира воля пред Европейската комисия за затягане на контрола в тази насока.


Докато проектопромените престояваха в парламента, през 2019 г. главният прокурор по това време Сотир Цацаров се активизира по темата и поиска да се отнемат паспортите на седем души - двама руснаци, трима египтяни и по един от Пакистан и от Йордания. Те били придобили българско гражданство, купувайки държавни ценни книжа, които впоследствие са продадени. Няма публично известни данни какво е станало с отнемането на гражданството на тези хора.


По това време Цацаров представя резултатите от проверка и във временната комисия с дълго име "за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандална подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани". Тя е създадена в 44-ия парламент и е ръководена от Йордан Цонев. В средата на септември 2019г. тогавашният главен прокурор обобщава пред членовете й данни от проверка на МВР и ДАНС за десетгодишен период, която е обхванала точно инвестиционните паспорти. Цацаров изразява мнение и, че възможностите за гражданство срещу инвестиции трябва да отпаднат.


Обратното се случва в края на февруари 2021 г. по предложение на Йордан Цонев вместо да бъдат отменени, ДПС и ГЕРБ гласуват, че чуждестранни инвеститори ще могат да получават българско гражданство, ако са внесли в капитала на българска компания сума не по-малка от 1 милион лева като финансиране на приоритетен проект, или са я увеличили до 2 млн. лева. Депутати от ГЕРБ тогава бламират проекта на собственото си правосъдно министерство.


Кои хора са получили такива паспорти и кога?


Анализ на правосъдното министерство, представен в правната комисия в началото на тази година, е показал, че от създаването на тези разпоредби в Закона за българското гражданство до измененията през март 2021 г., лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на тези основания, са такива вече получили разрешение за постоянно пребиваване като инвеститори. Това е ставало заради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или вложени над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление.

От 2017 г. досега в правосъдното министерство са обработени 194 преписки, като само на 92 лица е дадено българско гражданство. На седем души то вече е отнето, а други шестима са в процедура по отнемане. В момента има 38 висящи преписки на кандидатстващи лица.

"Още към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи закупените ценни книжа се прехвърлят на другиго, а са установени случаи, при които е декларирано вложение чрез договор за доверително управление, макар че лицето не притежава сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка. Така практически възможността за получаване на български паспорти срещу инвестиции не е донесла на българската държава никакви дивиденти", пише "Капитал" в анализ по темата.


Според данни, публикувани от "Медиапул" сред получилите инвестиционно гражданство най-много (40%) са руснаци, осем са китайци, американците са четирима. От страните от т.нар. Близък Изток са други 20 души - четирима ливанци и четирима иранци, трима египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, има инвеститор от Йемен, един саудитец. Двама сирийци са инвестирали в България в разгара на гражданската война в тяхната страна между 2015 и 2017 година. "Златни" паспорти са получили и бизнесмени от дестинации като Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканска република.


Какъв е проблемът?


Съществуването на инвестиционното гражданство беше поставено и от САЩ като пречка пред отпадането на американските визи за България в доклад в края на декември 2021 г. Преди това още през лятото (юни) на миналата година Европейската комисия изрази за пореден път безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания. Според ЕК по този начин страната ни налага на други държави членки задължението да признават за граждани на ЕС лицата, натурализирани на това основание, и да им предоставят всички права, произтичащи от този основен статут.

За промени в законодателството и спиране на практиката със "златните паспорти" заговори Янаки Стоилов още в първите дни от работата на служебния кабинет (май 2021 година), а по-късно и наследника му във втория служебен кабинет Иван Демерджиев отстояваше същата позиция.

През юли Стоилов поиска от ДАНС да провери 48 души, които са придобили българско гражданство заради направена инвестиция от поне два милиона в България. ("Медиапул" написа в началото на седмицата, че шестима от тях вече не отговарят на условията за запазването на паспортите. Те са четирима казахстанци, един египтянин и един китаец.)


На 17 януари 2022 година правосъдният министър Надежда Йорданова поиска ДАНС да провери още 19 притежатели на "златни паспорти".


Хамид Хамид подаде сигнал към прокуратурата на базата на анонимно писмо, получено в депутатската му поща

© Юлия Лазарова

Хамид Хамид подаде сигнал към прокуратурата на базата на анонимно писмо, получено в депутатската му поща


Какво се крие зад активността на ДПС по темата?


През последните дни ДПС са особено активни и настоятелни по темата.


Проект, с който да отпадне възможността за инвестиционно гражданство, беше гласуван от Министерски съвет в началото на януари 2022 г. Той е бил качен за обществено обсъждане още през октомври миналата година. Ден преди заседанието на Министерския съвет, на който е приет проектът, промени с почти идентично съдържание и сходни мотиви в парламента внесоха и от ДПС с подписите на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ.


Мотивите на движението, представени от Йордан Цонев, бяха, че ДПС иска "да са в унисон с нашите американски партньори" (заради доклад от преговорите на Европейската комисия за отпадане на визите за САЩ, в който като пречки това да стане за България, Румъния и Кипър се посочват и издаването и измамите със златни паспорти и корупцията на общински и държавни служители при това.)


Йордан Цонев и Хамид Хамид обясниха, че внасят проект срещу златните паспорти, за да изчистят името на несправедливо намесеният техен съпартиец Делян Пеевски

© Велко Ангелов

Йордан Цонев и Хамид Хамид обясниха, че внасят проект срещу златните паспорти, за да изчистят името на несправедливо намесеният техен съпартиец Делян Пеевски


"И поради това, че нашият колега Делян Пеевски несправедливо беше замесен в такива твърдения, че е участвал в схеми при издаване на такива паспорти. Ние опровергахме категорично и с факти, и то доказателства от самите държавни институции, че няма такива данни за негово участие. Ще изискаме документация за всеки един златен паспорт, при какви основания е издаден и дали инвестицията е реализирана. Там ще открием интересни неща", заяви още Хамид Хамид.

В съобщението на САЩ за санкционирането на Пеевски се посочваше, че поставено лице в корупционните дейност на Пеевски е Илко Желязков, който тогава бе зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. "Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна", се казва в мотивите за санкцията по закона "Магнитски".

В началото на февруари правната комисия в парламента прие на първо четене проекта на правителството и отхвърли този на ДПС (внесен на 11 януари). На 20 януари ДПС бяха внесли още едно предложение за промяна в преходните и заключителни разпоредби на закона - парламентът да задължи ДАНС в срок от три месеца след приемане на закона, да направи проверка и на всички гражданства, които са дадени заради инвестиции. Тази идея също не беше подкрепена.


Ден след това на 3-и февруари, ДПС втвърди тона и депутатът от движението Хамид Хамид обяви, че ще сезира главния прокурор за нарушения при придобиването на такова гражданство. Той обвини новите управляващи, че прикривали нарушенията по темата.


На 4-и феврури Хамид намеси и името на премиера Кирил Петков, като се позова на анонимен и непроверен сигнал, според който златните паспорти на китайци и руснаци са издавани от шефа на Агенцията за инвестиции Стамен Янев без проверка на документи и реалните измерения на инвестициите. По думите на Хамид имало данни за "чудовищна схема".


Според сигнала (за автора на който първоначално Хамид заяви, че е анонимен, а после че е от човек от изпълнителната власт), "над 120 лица, основно китайци, част от които работят за специалните китайски служби, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртели са едни и същи суми през една банка, от един на друг и само на фотокопие от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015 г. до 2021 г."


"Дали има връзка това лице да е издало скоропостижно за няколко дни инвестиционния сертификат на цар Киро (от началото на февруари ДПС в публични изявления нарича премиера Петков с прякора на покойния неформален ромски лидер Кирил Рашков - Цар Киро - бел. авт.), който въз основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона "Божурище" и да я продаде доста бързо след това?", попита още Хамид Хамид.

На въпрос на "Дневник" дали има данни за връзка между "златните паспорти" на китайците и руснаците и премиера, Хамид обаче отговори: "Нямам такава информация" и така аргументът за намесата на Петков в схемата, представена от ДПС, остана неизвестен.

На 10-и февруари 2022 г. Пеевски разпространи съобщение, в което заяви че няма отношение към издаването на български паспорти на чужди граждани и сезира компетентните органи с искане за извършване на пълна и прозрачна проверка по случая "златни паспорти".


Кой е Стамен Янев


Стамен Янев смята, че името му се намесва заради политическа борба

© Цветелина Белутова, Капитал

Стамен Янев смята, че името му се намесва заради политическа борба


Стамен Янев беше директор на агенцията по инвестиции по време на управлението на ГЕРБ, бил е зам.-министър на икономиката, а Кирил Петков - като министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев - го върна на поста директор на Агенцията по инвестиции. Той е и зам.-председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.


Янев от 2015 г. е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, като при втория кабинет на ГЕРБ (2014-2016 година) заема поста като представител на Реформаторския блок. Той остава начело на институцията и по време на третия кабинет на Бойко Борисов. "Медиапул" се позовава на източници, според които Янев, който бе в борда на държавната банка ББР, е съдействал на Петков да се ориентира по­-бързо в ситуацията и сега една от целите е през Янев да се нанесе удар и по "Продължаваме промяната".


На 10-и февруари Янев заяви, че смята, че е на топа на устата заради политическа битка и заяви, че подкрепя решението на правителството да прекрати възможността за икономическо гражданство.


Какво предприе прокуратурата?


На 7-ми февруари, понеделник, три дни след като Хамид Хамид заяви, че ще се обърне към главния прокурор, от държавното обвинение съобщиха, че е започнала проверка по сигнала на Хамид и демонстрира, че наистина ще отдели специално внимание по темата.


В рамките на ден стана известно, че е образувано досъдебно производство, а със случая се заеха двама прокурори от специализираната прокуратура и петима следователи, които търсят организирана престъпна група, като ще бъдат разследвани всички издадени "златни паспорти" в периода 2015 -­ 2021 година.


"Евентуално в тази престъпна група са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции", уточниха от прокуратурата. Те проверяват всички издадени паспорти за периода, но не посочиха точния им брой.


Част от този период (до 2019) вече е проверяван от ДАНС и МВР, а целта на ДПС изглежда да засегне случаи които няма как да бъдат свързани с тях, а трябва да имат връзки към новите проверяващи.


Прокурори са изискали информация и документация от Българската агенция за инвестиции, от Министерството на икономиката, Министерство на правосъдието, както и от дирекция "Миграция" при МВР. За случая ще бъдат уведомени Европейската комисия и Европейският парламент, стана известно от брифинг на специализираната прокуратура след като обяви, че се заема със случая.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK