Върховни съдии си направиха отвод от делото срещу Иванчева

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са подсъдими за поискан и получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

© Надежда Чипева, Капитал

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са подсъдими за поискан и получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.Съдебният състав, който трябваше да се произнесе окончателно срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, си е направил отвод и делото е разпределено на други трима върховни магистрати.


Причината за отвода на съдиите Ружена Керанова (председател на състава и докладчик), Елена Каракашева и Деница Вълкова е сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС), подаден от Център за приложно-правни изследвания и практики и "Диалог за правосъдие", съобщава в публикация по темата "Сега".


Двете организации повтарят твърдения на главния прокурор Иван Гешев, според когото искането за предсрочното му отстраняване от поста е удар по независимостта на съдебната власт. В сигнал до ВСС организациите посочват, че паричната гаранция от 10 хил. лв. на Иванчева е платена от адвокат Албена Белянова, която не е защитник по делото, но е в инициативния комитет, който издигна бившия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за президент.
Решението си за отвод от делото съдиите мотивират с това, че посочените в сигнала факти може да предизвикат съмнения в безпристрастността на членовете на съдебния състав у странични наблюдатели. Въпреки това те изрично подчертават, че са абсолютно безпристрастни, и напомнят, че паричната гаранция по закон може да бъде платена от всеки.


Новият съдебен състав на ВКС ще гледа делото на 16 март. В началото на юли 2020 г. Апелативният специализиран съд намали присъдите на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и на обвинения за посредник и помагач Петко Дюлгеров съответно на 8, 7 и 6 години лишаване от свобода. Те бяха осъдени от първоинстанционния специализиран съд съответно на 20, 15 и 12 години затвор за поискан подкуп от строителния бизнесмен Александър Ваклин.


На втора инстанция съдът прие за доказано, че Десислава Иванчева не само е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп от 178 500 хил. евро, а Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са били помагачи в това деяние, но е и получила "неследващия й се дар" в размер на 70 хил. евро. Първоинстанционният съд бе приел за доказано, че Иванчева е поискала подкупа, но не го е получила.


Сега всички подсъдими по делото искат да бъдат оправдани на последна инстанция. В касационните жалби се сочат всички основания - съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания. Прокуратурата от своя страна настоява за увеличаване на присъдите на всички подсъдими.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK