Асен Василев: Война и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация

Асен Василев: Война и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация

© Цветелина Белутова, КапиталПотенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа. Тя би спряла и газовите доставки, което ще доведе до значително вдигане на цените и на петрола. Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите, и на инфлационния натиск, заяви пред "Дарик радио" вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.


Планът за България при негативен развой по думите му е използването на български енергоизточници и ограничаване на износа на електроенергия. За това обаче трябва да бъде получено позволение от Европейската комисия. "Водим разговори и за общоевропейски отговор на рязък скок на цените на енергоносителите", каза Василев.


Ръстът на заплатите е по-голям от този на инфлацията


Средногодишно ниво на инфлацията между 5% и 6% и ръст на заплатите между 15% и 18%. Такива са очакванията на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Така дори при по-висока инфлация, ръстът на доходите ще е изпреварващ, а за това похвали заслужават фирмите, които са реагирали адекватно, коментира Василев пред "Дарик радио". В държавния сектор обаче първо ще бъде направена структурна реформа, а след това е възможно увеличение на доходите. Заложените средства ще са за структури, които са прегледали и оптимизирали дейностите си и са ги дигитализирали.
"По принцип, когато има инфлация винаги има доволни и недоволни. Не мисля, че това е нещо уникално за България. Това е основно внос. Имайки предвид, че ние сме свързани с еврозоната, инфлация се случва, когато се печатат повече пари. Започва да има разбиране в Европейската централна банка, че трябва да се затегнат монетарната политика, да се вдигнат малко лихвените проценти, като се уцели баланса, така че да тръгне икономиката надолу", обясни вицепремиерът.


Пред "Нова телевизия" Василев заяви, че има реален шанс планът за възстановяване и устойчивост да бъде одобрен до средата на март. Правителството вече е отговорило на всички 43 препоръки за корекци, а заедно с тях са предложени и нови проекти, единият от които е завод за батерии.


"Има изградени над 20 в света такива завода, така че не знам доколко е авантюра. По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме", каза Василев.


По-рано днес той коментира предложението на президента Румен Радев за намаляване на ДДС на хляба, като каза, че това не се отразява на крайната цена и даде пример с ресторантьорските услуги, чийто данък бе намален на 9% покрай COVID епидемията, но сметките за потребителите не намаляха.


Вицепремиерът съобщи, че в новия програмен период България ще вдигне съфинансирането на земеделската продукция, което понастоящем е 15%, а максималната ставка в рамките на Европейския съюз е 60%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK