Почина Дянко Марков

Почина Дянко Марков

© Статул КарабашевНа 99 години почина Дянко Марков, съобщиха от семейството.


Дянко Марков е народен представител от Съюза на демократичните сили и ОДС, председател на партия Български демократичен форум, полковник от запаса, военен летец, защитавал небето над София през Втората световна война и участвал във втората фаза на войната срещу нацистка Германия, носител на Орден за храброст.


Дянко Марков е сред последните офицери от Царство България. Роден е в Плевен през 1922 г. в семейство на адвокат социалдемократ. Като ученик в гимназията придобива паралелно и музикално образование. Като гимназист заедно с тримата си братя влиза в Съюза на българските младежки легиони. Завършва Висшето военно училище. През 1945 г. участва във войната срещу нацистка Германия като пилот на бомбардировач.
През 1947 г. е арестуван с група млади офицери по процес, известен като "втори легионерски център" и осъден на 5 години затвор. След затвора работи в различни сфери на материалното производство, след което кандидатства за цигулар в Музикалния театър и въпреки лошата биография успява да се наложи с таланта си.


Заради членството в легионерския съюз и партия БДФ, която се счита за наследник на легионерите, често е оценяван като личност в най-добрия случай спорна, а по-често - с отрицателен политически знак.


През 2011 г.написва книгата "Легионерството. Възникване, историческа роля и съдба.", в която посочва множество аргументи и факти, с които иска да докаже, че идеалът на легионерите е бил винаги любовта към народа и отечеството. През 2012 г. издава внушителния том "Свидетелствам под клетва", в който разказва иcтоpията на своя живот, свързан с преломните събития в България през 20-ти век.


През октомври 2014 г. в Европейския парламент по случай 25-годишнината от падането на Берлинската стена Дянко Марков произнесе реч под наслов "Устояхме, защото бяхме добри хора" пред български и чужди евродепутати, които го аплодираха.


През 2018 г. Министерството на отбраната го удостои с Награден знак "За чест и достойнство" по случай неговата 96-годишнина.


Поклонението ще се състои на 19 февруари от 14 ч. на Централните софийски гробища.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK