Да спрем форума ли

null

© Юлия Лазарова

null"Затворете форума", "Спрете коментарите", "Забранете за коментиране", "Заключете статиите".


През последния повече от месец получаваме често този съвет, въпрос, молба. От различни читатели, но с едни и същи аргументи, които можем да обобщим до това, че форумът на "Дневник" се бил превърнал в място за демонстриране на омраза, разпространяване на дезинформация, за "пропутинска" пропаганда, за "тролене" и въобще за изразяване на всякакви крайно негативни емоции и позиции без уважение към съдържанието, автора или мнението на останалите. Често без никакви аргументи. И дори с умишлено нарушаване на правилата.


Спирането на форума на "Дневник" е най-лесното решение за нас


Този отговор давах в имейли, съобщения, официални и неофициални разговори.
Но това е и най-несправедливото решение, а и, ако трябва да вляза в контекста на времето, би било и безусловна капитулация пред тези, които се опитват да унищожат това пространство за разговор по темите на деня.


Форумът на "Дневник" е и сред малкото останали форуми на български медии, а редакцията винаги е гледала на него като на много важна част от сайта заради реакциите, забележките и идеите, идващи от читателите.


Опитите да бъде разбит не са от сега и през последните години съвпадат с вълните на разпространение на фалшиви новини, опорни точки, партийна или геополитическа пропаганда. Затова в "Дневник" често обсъждаме варианти за промени и във времето добавихме допълнителна модерация, включително и с автоматизирана помощ за преглед и ранкинг на коментарите, които нарушават правилата. Работим с експерти и по нов AI инструмент, който ще подпомага работата на модераторите за по-бързо и лесно отсяване на обидни коментари.


За да намалим умишленото нарушаване на правилата и опити за използване на форума на "Дневник" срещу целите му, от 17 март в Правилата за форумите на "Икономедиа" (важат и за форума в "Капитал") има промени.


По-строги санкции за по-малко нарушения


Ето и текста от Правилата с основните промени в точка 4, според която автоматичните наказания вече се налагат при следните условия:

- За 2 изтрити от модератор мнения на един потребител в рамките на 24 часа се налага автоматична забрана за публикуване на коментари за 5 дни;
- За 5 изтрити от модератор мнения в рамките на 24 часа се налага автоматична забрана за публикуване на коментари за 10 дни.

Въвеждаме правила и за новорегистрирани потребители или по-точно за тези, които си създават профили, за да нарушават правилата.
Новорегистрирани потребители са потребителите, регистрирани в id.capital.bg през последните 30 дни.
За новорегистриран потребител след 5 изтрити от модератор мнения в рамките на 24 часа се налага автоматична забрана за публикуване на коментари за 30 дни.

За всички промени - прочетете Правилата тук. Те важат от днес (17 март), тоест, ако днес в рамките на 24 часа направите нарушение два пъти, ще получите автоматична забрана за коментиране в следващите 5 дни.


Новорегистрираните потребители ще са тези, които се регистрират, считано от 17 март 2022 г. занапред.


Това е само началото. Ще има и други промени в опит да запазим форума като


място за качествена, смислена и интересна дискусия


Вярваме, че всеки може да коментира остроумно, интересно, дори с ирония или емоция, без да нарушава правилата.


Вярваме и че има смисъл от това пространство за спор, дебат, за размяна на аргументи (но не и фалшива информация), и това също е част от отстояването ни на свободата на изразяване.


Надяваме се, че дългогодишните участници, които допринасят за развитието на форума не само с мненията си, но и с оценката им, както и с докладването на тези коментари, които нарушават, ще продължат да го правят. Благодарим ви.


Продължаваме да защитаваме правото ви на мнение.
Коментирайте умно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK