Подпорната стена на Алепу може и да не се събаря, смята екоминистърът

Подпорната стена на Алепу може и да не се събаря, смята екоминистърът

© Юлия ЛазароваДали ще се събори подпорната стена на Шофьорския плаж в местността Алепу още не е решено. Предстои анализ кое е най-добре за природата, каза днес пред "Нова телевизия" министърът на екологията Борислав Сандов.


Според него разумен вариант е районът да се рекултивира, като стената остане. Вариант е засипване на стената с пръст и засаждане на местни видове растителност.


За Сандов, след като склонът вече е разкопан, махането на изграденото подпорно съоръжение може да предизвика свличания. "Рекултивацията ще се плати от този, който е извършил закононарушението - инвеститора. Ако се окаже, че държавата е виновна и е подвела инвеститора - тя ще плати", обобщи екоминистърът.
Той уточни, че преди да се направи каквото и да било, трябва да приключат всички съдебни и административни процедури. "Надявам се до края на следващата година това да приключи като казус", поясни Сандов. Към момента Върховният административен съд (ВАС) се произнесе с окончателно решение, че разрешителното за строеж е "нищожно". В началото на седмицата директорът на РИОСВ - Бургас, Пламен Маринов коментира, че има още няколко стъпки, които трябва да минат през съда, министерствата на регионалното развитие и на околната среда, преди да се пристъпи към рекултивация.


Още се чака решението за "Струма" през дефилето


Що се отнася до трасето на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, министърът повтори тезата си, че най-добре за природата е да се направи тунел. Другият вариант е обходен път извън дефилето, или т.нар. "Източен обход". В момента три работни групи анализират плюсовете и минусите на всяка от възможностите, след което Агенция "Пътна инфраструктура" ще обяви конкурс за изготвянето на проект.


Сандов е на мнение, че строежът може да се финансира с евросредства в рамките на новия програмен период (2021 - 2027 година), като участъкът може да е готов до края на 2030 година. Министърът изрази "обосновано предположение", че при управлението на ГЕРБ вариантът тунел не е приет, тъй като няма близки на партията фирми, които могат да направят толкова дълъг тунел.


5 млрд. лв. влезли в бюджета за година от квоти за емисии


На въпрос за бъдещето на въглищните централи Сандов посочи, че в момента с Европейската комисия се обсъжда как да се замени целта затваряне на централи с цел държавата да намали вредните емисиите до определена година. "Над 5 млрд. лв. са влезли в бюджета от квотите на емисиите за една година. Идеята е да ги инвестираме в енергийния преход. Отделно ЕК дава 2.7 млрд. лв. за въглищните региони. Има фонд за модернизация и други финансови инструменти за преминаване към нискоемисионни производства", каза Сандов.


Категорично срещу АЕЦ "Белене"


Неговото лично мнение, че АЕЦ "Белене" е ненужен проект и очаква, че анализът на експертите ще стигне до същия извод. Според Сандов, ако анализът е обективен, напрежение в коалицията няма да има. "Аз съм категорично против АЕЦ "Белене". Трябва ни бърза трансформация в енергетиката, а не да инвестираме в нещо, което ще заработи след 10 - 15 години", аргументира се той.


Започва мащабна залесителна кампания


Екоминистърът обяви, че вчера е поставено началото на мащабна залесителна кампания. Тя ще обхване всички страни - членки на ЕС, като за България целта е засаждане на 100 млн. дървета до 2030 година.
В момента се засаждат 3-4 млн. дървета на година, идеята този брой да се повиши сериозно, като се работи не само в горски територии, но също покрай пътища, в градовете, покрай населените места и в земеделските земи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK