Над 3000 становища на граждани търсят спасение за Борисовата градина от бетона и сечта

Идеята на Трайчо Трайков за спасяване на къпалнята "Мария Луиза", (в червено), да се приобщи към резерватната част на парка, (в жълто).

© район

Идеята на Трайчо Трайков за спасяване на къпалнята "Мария Луиза", (в червено), да се приобщи към резерватната част на парка, (в жълто).Никакво ново строителство в парка, картотекиране на всички дървета и общината да изкупи частните имоти са главните искания на гражданите за Борисовата градина. Над 3000 е броят на всички изпратени становища до районите "Средец", "Изгрев" и "Лозенец" до 4 февруари. Това е част от общественото обсъждане на проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на парка, изработен от проф.арх.Атанас Ковачев.


В район "Лозенец" са постъпили 1007 становища, като в основната си част гражданите и организациите ползват примерното становище на "Зелени закони" , подкрепено и от фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина", като изрично настояват този ПУП да не бъде приеман заради несъответствия с договора за изготвянето му. Цитирани са изискванията на възложителя - Столичната община към изпълнителя - "Ковачев архитекти": да не се допуска никакво ново строителство, намесата в резерватната част на парка (оградена в жълто на картата горе) да е само за реставрация и консервация, да не се допуска формиране на УПИ с площ, позволяваща застрояване, а буферни паркинги да се изграждат само в съседни територии на парка.


Гражданите твърдят, че този проект за ПУП не изпълнява задачата в максимална степен да запази характера на парка като общоградски и рекреационен. Изисква се планът да потвърди и защити статута на резервата с охранителните му зони и декларираните лесопаркови части, тъй като той е паметник на градинското и парковото изкуство.
Много граждани в становищата си смятат, че този ПУП не решава проблемите с частните имоти в парка, а само ще ги задълбочи. Настоява се всички обекти частна собственост или частна общинска собственост да се обособят в отделни УПИ и да бъдат купени от общината, като се определят в проекта като "обекти на социалната инфраструктура - публична собственост".


Настоява се за картотекиране и геодезическо заснемане на всички дървета, обхванати в плана. Предлага се Възложителят на ПУП-а (Столичната община) да изработи План за управление на парка, Карта на собствеността и предназначението, както и Финансова обосновка за прилагане на плана. Заради тези препоръки гражданите изискват проектът за ПУП да се върне за ново обществено обсъждане след преработка при отчитане интересите и предложенията на гражданите.


Район "Лозенец: Да се възстанови Летния театър


Ръководството на район "Лозенец" е изпратило свое становище до Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община (НАГ). В него са дадени конкретни предложения:


- несъгласие с предвиждането за строеж на нов подземен паркинг за 420 автомобила;
- върху терени-частна собственост да не се предвиждат открити обекти за спортни или културни дейности, площадки за игра, преместваеми обекти (по чл. 56 от наредбата);
- да се възстанови Летния театър в автентичен вид и да се гарантира възможността за придобиването му от общината. Театърът, заедно с къпалнята "Мария Луиза" (на територията на район "Средец") е притежание на фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка.


Район "Средец" с идея за съживяване на къпалнята "Мария Луиза"


Според Трайчо Трайков, кмет на район "Средец", където също са получени над 1000 становища основно по образеца на "Зелени закони", един от най-големите проблеми на проекта за ПУП е липсата на гаранции за запазване на обществения характер на къпалнята "Мария Луиза", както и там да няма сериозно ново строителство. Ето какво предлага той:
"Тъй като имотът е предимно частен (друго безумие), Столичната община би могла да го отчужди или изкупи, но това не се случва, а проектът за ПУП мълчи по тази тема и дори отваря нови рискове. Затова имаме идея да предложим промяна на резерватната част на парка, така че към нея да се добави и къпалнята. Тогава вече няма да има апетити за строителство и ще може отново да отвори за хората", предлага Трайков.


Къпалнята бе общинска, но през 2003 г. бе прехвърлена в активите на "Софийски имоти" и след това апортирана в съвместното дружество "Парк "Мария Луиза", в което сега мажоритарния дял притежават фирми на Румен Гайтански-Вълка. Изоставена и затворена е от 2006 г.


Басейните на къпалнята от 2006 г. се пълнят само с дъждовна вода

© Георги Кожухаров

Басейните на къпалнята от 2006 г. се пълнят само с дъждовна вода


Предложението на Трайков първо трябва да получи одобрение от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). "Неговият директор арх. Петър Петров ни обеща подкрепа", уверява кметът на "Средец".


В район "Изгрев" обсъждат бъдещето на бившата гара "Пионер"


В район "Изгрев" са постъпили 1072 становища. В тях преобладава негативното мнение към проекта за ПУП поради опасения от строителство и изсичания на дървета. Има обаче и положителни становища, които подкрепят проекта, съобщиха от районната администрация. Кметът д-р Делян Георгиев изразява своята позиция за частта от парка, която се намира в неговия район. "За нас е важно паркът да бъде защитен от строителство и продажба. Получаваме редица жалби за неподдържана растителност, особено в Ловен парк. Редно е да се вземат мерки за сградите, които се намират на бившата гара "Пионер". От години там има складове и неподдържана растителност. Предвид бъдещия линеен парк и подкрепените планове на районната администрация да се изгради и нова детска градина, е добре тази част да бъде облагородена за рекреация и отдих", препоръчва Георгиев.


Авторът на проекта за ПУП проф.арх. Атанас Ковачев на първото обсъждане през юни 2019 г.

© Георги Кожухаров

Авторът на проекта за ПУП проф.арх. Атанас Ковачев на първото обсъждане през юни 2019 г.


"Зелени закони" настоява и за паспортизация на всички дървета


Повечето становища в обществената консултация бяха изпратени в последните дни, след призива с примерно становище на природозащитната инициатива "Зелени закони" (виж тук). Общинският съветник на "Демократична България" Марта Георгиева е един от авторите на образеца за становище, заедно с експерта на "Зелени закони" Бояна Василева и гражданина Борислав Каранов. Кампанията за становище бе подкрепена от фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина"и партия "Зелено движение". Много граждани го подкрепиха изцяло, като го изпратиха и като свое. В него се изисква:


- от проекта за ПУП да отпадне позоваването на инвентаризацията, извършена от Лесотехническия университет през 2016 г., която третира дърветата в Борисовата градина като стопанска гора за извличане на дървесина и препоръчва премахването не на отделни дървета, а на проценти и кубици от гората.


- всяко дърво в Борисовата градина да бъде обследвано съгласно Закона за устройство и застрояване на Столичната община и Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система, които допускат премахване на дълготрайна растителност само при наличие на изсъхнали и болни дървета и при провеждане на санитарни сечи по утвърдени проекти.


С подобни становища, отново инициирани от "Зелени закони", през 2019 г. гражданското мнение принуди кмета Фандъкова да подкрепи мненията против проекта, предвиждащ строителство, и да го върне за преработка.


За стадиона на ЦСКА - полярни мнения


В становищата за обновяването на стадион "Българска армия" мненията са полярни. Феновете на ЦСКА агитират за правото да се изгради изцяло нов стадион, докато критиците отбелязват, че изискванията на ФИФА и УЕФА за броя паркоместа ще превърнат Борисовата градина в паркинг за автомобили и автобуси на футболните отбори (виж тук).


Заключителното обществено обсъждане на проекта за ПУП е на 17 февруари. След това всички идеи и възражения трябва да бъдат обобщени в протоколи, изготвени в трите района. Те ще бъдат изпратени в НАГ, където на експертен съвет, ръководен от главния архитект на София Здравко Здравков, ще бъдат обсъдени ключовите позиции, очертани в становищата на гражданите и организациите. На тази база ще се оформи крайният вариант на плана. След това ще е процедурата по приемането му от Столичния общински съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK