Кьовеши: Разследваме над 120 сигнала за престъпления в България

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с премиера Кирил Петков, а утре се очаква да разговаря и с главния прокурор Иван Гешев, както и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова

© Цветелина Белутова, Капитал

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с премиера Кирил Петков, а утре се очаква да разговаря и с главния прокурор Иван Гешев, както и с министъра на правосъдието Надежда ЙордановаПолучихме рекорден брой жалби и на базата на това започнахме разследване на над 120 случая." Това съобщи след срещата си с премиера Кирил Петков европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя е на визита в България по покана на министър-председателя, с когото разговаря повече от час.


Кьовеши каза, че в края на тази седмица или в началото на следващата ще бъде публикуван годишният доклад, в който ще има информация и статистика за делата и разследванията, които води Европейската прокуратура във всяка държава. По думите й сигналите са за различни престъпления - измами с европейски средства, обществени поръчки, информация за злоупотреби със селскостопански субсидии, нарушения в сферата на строителство, както и с фондовете за възстановяване след COVID-19.


Европейският главен прокурор подчерта, че след първата й визита в България са установени няколко канала за докладване на подозрение за измами. Министерският съвет също ще стане контактна точка с Европейската прокуратура, което Кьовеши определи като "ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво - в унисон с всичко, което се опитва да постигне Европейската прокуратура във всички държавни - членки на ЕС".
Тя обясни, че по време на срещата си с премиера двамата са обсъдили възможностите за подобрение на съвместната работа. "Идеята на премиера Кирил Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура като гаранция за автономност, е нещо, към което трябва да се стремим", коментира Кьовеши.


По думите й в момента различни институции могат да сезират Европейската прокуратура, ако разполагат с информация за извършено престъпление. "Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура - това могат да правят също граждани, неправителствени организации, журналисти, както и всички, които имат информация", подчерта Кьовеши.

"Това Министерският съвет да е контактен цел е много силен сигнал за политическа воля за борба с финансовите измами. Имаме два начина на работа - не можем да седим в офисите си и да чакаме, а трябва да бъдем проактивни", добави още европейският главен прокурор.


Тя подчерта, че е важно да работи добре с всички институции, и добави, че няма да коментира национални теми, които не са от нейните компетенции.


"Както обикновено не коментирам вътрешни въпроси, но коментирам всичко, свързано с ЕП. Започнах визитата си с премиера, защото той ме покани. Утре ще проведа среща с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Моята роля е да бъда в контакт с всички власти в България", добави Кьовеши.


Тя добави и че европейските делегирани прокурори, както и главните прокурори са независими и това е червена линия, която не може да се наруши, и обясни, че не е получавала никаква информация някой да се опитва да наруши независимостта им. "Българските делегирани прокурори са професионалисти, имам им доверие", добави още тя.


"Споделяме едни и същи приоритети, говорим на един и същ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване", подчерта Кьовеши след срещата с Петков. Премиерът от своя страна каза, че за нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове, правителството ще работи заедно с Европейската прокуратура.


"България не е място за такива престъпления", подчерта премиерът Кирил Петков. Той припомни, че всички престъпления след 2017 могат да бъдат обект на разследване.


"Благодарен съм на Кьовеши, която каза, че Европейската прокуратура и българското правителство ще работим заедно за реални резултати", коментира още министър-председателят след разговора.


Видео от изявлението на премиера Кирил Петков и на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата им гледайте тук:


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK