В София замърсяването на въздуха на места е близо два пъти над допустимата норма

снимката е архивна

© Иван Белитков

снимката е архивнаТази сутрин голяма част от София осъмна с мъгла, което допринесе за по-високото замърсяване на въздуха в столицата. Данните на Столичната община, които се потвърждават и от данните на независимата гражданска инициатива Airsofia.info, от тази сутрин показват, че най-замърсен е бил въздухът в района на квартал "Надежда", където се намира една от автоматичните станции на общината за измерване замърсяването на въздуха. Към 8 часа там са регистрирани фини прахови частици (ФПЧ10) над 90 μg/m3.


Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) за ФПЧ10 допустимата норма за 24 часа е 50 μg/m3.


Автоматичната станция в квартал "Хиподрума" е регистрирала малко по-ниско замърсяване в сравнение с "Надежда", като пикът на замърсяването там е бил към 10 часа с над 75 μg/m3 фини прахови частици.
Данните от автоматичната станция в кв. "Младост" показват около 75 μg/m3 ФПЧ10 в пиковото замърсяване на въздуха в 10 часа.


Автоматичната станция в кв. "Павлово" е засякла малко над 70 μg/m3 фини прахови частици към 10 часа, когато там въздухът е бил най-мръсен.


Интересното е, че дори станцията на "Копитото", която се намира на около 1345 м надморска височина, е регистрирала сериозно замърсяване на въздуха, макар и много по-ниско в сравнение със софийските жилищни квартали. Според данните на Столичната община на "Копитото" най-мръсен е бил въздухът в 3 часа през нощта, като замърсяването е достигнало почти 14 μg/m3.


Във връзка със замърсения въздух от Столичната община уверяват, че са предприели мерки, включително извънредни проверки на източници на замърсяване и строителни обекти, а също така отправят призиви към гражданите да ограничат използването на лични автомобили. Столична община призовава гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK