Трайчо Трайков започва процедура по преместване на Паметника на Съветската армия

Трайчо Трайков започва процедура по преместване на Паметника на Съветската армия

© Надежда Чипева, КапиталКметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков ще възложи процедура по преместване на Паметника на Съветската армия (ПСА) в Княжеската градина. Трайков се обосновава с това, че на заседанието на Столичния общински съвет вчера мнозинството от ГЕРБ/СДС и ВМРО е оправдало бездействие по доклад на "Демократична България" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решение от 1993 г. за демонтаж на скулптурните фигури и барелефи от паметника.През март 2020 г. групата на "Демократична България" внесе доклад в Столичния общински съвет (СОС) с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на ПСА, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ от 6 дка в Княжеската градина. По този повод днес общинският съветник Методи Лалов съобщи, че повече от 10 (десет) месеца председателите на две комисии - по култура и устройство на територията не са извършили никакви действия за разглеждане на доклада, а във връзка с това той изпраща сигнал до районната прокуратура, тъй като според него става дума за нарушение и неизпълнение на служебни задължения.

Вчера, след началото на военните действия на Русия в Украйна, пред паметника се проведе протест в защита на украинците. Според информация на Би Ти Ви в началото на демонстрацията мъж е арестуван, защото е изхвърлил венец, поставен на 23 февруари по повод деня на защитника на отечеството, известен до разпадането на СССР като ден на Червената армия. След протеста в социалните мрежи бяха публикувани снимки как паметникът се охранява от няколко патрулни автомобила.Демонтажът и преместването на монумента ще струва не повече от 200 хиляди лева, смята Мартин Заимов, бивш кандидат за кмет на София, част от инициативна група за преместване на паметника.


През миналата година стана известно, че бившият областен управител на София-град Николай Пехливанов от "Атака" е готвел предоставяне на паметника и прилежащата земя на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване, след като руският посланик е предложил да финансира капитален ремонт на паметника. За това разкри Трайчо Трайков, който през октомври съобщи, че областната управа на София е осигурила 390 000 лева от държавния бюджет за отстраняване на повредите по паметника. Той призова гражданите да не го доближават, защото се намира в недобро конструктивно състояние.


"Не смятам, че е оправдано да се удължава животът на толкова противоречив обект, още повече с обществени средства. Най-удачно е да бъде демонтиран и съхраняван на безопасно място извън Княжеската градина, където не представлява опасност за хората", предложи тогава Трайков.


Паметникът на Съветската армия не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 1992 г. Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение". Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK