България отбелязва Трети март под сянката на войната в Украйна, но без промени в церемониите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Christo Roussanov
  Christo Roussanov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия.” З.Стоянов, Русчук, 1-й Март 1886 г.

  “„Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите! Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?” Аксаков

 2. 2 Профил на Вампирясалъ
  Вампирясалъ
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Празникът е 3 март 1918 г.
  Денят на капитулацията на Руската империя пред България.

 3. 3 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Какво празнуваме на 3 март!
  Някакъв неокончателен, временен договор между две империи при подписването на който не е присъствал дори един българин, или отменяне на крепостното право в Русия донесло на Александър II титлата „освободител“?
  А най-вероятно рабополепния подарък на българомразеца граф Игнатиев постарал се договорът да бъде подписан в деня на годишнината от инагурацията на Александър II!
  Какво, наистина?! Няма нищо в този договор, което да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи! Абсолютно нищо! Един чисто руски празник!

  Има поне 3 дати, които заслужават много повече да бъдат национален празник: 6, 22 септември и 24 май!

  Нашето освобождение не е придобито даром, не ни е поднесено на тепсия, не е незаслужено, не е неизвоювано, то е резултат на Българското национално-освободително движение, на стотиците хиляди жертви дадени от народа ни преди и най-вече по време на Априлското въстание, и войната от 1877/78г. Ние сме признателни на загиналите руски войници за нашата свобода, но е крайно време да се освободим от сервилната лакейщина на онези недостойни плужеци, които се имат за потомци на роби и безсрамно грозно възвеличават заслугата на руската империя, чиято армия при численост от 180 000 души дала била 200 000 жертви, а съзнателно омаловажават приноса на всички българи загинали за свободата си. Защото освен неморално, подобно поведение е грубо предателство срещу българския род и родина! Българският народ, както другите европейски народи, не е робски. Далеч по-роби са руските крепостни от които е съставена руската армия!

  Попитан от други революционери какъв ще стане след освобождението Васил Левски казва:
  „Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви. Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече."
  Тези му намерения и най-вече категоричният му отказ да стане руски агент костват живота му. Истинският палач на Левски, руският граф Игнатиев, ще направи необходимото щото вдъхновителят, организаторът и ръководителят на Българското национално-освободително движение да бъде обесен, вместо изпратен на каторга!

  След години Захари Стоянов ще изригне:
  „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“

 4. 4 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Ако Митрофанова все пак се завлече на Шипка, надявам се, министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев да не и се усмихват и да не и стискат ръка. Знам, че е трудно за възпитани хора, но такова е времето. После да не използват руснаците това за пропаганда.

 5. 5 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#3] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  Много ви се иска българите да забравят миналото си, но няма как да се получи. Не сме изкукали все пак, помним. И сме признателни на онези 60 000, които проляха кръвта си за свободата на България.
  Русофобията води до войни, не до мир, сигурност и разбирателство

 6. 6 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Малка надежда?
  https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/4847757078673526

  На преговорите Русия и Украйна ще обсъдят въпроса за незабавно прекратяване на огъня.
  Това съобщи ръководителят на руската делегация, помощник на президента на Руската федерация Владимир Медински.
  „На последната среща обсъдихме позиции, а също така обявихме редица предложения на Руската федерация, свързани с режима на незабавно прекратяване на огъня “, каза той и подчерта, че въпросът за прекратяване на огъня и темата за изграждане на хуманитарен коридор също ще бъдат обсъдени в дневния ред на втория тур, започващ тази сутрин.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 7. 7 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 808 Неутрално

  да се празнува асвабажнедие от россиа на хона на войната в украйна: ке едно си натовски генерал от съвецки тип, който шпиотира за китай.
  не ми е празнично.

 8. 8 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#5] от "faraon":

  Жертвите според Генералния щаб на руската армия са 11 905 убити за цялата война! А според руския историк Степан Кашурко те са: убити – 15 567, умрели от раните си – 6824, или общо загинали на българска земя 22 391, сред тях много финландци, украинци и белоруси.
  Жертвите дадени от българския народ по време на войната и Априлското въстание възлизат на около 30 000 загинали в сраженията. Заедно с избитите от цивилното население българските жертви за този само период възлизат на около 200 000 души.

 9. 9 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  "Много ви се иска българите да забравят миналото си, но няма как да се получи. Не сме изкукали все пак, помним. И сме признателни ..."

  отдавна е дошло времето българите да научат историята си, но не по учебници, писани за тяхната история от Русия. Прекалено дълго са ви промивали мозъка, скъпи признателни българи

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  В днешно време има Интернет. Може да пуснат на един голям екран да гледа населението в реално време как работят Освободителите.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#8] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  > Жертвите според Генералния щаб на руската армия са 11 905 убити за цялата война!

  Тая борба да се завладеят проливите е продължила над 350 години и бая повече народ си е заминал.

  ----

  Руско-турските войни са низ от войни между Русия и Османската империя, водени през 17, 18 и 19 век. Сраженията между тях на Кавказкия фронт по време на Първата световна война и голямата битка при Молоди за независимостта на Русия като част от руско-кримските войни също могат да се разглеждат като руско-турски войни. Така общият им брой става 13, а времето което обхващат – 351 години (1568 – 1918). През този период Русия и Турция са били в състояние на война 69 години. Средно една руско-турска война е била отделена от друга само с 25 години.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Днес празничния трети март отново ще раздели българите. Румен Радев няма да отиде на Шипка.На Шипка ще отиде Кирил Петков, който ще бъде бурно освиркван и обиждан от русофилите заради подкрепата за Украйна и оставката на Стефан Янев. Според мен националния ни празник трябва да обединява всички българи и трябва да се избере друга дата която да ни обединява и всички да я празнуваме заедно, вместо да се освиркваме и обиждаме едни други.

 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#5] от "faraon":

  > И сме признателни на онези 60 000, които проляха кръвта си за свободата на България.

  Кои са тия 60 000 и кога точно са проливали кръвта си за свободата на България.

  Защото доколкото си спомням дори в Сан Стефанския договор а не споменаваш България, а нещо в посока 'новозавладени земи управлявани от Руската Империя'

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#6] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  > Малка надежда?
  > На преговорите Русия и Украйна ще обсъдят въпроса за
  > незабавно прекратяване на огъня.
  > Това съобщи ръководителят на руската делегация,
  > помощник на президента на Руската федерация Владимир Медински.

  Тоя дето го е казал, не е ли от страната на тия дето могат 'незабавно да прекратят огъня' когато си поискат ?

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#5] от "faraon":> И сме признателни на онези 60 000, които проляха кръвта си за свободата на България.Кои са тия 60 000 и кога точно са проливали кръвта си за свободата на България.Защото доколкото си спомням дори в Сан Стефанския договор а не споменаваш България, а нещо в посока 'новозавладени земи управлявани от Руската Империя'
  —цитат от коментар 13 на Ан Он


  Още един забравящ.
  Ето ти Сан Стефанския мирен договор.
  https://istorianasveta.eu/извори/ct-menu-item-7/дипломация/685-санстефански-прелиминарен-мирен-договор.html

 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Дано не се стигне до простотии и ексцесии.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он": Каква я мислех,каква стана,който си има бункер ще подиша малко повече,но чак до 25та на дали. Тия с яхтите,почнаха да им ги прибират по пристанищата на света!))

 18. 18 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Всяко изказване по повод на 3-ти март трябва да завършва с въпроса:
  --- Руснаци, защо сте в Украйна?

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":

  > Защото доколкото си спомням дори в Сан Стефанския договор а не споменаваш България

  Извинявам се, написал съм пълна глупост.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#15] от "faraon":

  > Още един забравящ.
  > Ето ти Сан Стефанския мирен договор.

  Извиних се.

  Други са проблемите, не дали името на Болгария е споменато в текста или не.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Интересно мнение:
  https://youtu.be/THk6mpNI_a4?t=1529

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#17] от "angeles":

  > . Тия с яхтите,почнаха да им ги прибират по пристанищата на света!

  Света се преобърна.

  Изобщо се играят с нас все едно сме топчето при игра на тенис на маса,

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Kalinka Kalinka
  Kalinka Kalinka
  Рейтинг: 185 Неутрално

  И нека не забравяме този празник е определен от БКП през 1991

 24. 24 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#15] от "faraon":> Още един забравящ.> Ето ти Сан Стефанския мирен договор.Извиних се. Други са проблемите, не дали името на Болгария е споменато в текста или не.
  —цитат от коментар 20 на Ан Он


  За вас, забравящите "проблемите" са, че България получава своята свобода след като пет века ни е нямало като държава. Изключително голям проблем!

  Такива като вас мечтаят да ни няма, да се слеем с всички останали, да загубим нашата идентичност.

  Добре, че все още огромното мнозинство българи не са на вашия акъл.

 25. 25 Профил на orlin.genchev
  orlin.genchev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Какво празнуваме на 3 март! Някакъв неокончателен, временен договор между две империи при подписването на който не е присъствал дори един българин, или отменяне на крепостното право в Русия донесло на Александър II титлата „освободител“? А най-вероятно рабополепния подарък на българомразеца граф Игнатиев постарал се договорът да бъде подписан в деня на годишнината от инагурацията на Александър II!Какво, наистина?! Няма нищо в този договор, което да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи! Абсолютно нищо! Един чисто руски празник!Има поне 3 дати, които заслужават много повече да бъдат национален празник: 6, 22 септември и 24 май!Нашето освобождение не е придобито даром, не ни е поднесено на тепсия, не е незаслужено, не е неизвоювано, то е резултат на Българското национално-освободително движение, на стотиците хиляди жертви дадени от народа ни преди и най-вече по време на Априлското въстание, и войната от 1877/78г. Ние сме признателни на загиналите руски войници за нашата свобода, но е крайно време да се освободим от сервилната лакейщина на онези недостойни плужеци, които се имат за потомци на роби и безсрамно грозно възвеличават заслугата на руската империя, чиято армия при численост от 180 000 души дала била 200 000 жертви, а съзнателно омаловажават приноса на всички българи загинали за свободата си. Защото освен неморално, подобно поведение е грубо предателство срещу българския род и родина! Българският народ, както другите европейски народи, не е робски. Далеч по-роби са руските крепостни от които е съставена руската армия! Попитан от други революционери какъв ще стане след освобождението Васил Левски казва:„Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви. Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече."Тези му намерения и най-вече категоричният му отказ да стане руски агент костват живота му. Истинският палач на Левски, руският граф Игнатиев, ще направи необходимото щото вдъхновителят, организаторът и ръководителят на Българското национално-освободително движение да бъде обесен, вместо изпратен на каторга!След години Захари Стоянов ще изригне:„Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“
  —цитат от коментар 3 на онтамнебыл-любовалсявагнера


  Благодарих Ви под друга статия за вашият коментар.Продължавайте в този дух и ще има бъдеще за тази държава.

 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Вчера научих за трима депутати от руската дума които са възмутени че Путин бил почнал пълномащабна война в Украйна докато на тях им било внушено че гласуването е било за одобряване на окупация в двата района. Направих си труда да намеря и прочета решението. Преразказвам двете съществени точки:

  1. Думата дава съгласие президентът да употреби въоръжените сили извън пределите на страната и в съответствие с общоприетите принципи и международни правила (хе-хе).

  2. Общата численост на контингента, районите на действие и срокът на пребиваване се определят от президента.

  Да ме прощават простите депутати ама те са дали пълен карт бланш. Да се сърдят на себе си че безкритично са приели такъв широко отворен контингент. С тия решения в джоба той може да прати войски и в Аляска. Това показва две неща. Баш бабаитите си клатят парламента както си намерят за добре. Депутатите или са толкова прости че не се сещат за какво иде реч или пък не смеят да гъкнат и правят каквото им се поиска от Путлер.

  По един такъв начин Райхстага се е саморазпуснал и предоставил цялата власт на Хитлер. Резултатите от това са ни известни.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 27. 27 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  "От 1888 г. до 1946 г. се празнува като Ден на освобождението на България." - 3-ти март е ден за почит към загиналите за СВОБОДАТА на България, без чиято саможертва днешните разнобойни и всезнаещи коментари нямаше да ги има. Дали империя е водила война, дали "присъствието" на друга такава е било началото на края и, жертвите са дали живот на поколения след това. Датата е без значени, предвид и смяната на календарите, но паметта за събитието трябва да се почита, още повече, че хиляди българи са били не само на Шипка, хиляди фини, руси, белоруси, украинци, румънци... Губим ли връзката с миналото, с различното тълкуване на историята, не печелим нищо повече от временно задоволство на излишни страсти.
  Честит 3-ти март, денят на Освобождението на България от турско робство!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#24] от "faraon":

  > че България получава своята свобода след като пет века ни е нямало като държава.

  Прехвърлиха ни от една зона на влияние в друга. От Падишаха на Императора. В граници които нямат нищо общо с националността на населението което живее там.

  Държава България се появява малко по-късно ВЪПРЕКИ тоталната съпротива на Руската Империя.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Всяко изказване по повод на 3-ти март трябва да завършва с въпроса: --- Руснаци, защо сте в Украйна?
  —цитат от коментар 18 на jmf29537805


  Да видим Радев ще си позволи ли изобщо да излезе извън протокола? Ще спомене ли нещо по-така и ако ли да, доколко то ще е от сорта на казвам ти дъще, сещай се снахо.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#24] от "faraon":

  Ей това са били и са Руските интереси относно тази теритоия

  ---

  През 1870 г., след като повече от 10 години българският народ се бори за църковна независимост, султанът издава ферман за независима Българска екзархия.
  Това никак не допада на имперската руска дипломация, която още от времето на Екатерина залага на гръцката Мегали идея в опит да осъществи своя мегаломански план – завземане на Балканите и Проливите и възраждане на империя, подобна на Византия, начело с Романови.

  Граф Игнатиев, консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лично настоява българските владици да бъдат заточени, за

  да се спре процесът на единение на българската нация и църква

  Османските власти отстъпват пред граф Игнатиев и на 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир, но българите в Цариград се вдигат на протестно шествие срещу Високата порта. Над 3000 българи се събират на този протест. Великият везир Махмуд Недим паша приема Славейков и Икономов като представители на шествието, изслушва ги и обещава владиците да бъдат освободени.

  Махмуд Недим паша удържа дадената дума: на 30 януари владиците са върнати в Цариград.

  Нещо повече! През 1872 г. Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#24] от "faraon":

  ====

  В същата 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул в Белгард.

  ....

  След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#24] от "faraon":

  ---

  Най-зловещата си роля обаче граф Игнатиев изиграва по време на Цариградската конференция на Великите сили, на която трябва да се реши и въпросът за територията на новата българска държава. Конференцията е свикана заради Априлското въстание и последвалите зверства и насилия срещу българското население, когато цяла Европа се надига в защита на българската кауза.

  ----

  Паралелно с конференцията в Цариград Русия и Австро-Унгария провеждат среща на най-високо ниво в Будапеща, където подписват секретната Будапещенска конвенция. Клаузите са: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Хърватска и Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евентуална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма и сплотена българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което се и случва на Берлинския конгрес.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#24] от "faraon":

  Ето ви ги вашите Освободители:

  -----

  Неслучайно само след 7 години, когато България обявява Съединението на част от разкъсаните ни земи, Руската империя е единствената държава, която се противопоставя и след неуспешни опити да провокира султана като суверен на Източна Румелия да въведе армията и да прекрати Съединението, или най-малкото – да възрази официално, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България под претекст, че България нарушава Берлинския договор, Русия принуждава верния си слуга Сърбия да ни нападне в гръб. След това Русия ще скъса дипломатически отношения с България за 10 години.

  -----

  Същите дето сега наследниците им освобождават Украйна.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3240 Разстроено

  "От 1888 г. до 1946 г. се празнува като Ден на освобождението на България." - 3-ти март е ден за почит към загиналите за СВОБОДАТА на България, без чиято саможертва днешните разнобойни и всезнаещи коментари нямаше да ги има. Дали империя е водила война, дали "присъствието" на друга такава е било началото на края и, жертвите са дали живот на поколения след това. Датата е без значени, предвид и смяната на календарите, но паметта за събитието трябва да се почита, още повече, че хиляди българи са били не само на Шипка, хиляди фини, руси, белоруси, украинци, румънци... Губим ли връзката с миналото, с различното тълкуване на историята, не печелим нищо повече от временно задоволство на излишни страсти.Честит 3-ти март, денят на Освобождението на България от турско робство!
  —цитат от коментар 27 на ЗаНиЗа


  И, историята на България е наша. Тя се е случвала преди нас и ако не я почитаме ние сме неблагодарни на хората, които са я сътворили, не само защото не знаем нищо за тяхното битие, мисли, надежди тогава, а и заради различните наши нужди сега, задоволеност и най-вече КЪСА ПАМЕТ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 35. 35 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  На тазиш дата украинския цар Олександер II ни поднесе свободата. Слава Украине. Героям слава.

  Сам съм, други няма...
 36. 36 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 880 Неутрално

  От Указ № 1144, публикуван в Държавен вестник през януари 1884 г. става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на българския народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.
  Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.
  Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си.
  Цитат от Десант

 37. 37 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ан Он":

  Не винаги Русия е била с добри намерения към България. Но България по една или друга причина почти винаги се е озовавала в противниковия на Русия лагер.

  Колкото до Берлинският договор, той не е написан единствено по настояване на Русия. Зад този договор стоят преди всичко други държави. А основният виновник Сърбия да нападне България е Австро-Унгария. Плюс самата Сърбия, разбира се.

  Не оправдавам войните, насилието. Но след 30 години отявлена и повсеместна русофобия, граничеща с откровен расизъм, най-вече в Европа, създаване на неприятелски държави около и в близост до Русия, тяхното въоръжаване с цел защита от създадения и отгледан от самите нас враг - Русия, какво друго можеше да се очаква?

 38. 38 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lazarus":

  Пич, ти правиш ли разлика между "разноски за окупацията" и "разноски за войната"... И тъй като си елементарен ще ти обясня:
  1. Освобождението на България в резултат на руско-турската война ни струва 0 лв.
  2. Поддържането на руския корпус в продължение на близо 2 г. струва тези 10 млн. разделени по равно между Княжество България и Източна Румелия. Княжеството изплаща своите 5 млн., а Румелия - нищо.
  3. И забрави тези фантасмагории че това било 32 тона злато. И тогава и сега руските рубли са хартия за тапети.

  Сам съм, други няма...
 39. 39 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#5] от "faraon":

  " Русофобията води до войни " 1. В България " русофоби" няма , има хора с обективна и трезва преценка по отношение на Руската политика , за разлика от русопоклониците чийто разум е замъглен от робската им психика !
  2 . Нали все твърдяхте че Русия е миролюбива , никога не започва войни , никога никого не е нападала .... бла бла а сега изведнъж ни заплашвате с война ????

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8474 Неутрално

  Русия винаги е била наш враг.
  Коварен врах, който мимикрира под маската на покровител и приятел.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на ОСТАВКА КАСКЕТ STOP NAZI RUSSIA
  ОСТАВКА КАСКЕТ STOP NAZI RUSSIA
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  всички с УКРАИНСКИ знамена на т.нар "чествания"

  ПУТИН ХУЙЛО, СЛАВА УКРАИНА, пълна ИЗОЛАЦИЯ на НАЦИСКА РУСИЯ от цивилизования свят !!! БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#37] от "faraon":

  > Не винаги Русия е била с добри намерения към България.

  За Русия България не съществува като нещо самостоятелно. Тя е вилает - нещо което и се полага по право. Традицията продължава и по Съветско време, та до ден днешен.

  Че сме пионка, пионка сме. Ако прегледаме истинската история за тези които си играли с тая пионка, Русия не е от положителните герои. Но Народната Власт не пуска властта и контролира образованието и медиите...

  Относно враговете - от 20 години живеем в 21 век. Отдавна вече в нормалния вят паднаха граници и всеки може да ходи където си иска и да прави каквото си иска. Една единствена страна продължава вече 80 години с Отечествената Война (има си собствено име на Втората Световна) и да бори фашистите.

  А пък ние като признание към Освобождаването експресно и построихме Троянски Поток, за да и подсигурим че като нападне съседна братска, славянска и православна държава ще може да продължи да си прекарва газта към Европа.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  На 16 ноември (1909 г.) Народното събрание гласува договора с Русия за заема ни от Руската държавна банка. Ето нашата статия по тоя повод (“Ден”, бр. 2025):

  ГЛАСУВАНЕТО НА ДОГОВОРА С РУСИЯ

  Гласуването на договора с Русия онази вечер е било съпроводено с една манифестация, която прави чест на Народното събрание и напълно отговаря на чувствата на българския народ. Цялото народно представителство, на крака, с акламации и с възторжени викове «Да живее Русия" е гласувало договора за заем, който нашата освободителка ни предложи за ликвидиране сметките ни с Турция при скъсването васалните ни връзки с нея. Предложеният ни заем не само е безподобен по своята износност, както го е окачествил г. Тодоров, но той можеше да ни се даде, както е добавил същия оратор, само от Русия, освободителката на България. Не само материалните условия на тоя заем, са които го правят ценен за нас още по-ценен го правят побужденията, с които ни е даден, побуждения благородни и възвишени, каквито бяха ония, които преди тридесет и две години движеха храбрите руски войски в боевете за нашето освобождение. Никак не е преувеличено да се каже, че със своята великодушна, братска помощ Русия втор път освободи безпокойната, нетърпеливата да отърси всички следи от робството България, като я извади тоя път от пълните с неизвестност усложнения на септемврийския акт и като не я остава да изпадне във финансовите примки, които някои западноевропейски доброжелатели й бяха поставили. Намесата на Русия за изравнение на възникналите опасни усложнения е и финансова, и политическа, защото тя не само улесни България да избегне тежки финансови задължения, но и пресече алчните апетити, които бяха се възбудили около нея. На Русия дължим, дето не плащаме днес много по-скъпо нашата независимост и дето за това изплащане не заложихме нашето финансово и икономическо бъдеще.

  https://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=622:01&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

  Сам съм, други няма...
 44. 44 Профил на Christo Roussanov
  Christo Roussanov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия.” З.Стоянов, Русчук, 1-й Март 1886 г.

 45. 45 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Пак там:

  Това признание биде подчертано по най-тържествен начин онзи ден и от Народното събрание с вота му на договора с Русия. Наместо всяко разискване един общ и задушевен вик се е издигнал в оградата на събранието: „Да живее Русия!” Тоя вик изразява единственото чувство, което договора буди у българския народ - чувството на нова признателност към неговата освободителка за подновеното доказателство на нейната неизтощима любов към рожбата й България.
  Не остава освен да пожелаем, щото тая благородна манифестация, която ще повдигне отечеството ни в уважението на света, да отрази във всичките умове и сърца съзнанието и чувството, които са я предизвикали, и по тоя начин да способствува, за да се установи веднаж за винаги оная политика в България, която единствено й прилича и единствено може да гарантира нейните интереси и нейното бъдеще.

  Сам съм, други няма...
 46. 46 Профил на ctg101104052
  ctg101104052
  Рейтинг: 10 Неутрално

  От руското посолство да не се обаждат по случая...

 47. 47 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  България не отбелязва 3-ти март! 3-ти март (3.3 или 33 - любимо число на глобалистите) е фалшив празник които глобалистите ни карат да празнуваме нарочно, макар че и малките деца знаят че истинския национален празник на България е 24 май! Докато глобалистите не покажат поне една снимка от "руско-турската освободителна война" такава не е имало, нито е имало боеве на връх Шипка! Кой ще се бие на връх на планина? В световната история няма друг случай на битка на връх на планина! Очевидни лъжи и глупости на глобалистите! Веднага глобалсткия празник 3.3 да се премахне и да се събори глобалистката пирамида Шипка!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2577 Разстроено

  Само едно робско, продажно племе може да чества като празник датата на окупацията на земите му! 3-ти март и 9-ти септември са дни на национален траур!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 49. 49 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#37] от "faraon":

  Аха а защото Австро-Унгария подтиква Сърбия , Русия изтегля всички офицери от нашата армия.....случайност предполагам!

 50. 50 Профил на trunk66
  trunk66
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Честит 3ти март!Поклон пред падналите за свободата на България.

 51. 51 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Чести Празник на Истинските Българи !!!
  Празника ще го има.
  Историята няма как да бъде променена.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 52. 52 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#37] от "faraon":Аха а защото Австро-Унгария подтиква Сърбия , Русия изтегля всички офицери от нашата армия.....случайност предполагам!
  —цитат от коментар 49 на bobbyperu


  Защото "Съеденението" е грубо погазване на Берлинския договор. Това е тотално нарушение на европейския правов ред. И да благодарим на Русия че Съединението не било санкционирано от Европа. Защото Англия и Франция винаги играят срещу Русия и щом последната се е противопоставила на Съединението, то Англия и Франция напук на Русия го одобряват. А сега си представи, че ако Русия беше одобрила Съединението, каква щеше да бъде позицията на останалите Велики европейски сили? Щяха да ни напляскат и да се върне старото положение.

  Сам съм, други няма...
 53. 53 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Честит трети март. Приехме тази дата през 1991ва година, когато вече беше паднал комунистическия режим и 30 години си го празнуваме с радост. На 31вото честване обаче решихме, че датата не ни харесва. Не защото историческите факти са се променили, а защото една държава нападна друга без повод.

 54. 54 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#52] от "MilliVanilli":

  > Защото Англия и Франция винаги играят срещу Русия и
  > щом последната се е противопоставила на Съединението,
  > то Англия и Франция напук на Русия го одобряват.

  ХА-ХА-ХА

  Диверсия. Горещо Сърце, Хладен Ум.

  -----

  Неслучайно само след 7 години, когато България обявява Съединението на част от разкъсаните ни земи, Руската империя е единствената държава, която се противопоставя и след неуспешни опити да провокира султана като суверен на Източна Румелия да въведе армията и да прекрати Съединението, или най-малкото – да възрази официално, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България под претекст, че България нарушава Берлинския договор, Русия принуждава верния си слуга Сърбия да ни нападне в гръб. След това Русия ще скъса дипломатически отношения с България за 10 години.

  -----

  કટાક્ષ
 55. 55 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#5] от "faraon":

  Съвсем си се объркал мойто момче. Не само помним но и сме осъзнали историята си. И точно това е проблемът на руската ви пета колона...

 56. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#52] от "MilliVanilli":

  > И да благодарим на Русия че Съединението не било санкционирано от Европа.

  И за да не разберат фашагите че е било измама, къса дипломатически отношения с България за 10 години.

  કટાક્ષ
 57. 57 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  За другите не знам, мен лично ме раздразни следният абзац от статията:

  "...Потърсени за информация дали посланикът Елеонора Митрофанова, ще присъства на официално събитие на 3-ти март, от пресслужбата на посолството на Русия първоначално поискаха разговорът да се води на руски, а впоследствие казаха, че нямат информация къде ще бъде Митрофанова. ..."

  Първата част е НАГЛОСТ, втората е ЛЪЖА!

  За протокола!

  Слава на Украйна!

  П.С. Да уточня: Украинците не са били ангелчета херувимчета в много аспекти, в тяхната история. Но ДНЕС Украйна е независима държава нападната от агресор! И заслужава подкрепа!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 58. 58 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#52] от "MilliVanilli":

  Нещо по малоумно не успя ли да измислиш.........тя политиката не се прави напук.......а дори и ти можеш да вденеш надявам се че Русия ПЪРВО СЕ ОБЯВЯВА ПРОТИВ.....а след това Британия го признава....!

 59. 59 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Ако Митрофанова все пак се завлече на Шипка, надявам се, министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев да не и се усмихват и да не и стискат ръка. Знам, че е трудно за възпитани хора, но такова е времето. После да не използват руснаците това за пропаганда.
  —цитат от коментар 4 на alg57373608


  Най добре ще е там да е и Генчовска която когато Митрофанова си протегне ръката тя да и подаде копие от нотата за експулсация на двамата шпиони.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 60. 60 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Охлюви в менюто.

 61. 61 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3291 Любопитно

  До коментар [#52] от "MilliVanilli":

  "Грубо погазване на Берлинския договор..." Боже какъв хаос е в главицата ти...
  Че нали на този договор бе "наложен от Запада" , за да ограби България, а Русия беше против него?
  И сега какво излезе, Русия е за Берлинския договор, а Великобритания -за Съединението на България...

 62. 62 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#52] от "MilliVanilli":

  Ако не беше Съединението Пловдив, Бургас, Стара Загора, Сливен, Хасково, Смолян, Кърджали, Пазарджик още щяха да част от Турция! ТОВА Е ПРАЗНИКА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ! Всичко останало са предпоставки за достигане на на възстановяването на Дунавска България. Подчертавам Дунаовска защото всички други Българии са успешно заличени от Русия! И преди да ми заговориш за войната от 1878 си спомни защо Дибич получава прозвище Зад Балкански, и си отговори защо тогава в договора няма България.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 63. 63 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#15] от "faraon":

  А къде е оригинала? Това е от сайт в България спонсориран от Руското посолство.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 64. 64 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1483 Весело

  Най добре ще е там да е и Генчовска която когато Митрофанова си протегне ръката тя да и подаде копие от нотата за експулсация на двамата шпиони.
  —цитат от коментар 59 на emil


  😀ЧУДЕСНА идея😀 ВТОРИ твой оментар от поскедните дни който ми 'аресва😀!

  Бих добавил: И Генчовска да и стисне ЯКО ръката и да я задържи докато и "чете конско" (имам изнаподвпредвид онази "нота" до митрофанова за обидният израз "натовски подлоги" в официалния сайт на пАсольтвото)

  До коментар [#59] от "emil":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Кат Русия няма втора,
  тъй могъща на света.
  Тя е нашата опора,
  тя е нашта висота.

  Руска сила, руска воля,
  руска плът и руска кръв,
  ще избавят от неволя
  братски български народ!

  Любен Каравелов

  Judjuk
 66. 66 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 440 Весело

  Демек освободила се България, и сега е независима,
  От нея нищо не зависи. Демек
  Мммммда

 67. 67 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  След консултация с московския самодържец дали 24 май може да бъде национален празник България пак се оказа задунайска губерния

  veni vidi fugi
 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#61] от "fkm26555709":

  > И сега какво излезе, Русия е за Берлинския договор, а
  > Великобритания -за Съединението на България...

  ДИ-ВЕР-СИ-Я

  И после Русия къса дипломатически отношения с нас за 10 години, за да не се издаде.

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Те не бяха от Брюксел,
  Ню Йорк и Маями...
  Те дойдоха по краткия,
  братския път. Те говореха
  руски и бяха славяни.
  Тук намериха българска
  обич и смърт..
  Те не знаеха даже дали
  благодарни ще им бъдем
  след време - бащи и деца.
  Те избраха войната, а тя
  е коварна, тя безумно
  убива съдби и сърца..
  Бяха братя по кръв.
  Просто бяха славяни.
  И под Шипка намериха
  своята смърт.
  Не дойдоха от Брюксел,
  Ню Йорк и Маями.
  От Русия дойдоха - за нас
  да умрат....
  Без да имат дори и
  имперска идея, те се биха
  до смърт за славянската
  чест.
  И сега, ако ти си докрай
  европеец, ще ги помниш
  достойно и утре и днес!...

  Лозан Такев

  Иван Костов е за съд!
 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Ще сменим церемонията, когато определим по-обединяващ ден за празник.

 71. 71 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Питам всички:

  Някой би ли оспорил това, че 3 март разединява нацията?!

 72. 72 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Mitrofanova da izprati Kopeikin I Ninova, zashtoto e zeta sus subiraneto na kufarite

 73. 73 Профил на niksan1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 624 Неутрално

  на шипка сме братлета.само български и руски знамена се веат.евала братушки

 75. 75 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Отново обичайните спорове между "фили" и "фоби" без реален безпристрастен анализ на българския национален интерес.

 76. 76 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#51] от "г-н Саранди Говедаров":

  Да, историята не може да бъде променена. Но агресивната политика ан Русия къйм България може да бъде укривана за дълго време. Това време изтече.

 77. 77 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#65] от "Judjuk":

  Простият си е прост:
  Знае, че стихотворението във възхвала на Русия, но не знае автора и в какъв контекст го е написал.

 78. 78 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Българи – празник е!
  На 3-ти март 1918 г. в Брест-Литовск е сключен най-унизителният за Русия мирен договор. Той е предшестван от една мръсна война, водена от Русия срещу България на два фронта – Македонски и Добруджански, а руски кораби и самолети обстрелват Варна и избиват цивилни граждани! С този договор Русия се признава за победена страна пред България (и нейните съюзници Германия, Австро-Унгария и Турция) и се отказва (временно) от завоевателните си мераци, прикрити като „освобождения“, като обръща агресията си към собствения си народ, който според Ленин трябва да бъде жертван (изгорен) като СЪЧКИ в огъня на Световната революция.
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!
  На връх Шипка са се биели с турската армия САМО български опълченци! А руските "освободители" по същото време са се наливали с алкохол в кръчмата в селото и са дошли в последния момент по двама на кон не защото са нямали коне, а защото по-малко пияния "освободител" е трябвало да крепи другия пияндурник.
  Това го твърди очевидец - опълченецът Капитан Райчо (Дядо Райчо) в своя дневник.
  Напищете в търсачката - Защо руснаците са яздели по двама на кон. Или на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=muSinOcCIdE&t=2s&ab_channel=EnchoB _

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#65] от "Judjuk":Простият си е прост: Знае, че стихотворението във възхвала на Русия, но не знае автора и в какъв контекст го е написал.
  —цитат от коментар 77 на авторът


  Ти като си умен, знаеш ли кой е автора? Я провери.

  Judjuk
 80. 80 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#67] от "zabejko":

  24 май е неподходящ за национален празник:
  - Путин, Македония и Сърбия оспорват българския произход на азбуката
  - беше популяризиран като ден на славянската писменост и култура и пасва перфектно на панславянските митове на Русия. Да, Русия ги разби с тази война, но нека да не ѝ подаваме спасителен пояс.
  - азбуката не е създадена на никакъв определен ден и дори за една година. Това е празник с по-широко културно значение, каквото има и сега. Така че тозц-и ден е съвсем условен.

 81. 81 Профил на ise111104791
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#79] от "Judjuk":

  Стихотворението е на Вазов и е написано, когато Русия обявява война на Турция. Нормално е в този момент да има такава екзалтация. Как може Вазов да знае, каква имперска политика ще води Русия кйъм България през следвнащите 150 години?!

 83. 83 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#81] от "ise111104791":

  Колко приятно ухаят евразийските лайна - направо на мир и суверенитет!

 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#6] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  " Малка надежда?
  https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/4847757078673526

  На преговорите Русия и Украйна ще обсъдят въпроса за незабавно прекратяване на огъня.
  Това съобщи ръководителят на руската делегация, помощник на президента на Руската федерация Владимир Медински.
  „На последната среща обсъдихме позиции, а също така обявихме редица предложения на Руската федерация, свързани с режима на незабавно прекратяване на огъня “, каза той и подчерта, че въпросът за прекратяване на огъня и темата за изграждане на хуманитарен коридор също ще бъдат обсъдени в дневния ред на втория тур, започващ тази сутрин."

  От една страна " надеждата умира последна", но от друга кой има вяра на престъпен режим, който сее само смърт и разруха ? Лъжите не ги споменавам, защото се подразбират ! Руснаците ще се съгласят на примирие, само когато вече нямат потенциала в живи хора и бойна техника да продължават да проливат кръвта на невинни украинци !
  Никакъв трети март няма да празнувам днеска ! Пълна солидарност с тези, които ДНЕС са на наше място срещу ОСМАНСКИТЕ орди !!!!

 85. 85 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 259 Весело

  Освобождаването от оковине на Османската империя е едно от най-значимите неща за България.
  Аз празнувам това, не ми дреме дали Русия, Германия или Таити са го направили.
  Затова - честит празник на тези, които не въздишат по османците и не съжаляват, че още не живеем в прекрасното "съвместно съжителство" или както го бяха изопачили в учебниците по история.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 86. 86 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#57] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  " За другите не знам, мен лично ме раздразни следният абзац от статията:

  "...Потърсени за информация дали посланикът Елеонора Митрофанова, ще присъства на официално събитие на 3-ти март, от пресслужбата на посолството на Русия първоначално поискаха разговорът да се води на руски, а впоследствие казаха, че нямат информация къде ще бъде Митрофанова. ..."

  Първата част е НАГЛОСТ, втората е ЛЪЖА!

  За протокола!

  Слава на Украйна!

  П.С. Да уточня: Украинците не са били ангелчета херувимчета в много аспекти, в тяхната история. Но ДНЕС Украйна е независима държава нападната от агресор! И заслужава подкрепа!"

  Мойше, ще се радвам да чуя , че Израел изпраща дронове, техника и оръжие на приятелска Украйна ! Всеки жест в този критичен момент е от решаващо значение, а и спестява кръвта на невинни украинци !
  Уважение пред този народ ! Днес трябва да празнуваме неговия героизъм и съпротива срещу поробителите и военнопрестъпниците от Кремъл !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 87. 87 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#85] от "libretto":

  И на мен не би ми дремало кой ме е освободил. Но на Русия ѝ дреме и 150 години ни кара да се чувстваме длъжни. И на тази основа се намесва брутално в политиката и фатално в икономиката - напр. енергийната ни зависимост от нея.
  За това дреме ли ти или не?

 88. 88 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#85] от "libretto":

  > Освобождаването от оковине на Османската империя
  > е едно от най-значимите неща за България.

  Май на друга дата се е случило това.

  કટાક્ષ
 89. 89 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 79 Неутрално

  в страната на мижитурките това е възможно, да

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 90. 90 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#86] от "samoedin":
  Мойше, ще се радвам да чуя , че Израел изпраща дронове, техника и оръжие на приятелска Украйна

  Мммммда
  Мошето да каже кога ще освободят Палестина от присъствието си, и кога ще върнат Голан на Сирия.
  Във противен случай се оправдава анексирането на Крим, и окупацията на Окраѝна.
  Ммммда

 91. 91 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  "Потърсени за информация дали посланикът Елеонора Митрофанова, ще присъства на официално събитие на 3 март, от пресслужбата на посолството на Русия първоначално поискаха разговорът да се води на руски, а впоследствие казаха, че нямат информация къде ще бъде Митрофанова."
  Като основен принцип на придвижването и в България е заложено да избягва местата със събрани повече българи, за да не усети народната любов. И за да спазва това вчера се качи на Шипка.

 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#40] от "penetrating":

  " Русия винаги е била наш враг.
  Коварен врах, който мимикрира под маската на покровител и приятел."

  Русия е враг на цялата човешка цивилизация ! Вече е време да се вземат мерки срещу сатрапията, която и в момента, когато пишем всичко това, е пратила орките си в Украйна да избиват невинни украинци, жени, деца, старци !
  Това са ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !
  КАКВО ПРАЗНУВАНЕ НА 3 МАРТ, ВСЪЩНОСТ ?!
  ДНЕС ТРЯБВА ДА СПУСНЕМ ЕДНО ЧЕРНО ЗНАМЕ В ЗНАК НА СОЛИДАРНОСТ СЪС ЗАЩИТАВАЩА СЕ УКРАЙНА !
  Да напомня, също така, че огрона част на руските имперски войски, дошли да се сражават в България срещу Османската империя, са били съставени от украинци !
  На Украйна трябва да сме благодарни, но как, след като там в момента се лее човешка кръв като вода ? С пълна подкрепа по всички възможни направления, включително и с военна техника и оръжия ! Това е да си благодарен - да си деятелен, на дела и в действителност, не само на думи !!!!

 93. 93 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 79 Неутрално

  100% от защитниците на Шипка са българи и украинци.
  Легендарните защитници на Шипченския проход са:
  1. Българското опълчение - (I, II, III, IV и V опълченски дружини) - редови състав 100% българи.
  2. 35-и пехотен Брянски полк - в състава на IX пехотна дивизия. щаб Кременчуг, Полтавска губерния, Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Александър Липински - полски произход.
  3. 36-и пехотен Орловски полк - в състава на IX пехотна дивизия. Щаб Кременчуг, Полтавска губерния, Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Густав Линдстрьом - швед по народност.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 94. 94 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Днес се навършват 104 години от капитулацията на Русия пред България.
  Честит празник!

 95. 95 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Днес няма да коментираме дали датата 3-ти Март трябва да бъде национален празник на България. Няма да спорим за "турското робство", за Сан Стефанския договор и т.н. Днес искам да изкажем своята солидарност с Украйна и да благодаря за пролятата украинска кръв за нашето Освобождение! Слава Украйна! На Шипка, където всяка година "вечно благодарните" развяват руски знамена, защото "никога няма да забравят за пролятата руска кръв", се е проляла само българска и украинска кръв.
  На Шипченския проход са се сражавали 35-и пехотен Брянски полк - в състава на IX пехотна дивизия, щаб Кременчуг, Полтавска губерния, днешна Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Александър Липински - поляк. 36-и пехотен Орловски полк - в състава на IX пехотна дивизия. Щаб Кременчуг, Полтавска губерния, днешна Украйна - редови състав 100% украинци. Командир на полка е полковник Густав Линдстрьом - швед. Българското опълчение - (I, II, III, IV и V опълченски дружини) - редови състав 100% българи. На всички самодейни матросовци, които много държат на историята и ще наскачат да бранят Матушката с познатите ни до болка аргументи, че до 1917г такава държава Украйна не е съществувала и че войната е руско-турка ще отговаря предварително:
  Да, Украйна не съществувала до 1917г, така, както и България не е съществувала до 1878г. Но е съществувал украински и български народ. Нали не си въобразявате, че изведнъж от нищото през 1917г изведнъж се появават някакви украинци, които преди това ги е нямало и тавариш Ленин като Господ ги е изваял от кал за да засели плодородната украинска земя.
  В "История славянобългарска" Паисий Хилендарски, пише за „русите“ (украинците) и „московците“ (днешните руснаци) като за различни народи. Другото историческо име на украинците е малоруси, използвано от Захарий Стоянов, относно руската политика в „Записки по българските въстания“. В Русия украинците са наричани черкаси (да не се бърка с черкези) до 18 век. С една дума как се е наричал даден народ по време на споменатите събития, няма никакво значение. Ако пък толкова държите на точността, то тогава може да се твърди, че състава на тези полкове е от малоруси, които днес наричаме украинци. Винаги, когато съм изтъквала мераците на Русия да завладее проливите и нейната вредна политика на Балканите, дежурния отговор е "може и така да е било, ама ние отдаваме почит на обикновения войник, който е жертва, независимо от имперските интереси на Русия." Тоз обикновен войник е бил украинец. Войната дори не е руско-турска, а руско Османска, защото воюват 2 империи - Руската и Османската. А пролятата кръв е украинска и българска. Явно за Освободителите руската кръв е прекалено ценна, че да я разливат по бойните полета на Балканите. Вместо това използват човешкия ресурс на народите, които са завладели.
  Да Ви е честит Брест-Литовския Мир от 3 Март 1918.

 96. 96 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#17] от "angeles":> . Тия с яхтите,почнаха да им ги прибират по пристанищата на света!Света се преобърна.Изобщо се играят с нас все едно сме топчето при игра на тенис на маса,
  —цитат от коментар 22 на Ан Он


  Яхты, взятки и любовница. Что скрывает министр Лавров
  https://www.youtube.com/watch?v=xNa5XknuXkQ

 97. 97 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Путин започна в Украйна завоевателна война, но ние българите трябва да му благодарим, защото за нас тя е "освободителна", но не от нацисти и бандеровци в България, а от .............. русофили.
  Надявам се накрая да освободим и българските си мозъци от Русия. Преди 24.02.22, българите русофили бяха над 60%, сега клонят вече към 30-40% , благодаерние на Путин.

 98. 98 Профил на ptn39696176
  ptn39696176
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Нека поне за миг се смирим и преклоним глава пред смелите освободителни армии на САЩ и Канада, благодарение на които сме свободна страна. Поклон

 99. 99 Профил на karabadjakliev
  karabadjakliev
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Защо не празнуваме Берлинския договор, който е официален за разлика от Санстефанския?

 100. 100 Профил на karabadjakliev
  karabadjakliev
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Вчера в ООН Русия беше подкрепена от велики демокрации като Сирия, Северна Корея, Беларус и Еритрея. Към тях можем да добавим всички дебили веещи руски знамена днес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK