Радев поиска въздушното пространство да се охранява от български самолети и екипажи

Радев поиска въздушното пространство да се охранява от български самолети и екипажи

© Георги КожухаровПрезидентът Румен Радев е поискал от министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров предприемане на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното пространство на страната от български самолети с български екипажи. Срещата помежду им е организирана по повод "предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България". На нея е било подчертано, че предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, съобщават от президентството.


На 11 февруари четири самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II на военновъздушните сили на Испания се приземиха в България. Те изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) съвместно с колегите си от българските военновъздушни сили, като вече веднъж дори бяха вдигнати по тревога.


На 8 март правителството реши охраната на въздушното пространство на България да бъде подсилена от 1 април до 31 май и със самолети от Нидерландия. Впоследствие стана известно, че решението не е било взето единодушно в управляващата коалиция. Депутатът от БСП Филип Попов съобщи в кулоарите на парламента, че министрите на левицата са гласували против, за разлика от партньорите им от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България".


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че приветства решението за подсилване на въздушното пространство, като припомни, че обединението отдавна настоява дефицитите в българските въоръжени сили да бъдат попълнени със съюзнически от НАТО, а министърът на отбраната Димитър Заков заяви пред журналисти в Народното събрание, че разполагането на изтребители от Нидерландия в България е предварително планирано действие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK