Иван Костов: Европейският елит се е продал на "Лукойл" и "Газпром"

Иван Костов: Европейският елит се е продал на "Лукойл" и "Газпром"

© Георги КожухаровГолямата ми тревога, е че според социолозите 60% от българите одобряват Владимир Путин, каза днес по "Дарик радио" бившият премиер (1997-2001 г) Иван Костов. Той призова "възхитените от Путин" българи да си отговорят на въпроса "различават ли добро от зло, различават ли агресор от жертва?". Бившият премиер определи действията на Путин, който заплашва, че ще натисне ядреното копче, като действия на терорист.


"Елитът на обществото в Европа се е продал на "Лукойл" и "Газпром", как ще вземе решение срещу Путин, но къде е европейското обществено мнение", попита Костов. Според него приетите към момента санкции от САЩ и ЕС не са сериозни и това са показали дори пазарите. "Действията на Запада са разочароващи за украинците, защото не се оказахме на нивото, което са очаквали", подчерта Костов, който не скри, че е много разочарован и ядосан.


Според него сега Европа има шанс да отрезвее от тази война и да започне стратегическа преориентация, които да я направят независима от руското влияние. Костов смята, че ако това не се направи Европа просто ще стои и ще гледа как се разширяват зоните под руска опека.
"Не знам какви планове има българското правителството за реакция на войната в Украйна, но губим ценно време. Снощи чух по "Панорама", че имаме 8 планове. Какви са те - не знам, не е ли по-добре да имаме план "А" и план "Б". По-скоро вероятно нямат никакъв план. Сега е моментът за търсене на консенсус за решения", каза бившият премиер.


Той заяви, че не може да служа военният министър, който мънка. По адрес на държавния глава пък каза: "Президентът Румен Радев казва, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България - към момента няма, а към следващия момент може ли да има? А има ли косвена заплаха за нашата сигурност? Какви са тези недомлъвки? Трябва да се каже цялата истина на българското общество, а не да се жали неговото путинофилство или путиномания".


Той посочи, че след като средно на човек от населението в България се падат повече пари отколкото в Русия България е на прав път. "Другото е път без изход", заключи Костов.


Бившият премиер смята, че е време да се премести паметника на съветската армия в музея на социалистическото изкуство. "Всички трябва да сме единодушни по тази тема. Това ще е и знак към руснаците, че са пресекли линии, които не бива да пресичат", е мнението на Костов.


По повод трети март той е на мнение, че не трябва това да е националният празник на България. "3 март ни напомня, че сме били някаква пешка в шахматната партия на великите сили", смята Иван Костов.

Последните новини от войната в Украйна вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK