Министър Сандов: Презастрояването е по-голям проблем за Лозен от една ферма за ларви

Министър Сандов: Презастрояването е по-голям проблем за Лозен от една ферма за ларви

© Юлия ЛазароваЗапознат с недоволството на живеещите в с. Лозен срещу фермата за ларви, изграждана от фирма "Насекомо". Смятам, че проблемът се преекспонира. Запознат съм и със социологическо проучване, според което проблемът с презастрояването е 30 - 40 пъти по притеснителен за жителите на селото и по-скоро бих помогнал за това, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на екологията Борислав Сандов.


Той уточни, че става въпрос за иновативна и щадяща околната среда дейност, в която България може да е сред лидерите. Производството на животински протеин от ларви пък помагало за опазване на океански риба и горите. Сандов каза, че се произвежда продукт със стратегическо значение за фермите. Той подчерта, че край Лозен ще има малък демонстрационен център, а не пълномащабно производство, което "Насекомо" е планирала в друг район. Българският стартъп с френски собственици "Насекомо" АД планира да изгради ферма за ларви от насекоми, които произвеждат протеин и масло за направата на храна за домашни любимци и почвен подобрител.


Общата планирана инвестиция е 8 милиона лева, като ще бъдат наети 30 души. 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в съвременна филтрираща система, която улавя емисиите от производство. Планира се и постоянен мониторинг на качеството на въздуха около сградата при старта на оперативната дейност, като данните ще бъдат достъпни на уебсайта на "Насекомо" и ще се обновяват в реално време, обещаха още от компанията. Министър Сандов посочи, че многото проверки на другата производствена мощност на фирмата в Елин Пелин не са открили неприятни миризми. "Последната проверка е от 2 ноември 2021 година, като миризми е имало само вътре в помещенията, но не и извън площадката", каза още той.
Той посочи, че е бил във ферма за ларви във Франция, близо до град Аминием. Като планове за подобни производства имало в Полша, Холандия, САЩ и в сърцето на Лондон.


Министърът посочи още, че предприятието край Лозен ще работи само с отпадъчен материал от бирените фабрики. "Ако България иска да се развива по отношение на екологичните иновации, са ни нужни подобни производства", завърши Сандов.


Депутатът от ГЕРБ - СДС Евгения Алексиева не остана доволна от отговорите на министъра. Според нея жителите на Лозен са против проекта на "Насекомо", като се притесняват за здравето си, качеството си на живот и работните си места. Тя посочи, че 4000 жители са се подписали в подписката срещу проекта. Според Алексиева има видеозаписи на 132 жители на Елин Пелин, който твърдят, че от обекта там се разпространява в района неприятна миризма.


В началото на ноември служебният министърът на околната среда и водите Асен Личев нареди да се възобнови производството по издаване на становище на РИОСВ - София, за дейността на пилотна ферма за насекоми в района на софийското село Лозен, съобщиха от министерството. Това се случи 10 дни след протестите на живеещите в района срещу намеренията на българския стартъп с френски собственици. Инвеститорът обжалва заповедта на министъра, а на 25 март предстои произнасяне по казуса на административния съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK