Прокуратурата се усъмни в доклада от ДАНС за "Барселонагейт", Борислава Йовчева вече е разпитана

Бойко Борисов е разпитан в качеството на свидетел

© Велко Ангелов

Бойко Борисов е разпитан в качеството на свидетелПрокуратурата се усъмни в представения доклад на испанските служби, изпратен до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за случая, станал популярен като "Барселонагейт". От институцията обявиха на брифинг във вторник (15 февруари), че за първи път получават документ в такъв вид и че са възложили негов превод, за да се запознаят с информацията вътре. Прокуратурата е поискала и допълнителна информация от ДАНС , на какво основание, по какъв повод е изискал тази информация и кой в България я е получил.


Части от доклад, изпратен до ДАНС, станаха публични в понеделник след публикации в медии. Страниците, които "Дневник" видя (и които описа тук) съдържаха потвърждения за известна досега информация, но и допълнителни данни и детайли, както и "предварителни заключения", от които се разбра, че разследването е за международно пране на пари за над 5 млн. евро и че напр. всички замесени в едната проверявана фирма имат "преки или непреки връзки с министър председателя на България" (има се предвид бившият премиер Бойко Борисов - бел.ред.)


На брифинга от спецпрокуратурата обявиха още, че не са получили документите, които МВР има от Испания за случая, а час и половина по-късно изпратиха съобщение, че вече са им изпратени от ведомството. Не се разбра обаче дали те са същия доклад, който има и ДАНС, или са различни.
Отделно в прокуратурата са получили също в понеделник (14 февруари) доклад (с информация) от Испания с отговори на въпроси на наблюдаващия прокурор, за чието съдържание не дадоха подробности, защото тепърва се превеждал, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.


Иначе той припомни, че Борисов вече е разпитван, потвърди че е имало разпит и на Борислава Йовчева (жената, заради която започва разследването), но до момента няма достатъчно доказателства, за да бъде привлечен някой под наказателна отговорност.


Кой какво е получил от Испания


По обяснението на говорителя Христо Кръстев информацията, която те са получили е около 200 страници. И е в отговор на много въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. С въпросите от българска страна се изискват разкриване на банкова тайна, предоставяне на информация за движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за наказателното производство. Какво са отговорили испанските разследващи ще бъде е известно след като бъде направен преводът.


Тя е в отговор на едната от две европейски заповеди за разследване, изпратени от спецпрокуратурата. Втората европейска заповед за разследване все още не е изпълнена и отговорът по нея се очаква.


За доклада, получен от ДАНС той твърди, че "не е посочено кой е автор, коя е службата, която е издала тези документи, странно е, че са английски, няма подпис и печат". От държавното обвинение са назначили превод на тези документи, за да се запознаят с информацията вътре. В тези 26 страници има и снимки, и текст, които са от медийни публикации от Испания и България.


На брифинга бе съобщено и че документи от МВР по случая не са получавани, но по-късно, в края на работния ден те са пристигнали.


Почти готови, но трябва анализ на новата информация


"На 90% от действията по разследването са извършени, трябва да бъде анализирана информацията, получена от Испания, доколкото тя е основополагаща и доколкото твърдението е, че престъплението изпиране на пари е извършено на територията на Испания и ни е необходимо разкриване на банкова тайна от там. Няма как да разкрием банкова тайна в банка, която е там", заяви Кръстев.

По думите му всички споменати в казуса са били разпитани в качеството на свидетели. Сред тях е и бившият премиер Бойко Борисов, който даде показания още през 2020 г. По случая са разпитани и Борислава Йовчева и баща й.

Ако от европейските заповеди за разследване се установи, че има още свидетели, които трябва да бъдат разпитани, те ще бъдат разпитани, увери Кръстев и добави, че същото важи и ако се наложи преразпит на някои от тях.


Експертизите са изготвени, но от прокуратурата не съобщиха какво е заключението.


"След като приключи разследването, ще ви уведомим какъв е нашият прочит на доказателствата и какво сме установили - дали има извършено престъпление, ако има - от кого и дали ще се повдигнаъ обвинения. На базата на несъбрани доказателства няма как да кажем дали извършено престъпление, или не", заяви още Кръстев.


Наказателното производстно вече е само в България


"Наказателно производство има единствено и само в България. Имало е в Кралство Испания, но то е прекратено и е изпратено на специализираната прокуратура, доколкото се касае за евентуално извършено престъпление от български граждани и българската прокуратура е компетентна", добави говорителят на спецпрокуратурата.


Вчера стана известно, че испанските служби са открили доказателства, от които може да се предположи, че с "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. Разследването е за международно пране на пари. Тези изводи са поместени в доклад на испанските служби, изпратен до ДАНС, с който "Дневник" се запозна. Повече за констатациите - тук.


В доклада е посочено, че в едната проверявана фирма "всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България", както и че от събраната информация и проведените разследвания "може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и дъщеря й и българските средства, свързани с Борисов". Испанските проверяващи са написали още, че фактите сочат "възможни нередности в операциите, наблюдавани в Испания".


В тази част на доклада, с която "Дневник" се запозна, няма нито едно пряко посочване на Борисов като директно свързан или проверяван от властите със схемата, но името му (или с предишната му роля на премиер) се споменава многократно, като се обяснява какви са връзките му - официални или предполагаеми, със замесените.


Видео от брифинга на спецпрокуратурата гледайте тук:Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK