Приемните пунктове за бежанци от Украйна все още не работят

От днес работи националната гореща линия за бягащите от войната в Украйна и за всички въпроси по посрещането им в България

© Георги Кожухаров

От днес работи националната гореща линия за бягащите от войната в Украйна и за всички въпроси по посрещането им в БългарияПриемните пунктове за бежанци от Украйна, които правителството обяви, че открива до границата с Румъния, все още не работят. Кабинетът даде заявка, че ще бъдат готови и ще влязат в експлоатация в понеделник, но на практика все още текат обучения на служители и се работи по информационната система, в която ще бъдат въвеждани данните на бежанците, показа проверка на "Дневник".


По план първите пунктовете трябва да бъдат открити близо до граничните пунктове в Русе и Дуранкулак. В тях се предвижда идващите в България украинци да могат да се регистрират веднага и да получат много по-бързо временна закрила, която гарантира право на здравно осигуряване и достъп до редица услуги и помощи. В центровете временна закрила се предоставя както на гражданите на Украйна, така и на гражданите на други страни, които обаче към момента на започването на военните действия са се намирали в Украйна.


Докато не заработят пунктовете, бежанците няма как да получат временна закрила и документ за това. В момента пристигащите на границата украински граждани могат да влизат свободно в страната за срок от 90 дни. Те могат да поискат международна закрила на граничния пункт, но за да бъде задвижена процедурата, трябва да отидат лично в един от центровете на Държавната агенция за бежанците в страната, където да бъдат обработени документите им.
От днес работи националната гореща линия за бягащите от войната в Украйна и за всички въпроси по посрещането им в България, съобщиха от правителствената информационна служба. Телефоните са 02/9055555 и +380 322465075, публикувани на Единния информационен портал "България за Украйна" на адрес https://ukraine.gov.bg.


Още информация на български, английски и украински и руски език бягащите от войната и хората, които искат да им помогнат, могат да намерят на националния информационен портал, който беше създаден специално за целта тук.


За правата на получилите времена закрила четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK