Министърът на енергетиката: Има риск от спиране на доставките от "Газпром", но нищо не може да се прогнозира

Министърът на енергетиката: Има риск от спиране на доставките от "Газпром", но нищо не може да се прогнозира

© Юлия Лазарова"Естествено е, че има риск за спирането на доставките от "Газпром" до "Булгаргаз", но не може да се прогнозира каквото и да е действия от страна на Русия. Ако обаче се визира единствено като причина начинът за разплащане, не мисля, че това е опция", каза днес пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Александър Николов.


Той коментира думи също пред Би Ти Ви изказване на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев, който посочи, че изхвърлянето на Русия от системата SWIFT означава, че "Булгаргаз" няма да може да предплати на "Газпром" бъдещите доставки. "Русия няма да продължи с доставките на газ, ако няма предплащане", каза Кадиев. Той все пак направи уточнението, че трябва да се види дали решението за SWIFT ще е за всички банки. "Възможно да е ограничена само за определени и тогава може би "Булгаргаз" ще може да плаща през други", уточни Кадиев.


По темата Александър Николов допълни, че трябва да се прави разделение между начин на плащане, възможност за плащане и желание за плащане. "Първата основна причина да се коментира тази тема е дали има въобще желание за доставка и риск от прекъсването ѝ. След това са начинът и възможността за разплащане", уточни Николов.
Според него към момента не се наблюдава намаляване на налягането или затруднения в доставките на природен газ. Николов уточни, че предстои среща на енергийните министри в Европа, на която ще се обсъдят всички възможни рискове относно доставките и как би изглеждала енергийната карта при евентуалното им забавяне.


Александър Николов заяви, че не очаква драстични повишения на цените на природния газ и електроенергията, които да повишат инфлацията шоково.


Министърът увери, че новото ръководството на "Булгаргаз" изследва всички възможни сценарии за алтернативни доставки. В допълнение били проведени и разговори с потенциални партньори за алтернативни трасета както за конвенционална доставка на природен газ, така и за втечнен.


Били предприети и стъпки за запълване на капацитета на газовото хранилище в Чирен. Освен това в министерството на енергетиката имало и план какви други горива могат да се използват, като заместител на природния газ в топлофикациите.


Какво означава изключването на Русия от системата SWIFT тук


Всички актуални новини по темата Украйна тук


Как се стигна до войната Русия-Украйна тук


За санкциите срещу Русия тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK