Според ОЛАФ нито една проверена къща за гости не е в ред, България ще връща над 28 млн. евро

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала на днешното изслушване в Европейския парламент.

© multimedia.europarl.europa.eu/

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала на днешното изслушване в Европейския парламент.Избори 2022

Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т. нар. къщи за гости. Това съобщи Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване днес в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, цитирана от БТА.


По нейните думи останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна. Бохман отбеляза, че българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС до 2027 г. да не залагат повече подобни проекти. Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС.


Заключенията на Европейската комисия са били одобрени в края на декември и след превеждането им на български са били връчени на властите в София миналата седмица, допълни Бохман. Ще наблюдаваме механизмите на България за връщане на тези пари и ако не се възстановят, ще задействаме процедура те да бъдат удържани от еврофондовете на страната, каза още тя.
Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала заяви, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 милиона евро финансиране. Между февруари 2020 г. и края на 2021 г. са били проверени 377 и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Той отчете, че българските власти са проверили 288 къщи и за 253 (88%) са установили нарушения.

  • Итала добави, че за 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло.
  • Общо 456 къщи (т.е. три пъти повече) не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, поясни той.

Итала подчерта, че са проверявани обекти за периода 2010-2015 г. , защото за следващия програмен период 2014-2020 г. не са финансирани къщи за гости. Разкритията за нередности започнаха в медиите през 2019 г. Проверките са много лесни - евросредствата са за конкретна дейност и то развивана устойчиво, порад икоето е било достатъчно просто да се отиде на място и да се види дали къщата наистина работи като място за настаняване на гости, обясни той.


Според ОЛАФ нито една проверена къща за гости не е в ред, България ще връща над 28 млн. евро

© multimedia.europarl.europa.eu/


Има възможности за разследване и след програмния период и точно това прави ОЛАФ, допълни Итала. Тогава се е установило, че българските власти изобщо не са проверили въпросните 456 обекта в периода за наблюдение и разследването се е фокусирало върху 377 тях на стойност над 50 млн. евро.


ОЛАФ е направила представителна извадка на 30 случайно подбрани обекта и поискала подробна документация за тях от българските власти: брой нощувки, реални договори, приходи... Ето част от установеното:

При повече от една четвърт от къщите броят на нощуките е бил под 1% от планираното при кандидатстването за парите.


При 26.7% от обектите изобщо не са открити работните места, които са били обещавани в проектите.


Само 16% от планираните приходи са били постигнати.


Агенцията, която е отпускала парите в България, е имала отговорност да открие нередности, но не го е правила в нужния мащаб, обясни още Итала. При оценката на риска нередности са били установени в 15% от случаите, докато реалността на място е за нередности в 88%.


При 80% от представителната извадка неизпълняването на целите за устойчивост на проекта е надхвърляло 80%.


Само върху извадката от 30 къщи финансовият ефект за ЕС е бил над 3 млн. евро, а екстраполиран върху всичките 377 същи ефектът от щетата за еврофондовете наближава 23 млн. евро.

Изрично искам да подчертая, каза Итала, че парите не е трябвало да се отпускат само срещу факта, че къщата за гости е построена. Това е трябвало да става, когато реално се види, че те наистина и устойчиво подорбяват икономическите възможности в селските райони, създават работни места и интегрирани услуги.


Представителите на Европейската народна партия в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи "ужасяващ" и "направо ти спира сърцето", като го срушаш. От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова призова за понасяне на отговорност и отбеляза, че досега по повдигнатите обвинения няма присъди.


Според групата на Зелените докладът за къщите за гости е съкрушителен.


Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) определи данните като тревожни и изрази очакване онези, които умишлено са злоупотребили и са изправени на съд, да понесат отговорност. Подобни срамни постъпки създават образа на цяла държава, посочи той. Новаков препоръча ЕК и ОЛАФ да разработят способи за по-ранно засичане на нередности, посочва БТА.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK