Нов стар директор е назначен на военния завод в Сопот

Нов стар директор е назначен на военния завод в Сопот

© Юлия ЛазароваСамо ден след като новият съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) беше вписан в Търговския регистър, той взе решение за предсрочно освобождаване на директора на дъщерното ВМЗ Иван Гецов. На негово място в управлението на сопотския военен завод се завръща Иван Стоенчев, който оглавяваше завода до 2015 г., съобщава "Капитал".


На заседание на 11 февруари петимата нови членове на съвета на директорите на ДКК, които бяха назначени от икономическия министър Корнелия Нинова, са гласували да освободят Гецов, чийто мандат изтича през април 2026 г. Като основание е цитиран член от Закона за публичните предприятия, който предвижда предсрочно прекратяване на договора за управление при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Засега няма информация какви точно са критиките към Гецов, който беше дългогодишен служител на завода, преди да влезе в ръководството му през 2015 г. Познат като специалист в сектора, той остана начело на ВМЗ при няколко правителства, включително и след направените през миналата година промени в борда от тогавашния икономически министър и сегашен премиер Кирил Петков.


Новият директор Иван Стоенчев за първи път влезе в ръководството на ВМЗ през август 2009 г. при първото правителство на ГЕРБ, оцеля при Орешарски и две служебни правителства и беше освободен от второто правителство на ГЕРБ през юни 2015 г. Какви са мениджърските му качества трудно може да се прецени, тъй като почти през целия този период държавата водеше политика на пълна секретност на военните дружества и ВМЗ не публикуваше отчетите си. Финансови резултати започнаха да излизат едва през 2014 г. По това време целият оръжеен сектор беше надолу заради слабо търсене, сопотският завод беше силно задлъжнял и в крайна сметка мина през спасителна операция с наливане на пари от ДКК.


Още четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK