Калин Янакиев: Битката е между Путинова Русия и цивилизацията

Голямата цивилизационна битка е битката на Путинова Русия с цивилизацията като такава, така определи войната в Украйна културологът и философ проф. Калин Янакиев в петък вечер в предаването "Панорама" по БНТ . Той смята, че както през втората световна война битката е била между варварварството на нацизма и цивилизацията, така е и в момента.


"Русия отдавна не е нито Евразия, нито Изтока. Тя в годините, в които е Путин е президент - от 2000 година насам, успя да формира в себе си една фантасмагорична маниакалност, чувство за величие съединено до неделимост с невероятна комплексираност от целия свят. Това е парадокс - ние сме най-великите в света жертви на целия свят, така мислят повечето руснаци в путинова Русия", коментира още професорът.


Янакиев поясни, че под "цивилизация" се има предвид правата на човека, глобалните съюзи, суверенитета на народите, многопартийните демокрации и всичко това се приема за упадък и "настъпващ към Русия Армадегон. Професорът е на мнение, че ако завладее Украйна, Путин ще продължи да настъпва до там, докъдето цивилизацията продължава да отстъпва.
В коментар за идващия 3 март проф. Калин Янакиев обяви, че ще бъде крайно неприлично, ако на тази дата руския посланик се появи на публични чествания, а българските политици и благодарят за "двукратното освобождение". "Точно в този момент, празнуването на трети март или трябва да бъде бойкотирано от свободолюбивите българи, или на него да не бъдат допуснати каквито и да било представители на Русия", е неговото мнение.


Повече вижте във видеото:


Ситуацията в Украйна в реално време тук


Всичко за войната тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK