Кремена Кунева: Българите сме щедри, но за бежанците трябват бързи държавни решения

Кремена Кунева

© Георги Кожухаров

Кремена КуневаОт десетина дни в сградата на "СофтУни" в район "Младост" в София работи кризисен център в помощ на украинските бежанци. Кремена Кунева е председател на фондация "За доброто", която заедно с организацията "Отворени врати за Украйна" на Андрей Николов, посреща стотици бежанци всеки ден, намира им подслон, дава им дрехи, храна. Потокът от бягащи жени с деца от войната в Украйна не спира и се налагат държавни решения, за да се управлява процесът и да не излиза от контрол, предупреждава Кунева.


Кои са най-належащите проблеми сега пред вашия център за бежанци?


Ние имаме звено, което приема бежанците, записва документите им и ги свързва с хора, които предлагат жилища. Много е важно ясно да дефинираме кои са тези хора, къде точно се настаняват и да имаме комуникация с тях в хостовете (адресите, където са подслонени). В първите дни на бежанската вълна беше хаос и всеки приемаше някакви хора и те буквално се пръснаха из цяла България и никой не знае къде колко човека има.
Има ли риск за бежанците тук?


Започват злоупотреби - бежанци са настанени някъде и след седмица престой домакините им казват "Или започвате да плащате, или си тръгвате!" И тези хора остават в нищото, те не знаят нашите закони. Затова ние се стремим да изградим не само хуманитарна помощ, а цялостен център, който решава проблеми. Настаняването и отношенията между български и украински граждани може да крие риск.


В смисъл?


Някой пише в интернет "Имам стая, заповядайте!" и отчаяни жени с деца отиват и не знаят кой стои отсреща - може да е супер добронамерен, но може и да не е. Досега никой не преценяваше тези неща. Тук, в центъра, се опитваме да идентифицираме тези хора, които предлагат жилище - да знаем кой е този човек, какво точно предлага и за колко време.


Сега подготвяме юридически издържана документация, т.нар. Договори за подслон, защото бежанците като не плащат наем и нямат никакви договорни отношения. Това не е доре и за украинците и за българите и дава възможност за злоупотреби и от двете страни. Например човекът е казал, че дава подслон за един месец, той изтича и какво - да ги изгони ли?


Какво представлява договорът за подслон?


Той е същият като този за наем. Разликата е, че е по-краткотраен и се дефинира кой плаща режийните (ток, вода, отопление) и указва точен и гарантиран срок, защото 90% от тези бежанци са жени с деца. Някои са с по 4, 5, 6, дори 7 деца, дадени от близки и приятели, които не могат да напуснат Украйна.


Фондация "За доброто" е поела и здравеопазването за бежанците. Какви са препятствията в тази сфера?


Приели сме координацията по отношение на здравеопазването - всички нуждаещи се бежанци минават през нас. Ние сме връзката с болниците, ако човекът е с онкозаболяване, свързваме го с такава болница, ако е с диабет - пак със специализирано заведение. Имаме екип координатори начело с д-р Ралица Недялкова.


Друг проблем са рецептите. Например има инсулинозависими и техните рецепти са за лекарства, които не се предлагат на българския пазар. Някой трябва да пренапише тези рецепти с лекарства (синоними), които ги има тук.


Болница е написала на страницата си във фейсбук на български, че ще лекува безплатно украинци. Тази информация, обаче, как ще стигне до самите украинци? Затова направихме канал в "Телеграм", когото те ползват повече от "Вайбър" и други мрежи. В него пристигащите се запознават какво точно прелагаме в здравната сфера.


За спешните случаи и хирургически операции вече се налага държавно решение, за да станат. Имам среща в Министерския съвет за координация по тези проблеми.


Отсега чувам критиките, че допълнително ще се натовари Здравната каса.


Точно затова нашият център не само идентифицира проблемите, но и предлага решения преди те да са станали вредни за обществото ни. С първата вълна бежанци дойдоха много богати украинци. Една от тях, която се оказа, че е най-големият производител на чесън там, ни каза: "Аз още от утре мога да започна да изграждам агробаза за производство на чесън и да назнача 2000 украинци, но държавата ви не ми дава право да регистрирам фирма". Жената искрено предлагаше работа на бежанците, нейни сънародници, за да изкарват заплата тук. Накрая тя каза, че ако до 3-4 дни не й се даде възможност, ще замине за Канада, защото там няма пречки да открие такъв агроцентър.


Ако изпуснем тези платежоспособни и предприемчиви хора с бизнес, те ще отидат в Европа и вместо те сами да се погрижат за тяхното бедно население, ще трябва ние да го правим. Българите сме щедри хора, няма да оставим гладни бежанците, но трябва да се търси генерално решение на държавно ниво.


Наши фирми предлагат ли работа?


Да, имаме оферти от фризьорски салони, от ИТ компании, издателства, неправителствени организации Чрез фондация "За доброто" очаквам да назнача две украинки, които работят в детския ни център, но ми трябват разрешения и т.н. Още на границата ще се дава документ на украинците, за да имат права и задължения, както всеки българин.


Много софиянци работят като доброволци при вас.


Тук всички работим като доброволци, включително и аз. Има мениджъри на международни компании, HR-и на световни фирми, адвокати Кой когато може, идва и помага. Сега търсим финансиране, за да сформираме основен екип от хора. Голяма част от дейностите не могат да се вършат от доброволци, дошли за 3-4-5 часа. Те са прекрасни хора, то те утре може да не дойдат и ние нищо не можем да кажем. Губи се време всеки ден да обучаваме по 200-300 човека. За събиране на дрехи и памперси може всеки, но да посрещнеш бежанец, да гледаш деца, да координираш случаи по телефона, да изготвяш проекти за различни институции, координация на образование. За всичко това трябва екип на пълен работен ден.


Подготвяме целодневно гледане на деца от 4 до 14-годишна възраст. Отделно ще има обучителен център за 100 деца от 6 години нагоре. Тук също ще се наложат държавни решения, защото децата, идващи от Украйна вероятно ще са хиляди.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK