Дружеството "ЕкоСейф" иска да складира медицински отпадъци в с. Тополи край Варна

Западната индустриална част на с. Тополи, където "ЕкоСейф" има намерение да изгради депо за отпадъци от хуманната медицина

© Скрийншот от Google maps

Западната индустриална част на с. Тополи, където "ЕкоСейф" има намерение да изгради депо за отпадъци от хуманната медицинаКомпанията "ЕкоСейф", която е собственик на инсталация за изгаряне на боклук в Девня, е заявила намерението си да изгради площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване край варненското с. Тополи. Това става ясно от инвестиционно намерение, публикувано от общинската администрация във Варна.


Според проекта на дружеството площадката трябва да се намира в нает имот в местността Клисе баир край селото. Какво точно ще се случва с отпадъците, които "ЕкоСейф" смята да складира край Тополи, обаче не е ясно.


Миноритарен съдружник в "ЕкоСейф" е Станислава Евтимова. Тя е и едноличен собственик и управител на компанията "ЕкоСоник", която в началото на ноември 2020 г. обяви намерението си да изгради в Девня
инсталация за изгаряне на отпадъци, в това число и опасни


Съдържанието на уведомлението за инвестиционното предложение, подадено тогава в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна, сочеше, че освен битов и производствен боклук в съоръжението бе планирано да бъдат унищожавани отпадъци от дейности в хуманното и ветеринарно здравеопазване, както и "странични животински продукти".


За проекта на "ЕкоСейф" да гори повече опасни отпадъци - тук


Проверка на "Дневник" обаче показа, че инвестицията не е реализирана и до този момент, тъй като все още е в процедура по оценка за въздействие върху околната среда. Срещу изграждането на инсталацията се обявиха и от сдружението "Дишай, Девня", които са внесли по този повод протестна подписка в Министерството на околната среда и водите.


Пак през 2020 г. "ЕкоСейф" заяви и желание да увеличи количествата отпадъци, предвидени за изгаряне в мобилната й инсталация, открита през 2019 г. в същия поземлен имот, където трябваше да бъде изграден новият, далеч по-мощен инсинератор на компанията.


Инсталацията, която "ЕкоСоник" възнамеряваше да изгради в Девня, бе с


проектен капацитет да гори по 30 хил. т отпадъци годишно


или около 95 т на ден. За да може да премине през пещите й цялото това количество боклук, компанията беше направила разчети инсталацията да работи 320 дни в годината при 24-часов режим, а използваните горива да са природен газ и евентуално дизелово гориво.


Намерението на "ЕкоСоник" бе да изгради инсинератора си в поземлен имот с площ 4417 кв.м в местността Отсреща, в близост до индустриалната зона на Девня. "С осъществяването на инвестиционното предложение ще се постигне намаляване на количеството и обема на отпадъците за крайно обезвреждане, редуциране и отклоняване на отпадъците, постъпващи на депа в регионален и национален мащаб, намаляване на разходите за тяхното третиране и като цяло снижаване на рисковете за околната среда", беше записано в уведомлението до екоинспекцията във Варна. В него бе отбелязано също, че целта на инвестицията е "да се постига съответствие с мерките и целите за


преминаването към европейска кръгова икономика с високо ниво на ресурсна ефективност


в това число и оползотворяване на енергийния потенциал на отпадъците".


Теренът в Девня, на който "ЕкоСоник" има намерение да изгради инсталацията си за изгаряне на боклук

© Скрийншот от Google maps

Теренът в Девня, на който "ЕкоСоник" има намерение да изгради инсталацията си за изгаряне на боклук


Сегашното намерение на "ЕкоСейф" да изгради площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване край варненското с. Тополи по всяка вероятност е свързано отново с идеята за изграждане на инсинератора на свързаната компания "ЕкоСоник".


Справка, изготвена от РИОСВ - Варна, по искане на сдружението "Дишай, Девня!" показва, че до ноември м.г. на "ЕкоСейф" са били извършени 16 проверки, като за констатирани административни нарушения са били съставени пет акта и са издадени две


наказателни постановления на стойност 11 хил. лв.


Първият от тях е за неизпълнение на условия, определени в разрешението за дейности по третиране на отпадъци, издадено от РИОСВ - Варна, а вторият - за неизпълнение на дадено предписание за калибриране на измервателните уреди на компанията.


На 11 септември м.г. варненската екоинспекция е наложила и принудителна мярка на "ЕкоСейф" за спиране на изгарянето на пестициди на живачна основа в инсталацията на дружеството в местността "Отсреща" в Девня. (Справка за извършените проверки и наложени наказания - в прикачения файл)Около собствеността на дружествата "ЕкоСейф" и "ЕкоСоник" има и няколко други любопитни съвпадения. Мажоритарен собственик в първата е родената през 1997 г. Симона Проданова през компанията "Пърфект пропърти портфолио". Тя е дъщеря на Васил Проданов, който според разследване на "Капитал" е сред


хората, свързвани с бившия директор на "Лукойл България" Валентин Златев


и бизнеса му с внос на отпадъци у нас през периода 2014 - 2016 г., които е трябвало да бъдат изгорени у нас.


Как започва вносът на боклуци в България - тук.


До средата на 2013 г. Васил Проданов е бил съдружник с компанията "Ес Ер технолоджис" (Ес Ер Те). След това дяловете му са прехвърлени на дружеството "Ви Пи комодити", еднолична собственост на брат му Юлиан Проданов. "Ес Ер технолоджис" попадна в италианските медии през 2016 г., когато сключва договор с консорциум от италианските компании De.Fi.Am и Ecobuilding за внос на боклук през Неапол до Бургас. Той е трябвало да бъде изгарян в завода "Девня цимент" и ТЕЦ-овете на Христо Ковачки в Сливен и Русе.
Циментовият завод обаче отказа да приеме боклука, тъй като по документи той е внесен като RDF (гориво от преработени отпадъци), но на практика се е оказал само частично сепариран, без да е преминал през задължителната специална обработка.


Станислава Евтимова, която е управител на "ЕкоСейф" и "ЕкоСоник", отказва да отговаря на въпроси, зададени по телефона. От двете дружества оставиха без отговор и въпросите относно намерението за изграждане на инсинератора в Девня, които им бяха изпратени писмено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK