На живо

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

В близкото обкръжение на Бойко Борисов се виждат дългогодишни членове на общинския съвет от ГЕРБ в София.

© Георги Кожухаров

В близкото обкръжение на Бойко Борисов се виждат дългогодишни членове на общинския съвет от ГЕРБ в София.Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова бяха освободени в петък вечерта без да им бъда повдигнати обвинения. Прокуратурата и правителството влязоха в пореден остър сблъсък, като се обвиниха в некомпетентност и зависимости. Партиите в парламента се разминаха в оценката за арестите, депутатите стигнаха почни до бой. Протестиращи искаха оставката на кабинета. Подробности вижте в хронологията.
Премиерът: Видяхме пореден саботаж на прокуратурата

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


За пореден път ставаме свидетели на саботаж от страна на прокуратурата, каза премиерът Кирил Петков в коментар за брифинга на прокуратурата днес. Според него са укрити документи и се игнорират свидетелски показания.


Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков уточни на среднощната пресконференция в Министерския съвет, че става въпрос за нова проверка, за да се прецени дали да се образува производство. Никой не твърди, че тези показания имат качество на показания на свидетел. Вместо прокуратурата да заяви, че ще предприеме някакви действия, тя се постара да обяви на всички, че МВР не е направило нищо и не е било компетентно едва ли не.


Рашков подчера, че МВР използва правомощията си да образува проверки в режим на неотложност, защото "няма основания да вярва на прокуратурата" и това е вариант да се започне производство.


Той обяви, че на пресконференцията на прокуратурата е чул "откровени лъжи" и показа документи, за които разследващите твърдят, че ги няма.


Подробности тук

Брифинг на премиера и министъра на вътрешните работи

Лена Бориславова: Прокуратурата укри данни от народа, не си свърши работата за пореден път

"Току-що българската прокуратура укри данни от българския народ, за да не си свърши работата за пореден път." Това написа в профила си във "Фейсбук" Лена Бориславова, началникът на кабинета на премиера Кирил Петков по повод това, че прокуратурата не видя достатъчно доказателства да повдигне обвинение срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.


Първан Симеонов: За момента печели Борисов, но нека изчакаме

За момента от ситуацията печели Борисов, но нека да изчакаме, защото сюжетът не приключва сега, коментира пред БНТ политологът Първан Симеонов от "Галъп".


Попитан дали има място за партия на бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев, той обяви, че ниша има, но трябва да се види реализацията.


Според Симеонов в момента българите не биха казали, че при Бойко Борисов са живели по-добре, не биха искали предсрочни избори и не желаят кабинетът да подаде оставка.

Прокуратурата не видя достатъчно доказателства за 72-часово задържане на Борисов

Няма достатъчно доказателства, които да обосноват задържане за 72 часа за бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. Това обявиха на пресконференция от Софийската градска прокуратура около 30 минути след като тримата бяха освободени без обвинения и без никаква мярка за неотклонение.


Прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура обясни, че според наблюдаващите прокурори по разследването повдигането на обвинения към този момент би било нарушение на закона.


"Няма пречка в по-нататъшния ход на разследването и събирането на достатъчно обвинителни доказателства този извод да бъде променен", допълни Петрова.


Тя обясни, че в прокуратурата са постъпили доказателства, сред които и разпитите на шестима свидетели като първото действие по разследването е било разпит на премиера Кирил Петков, който е разказал за официалната си среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на визита в България на 16 и 17 март по негова покана. Повечето от свидетелите, които са дали показания, са работили за Васил Божков и разказват за неговото познанство с Борисов и Горанов, но нито един от тях не е ставал свидетел на предаване на пликове с пари и не е присъствал на въпросните срещи.


Повече четете тук.

Дъщерята на Борисов: оставете семейството ми на мира, това е фашизъм

Искам да помоля да оставите семейството ми на мира, разстроихте цялото ми семейство. Искам този фашизъм да спре. Оставете го да се види с неговите деца и неговите внуци, каза пред БНТ през сълзи дъщерята на лидера на ГЕРБ Венета Борисова.

Адвокатът на Борисов: Това е тежка политическа репресия

Цялата история е изключително тежка политическа репресия. Абсолютно незаконосъобразни действия от самото начало на МВР, което в случая е некомпетентен орган. Това обяви адвокатът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов след освобождаването му от ареста. По думите му досъдебното производство е водено от разследващ полицай, а не от следовател, както би следвало да бъде, защото в периода, в който се твърди, че са извършени престъпленията от Борисов, той е бил министър-председател.


Премиерът Кирил Петков пък според Менков си бил позволил да привика незаконосъобразно полицейски служители в кабинета си и цял ден вчера им давал инструкции и се запознавал с материалите от проверката. В разпита си като свидетел, където се е самопредложил да бъде разпитан, Петков бил обяснил, че при срещата си с ръководителя на европрокуратурата Лаура Кьовеши ѝ бил обяснил и бил я запознал докъде са стигнали резултатите от проверката срещу Борисов, каквито правомощия той изобщо нямал. Също така премиерът бил злоупотребил с името на Кьовеши, като е потвърдил, че тя била казала, че има данни за извършено престъпление, без да посочи от кого е извършено и какво е то.


"Сиреч Петков е бил запознат с преписката дори от по-предишния ден по незнайно какви съображения абсолютно незаконосъобразно", настоя Менков. По думите му никаква необходимост не е имало да се извършват действия по неотложност, при положение че и тримата задържани (Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова) са били разпитвани още през декември. "Задържането е крайна мярка, която не се налага" в случая, подчерта адвокатът.

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Георги Кожухаров


Според Менков когато са приключили претърсванията в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова около 21 часа вчера, полицаите изобщо не били имали намерение да ги задържат, но след това били получили указания да бъдат арестувани. Адвокатът не знаел от кого полицейските служители са получили указания, а към 19:30 часа те изобщо не били знаели къде отиват, кого да задържат, за какво трябва да го задържат и кого да претърсват.

МВР е поискало от прокурор да наложи 72 часа арест за Борисов

Всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13:30 ч. след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицаи. В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани в четвъртък – Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, съобщават от МВР.
Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Георги Кожухаров


В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства. Няколко часа по-късно наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи, които стояли до 17:30 ч. в коридора на прокуратурата, посочват още от ведомството, след което е изискано от тях да донесат самите веществени доказателства.


От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора за повдигането на обвинение или удължаване на мярката за задържане под стража до 72 часа. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно, подчертават от МВР.

Севделина Арнаудова за ареста ѝ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият PR на Борисов Севделина Арнаудова бяха освободени от ареста по-малко от 24 часа след задържането им. Освобождаването им означава, че към момента не са им повдигнати обвинения.


"Това беше брутално и гадно, върнахме сме в комунизма", бяха първите думи на Борисов. Той обяви, че не му е повдигнато обвинение. Къщата му е била основно претърсена но нищо не е открито. "Влязоха вкъщи докато вечеряхме. Накрая установиха, че няма нищо и аз мислих, че си тръгват, а те с цялото им неудобство викат - трябва да ви арестуваме", допълни бившият премиер.


Според Борисов за 24 часа при него не е дошъл "нито един милиционер" да го разпита. "Министър-предсдателят вика полицаите. Той се явява свидетел на мафията - на Черепа. Момчета пишат и той им казва: "Отивайте да ги прибирате, че може да скрият доказателства", така лидерът на ГЕРБ описа хронологията на действията.


Според Борисов той е задържан заради дело, по което е разпитван през декември. Адвокатът му Менко Менков обяви, че става дума за абсолютно незаконни действия.

В Софийския градски съд са внесени искания за одобрение за претърсване и изземване от вчера (четвъртък), свързани със задържаните тогава Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Действията по разследването започнаха по неотложност - член 161, ал. 2 от НПК регламентира, че в неотложни случаи органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешение на съдия, а протоколът от извършеното действие се представя на прокурор, който да го представи на съда за одобрение не по-късно от 24 часа.
Симпатизанти на ГЕРБ цял ден са пред сградата на ареста на 7-мо районно полицейско управление.

© Георги Кожухаров

Симпатизанти на ГЕРБ цял ден са пред сградата на ареста на 7-мо районно полицейско управление.


Съдията преценява дали са убедителни мотивите за неотложност. Орган на досъдебното производство в случая е полицията От съда посочват, че тези искания са внесени за одобренине днес, в рамките на законовите 24 часа, но са постъпили след 16.30 часа. Според вътрешните правила на съда, ще бъдат разгледани в следващия работен ден, 21 март (понеделник). Още за законовите процедури при действие по неотложност – четете тук

Задържаните снощи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова още не са разпитвани. Ще подам оплакване в прокуратурата, че спрямо тях не се извършват процесуално-следствени действия, каза днес в късния следобед адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков. Той се оплака, че още не се е запознал с делото, което е произвол.
Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Георги Кожухаров

Спецпрокуратурата опроверга Асен Василев и припомни разследването срещу Божков

Специализираната прокуратура излезе с подробно описание на разследването срещу бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, който в момента се намира в Дубай, след като сутринта вицепремиерът Асен Василев обясни, че ареста на Бойко Борисов и други кадри на ГЕРБ са в следствие на неговите сигнали и на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, с които е установена щета за над 555 млн. лв. за бюджета.


В съобщението си спецпрокуратурата опровергава твърдения на Василев като припомня, че Божков е обвиняем и описва подробно какво е свършила по случая. Прокуратурата твърди, че в изявлението на вицепремиера Василев има неверни твърдениятa, които "грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт".


Още по темата тук

Откакто влезе във властта през 2001 г. като главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски, а след това като кмет на София и министър-председател в три кабинета, е имало не един случай Бойко Борисов да е обект на разследване. Досега ставаше дума за сигнали за търговия с влияние, пране на пари, превишаване на власт, получаване на подкуп, изнудване.


Нито веднъж обаче прокуратурата не откри основание да го привлече към отговорност, нито убеди обществото, че е разследвала добросъвестно. Зависимостите излязоха наяве от изтекли в медиите аудиозаписи през годините. Неотдавна главният прокурор Иван Гешев беше сниман как си чати с пиарката на Борисов Севделина Арнаудова, въведена в телефона му като Pi Ar Sevi Boiko, и й праща усмивки, докато е на заседание на правната комисия в парламента, но прокуратурата отказа да разследва за какви отношения става дума.


Подробности за разследванията, свързани с Борисов - тук.

Наблюдаващият прокурор отказва да се срещне с разследващия полицай

Министерството на вътрешните работи разпространи допълнителна информация по повод задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.


"Операцията на МВР е проведена с пълно уважение към закона и лицата, спрямо които бяха предприети процесуално-следствени действия. В хода на полицейската акция са извършени претърсвания и изземвания на три адреса. За срок до 24 часа в полицията са задържани три лица, които преди това са преминали през медицински преглед в Медицинския институт на МВР. При първоначално постъпилата информация е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура", посочват от полицията.


След извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийска градска прокуратура. В днешния ден са разпитани и свидетели. В 10 часа тази сутрин прокуратурата е уведомена с факс за образуваното по случая в МВР досъдебно производство. Два часа по-късно е определен наблюдаващ прокурор. Няколко часа по-късно наблюдаващият прокурор е отказал да се срещне с разследващия полицай, който да му докладва материалите от досъдебното производство. Дадени са указания те да бъдат входирани в деловодството на СГП.


Към 16.00 часа наблюдаващият прокурор е поискал да се срещне с разследващите полицаи. Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

Манфред Вебер: Арестът повдига много въпроси

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Георги Кожухаров


Европейската народна партия, от която част е ГЕРБ, е угрижена от събитията в София изминалата нощ. Това пише във "Фейсбук" лидерът ѝ Манфред Вебер.


"Задържането на опозиционния лидер и бивш министър-председател на България Бойко Борисов повдига много въпроси, които трябва спешно да бъдат изяснени. На първо място от българската полиция, която изглежда е предприела действия без заповед за арест, и второ от eвропейската прокуратура, за която българските власти казват, че са предоставили доказателствата, довели до ареста. Всяка предполагаема злоупотреба със средства на ЕС трябва да бъде разследвана без изключение. Това включва отговорността на властите да предоставят обяснения на обществеността. Борбата с корупцията може да бъде успешна само ако се основава на ясно разделение на властите и надлежна процедура в рамките на върховенството на закона", коментира Вебер.

Европейските социалисти: Сенчестите дела от годините на Борисов на власт са много

"Очакваме правосъдието да хвърли светлина върху толкова много сенчести дела от десетте години, в които Бойко Борисов беше на власт". Това е записано в позиция на социалистите в Европейския парламент.


Те добавят, че правосъдието трябва да възтържествува и да покаже на народа на България и на Европейския съюз, че има нулева толерантност към злоупотребата с ЕС и национални средства. Според тях България не заслужава управление в интерес на един човек и неговата партия.


Евродепутатът Елена Йончева съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура с искане за повече информация по разследването срещу Бойко Борисов. Тя е в контакт със службата на Лаура Кьовеши и в качеството си на член на Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. От 2020 г. България е под наблюдението на групата, като включително екип от европейски депутати бяха на мисия в София в края на м.г.

Задържаната Севделина Арнаудова и съпругът й Делян Димитров са купили къща за над 1 млн. лв. в Бистрица през 2019 г., съобщи година по-късно сайтът "Биволъ". Освен вилата семейството има апартамент 198 кв.м в София с обявена стойност 352 000 лв.


В началото на юни 2020 г. бизнесменът Васил Божков обяви, че Севделина Арнаудова е посещавала офиса му "ежемесечно", и попита публично премиера защо я е пращал. Тя отвърна, че нападките са лични, но са насочени към Борисов.


Бойко Борисов е кум на Арнаудова и Димитров. Арнаудова е пиар на ГЕРБ от създаването на партията през 2006 г., а преди това е била журналист.


Информацията за купения от Арнаудова и Димитров имот можете да си припомните тук.

Наблюдаващият прокурор по разследването е Марина Ненкова

Разследването срещу Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов е разпределено на наблюдаващия прокурор Марина Ненкова, научи "Дневник".


По-рано днес прокуратурата съобщи, че е била уведомена с факс за започналото разследване, но все още не е получила материали по делото.

Слави Трифонов: Борисов е дълга история с малко отговори, време е да разберем

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Стоп кадър/


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов подкрепи премиера Кирил Петков за изказването му, че никой не е над закона. Трифонов коментира във "Фейсбук" ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.


"Абсолютно съм съгласен с министър-председателя. Да, никой не е над закона. Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. Толкова е просто. Бойко Борисов? Дълга история с много въпроси и малко отговори. Е, време е вече да разберем", пише Трифонов.


Рашков отказа да коментира арестите в парламента

Вътрешният министър Бойко Рашков отказа да коментира в кулоарите на парламента извършените арести.


По-късно той излезе от стаята на "Продължаваме промяната" и под кордона на депутати от партията напусна сградата на Народното събрание без да застане пред журналистите.

Социалният министър Георги Гьоков отхвърли пред Би Ти Ви твърденията, че арестът на Бойко Борисов е вид кризисен пиар. Той го определи като дългоочакван момент.


"Мисля, че е дългоочакван момент от българския народ. Аз не уточнявам кой е виновен и кой не е виновен, просто казвам, че хората в България са с очакване за някаква справедливост и възмездие", каза Гьоков.

Погледът върху събитията на карикатуриста Чавдар Николов.

Претърсването на дома на бившия премиер Бойко Борисов и задържането му от полицията предизвика лавина от коментари, включително за нарушения на правата му. Законът - в случая НПК /Наказателно-процесуалния кодекс/ е ясен. Член 161, ал. 2 от НПК предписва, че в неотложни случаи органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешение на съдия, а протоколът от извършеното действие се представя на прокурор, който да го представи на съда за одобрение не по-късно от 24 часа. Съдията преценява дали са убедителни мотивите за неотложност.


Орган на досъдебното производство в случая е полицията обясниха юристи. Досъдебното производство обичайно се образува от прокурор, но може и от полицейски орган.


Подробности за процедурата - тук.

Божков: Закони бяха погазвани повече от десетилетие, време е за справедливост

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


"Има неоспорими доказателства. Има свидетели. Има и закони, които бяха погазвани от Борисов, Гешев и компания повече от десетилетие. Време е за справедливост", това коментира във "Фейсбук" обвиняемият бизнесмен Васил Божков. Той е сигурен, че в българската прокуратура има достойни хора, които знаят, че служат на закона.


Вчера той написа, че е дал показания пред европейската прокуратура. Днес вицепремиерът Асен Василев коментира, че разследването срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е във връзка с ощетяване на бюджета с 556 млн. лева., визирайки неплатените такси към Комисията по хазарта от фирми на Божков. Бизнесменът на няколко пъти заяви, че е давал подкуп на Борисов.

Прокуратурата е уведомена за разследването и единствена ще работи по него

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


Разследването, по което са задържани бившия премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова, е образувано за изнудване, извършено в периода 2014 г. - декември 2019 г. Софийската градска прокуратура е била уведомена днес по факс от разследващ полицай от Главна дирекция "Национална полиция", че вчера е образувано досъдебно производство и са извършени първи действия по разследване - разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания.


Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното
първоначално от пресцентъра на МВР съобщение, съобщават от държавното обвинение. Така на практика, по разследването ще работи българската прокуратура. До обяд от Софийската градска прокуратура посочват, че делото не епостъпило при тях.


Пред "Нова телевизия" Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура, уточни, че вече има назначен наблюдаващ прокурор по досъдебното производството, но не пожела да каже кой е той. Според нея е нужно време той да се запознае с материалите и едва след това ще бъде съобщено името му.

Петков е свидетелствал за липса на контрол от Владислав Горанов

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Георги Кожухаров


Премиерът Кирил Петков заяви, че е разпитван във връзка с доклад на Министерството на финансите от одитната агенция, регулираща еврофондовете, както и негови разговори с Лаура Кьовеши.


"Имаме явни факти, които показват, че при министър Горанов най-вероятно не е имало контрол. Знаем, че всичките сигнали са свързани. Когато един човек има явен сигнал за корупция, тя не разграничава национални и европари. Това са хора, които взимат обществени пари за собствено облагодетелстване", заяви Петков, който инспектира строежа на газовата връзка с Гърция.


Петков подчерта, че МВР е свободно да действа по закон, като това е единственият начин в България да има промяна когато недосегаемите са над закона. Поиска също така прокуратурата да си "влезе на мястото".


"Всички знаем, че имаме толкова много сигнали, които прокуратурата явно не разглежда. Сега се надявам, че ще се осъзнаят каква е тяхната роля. Не може да получаваме сигнали от САЩ през Магнитски, европрокуратрута прави проверки, нашата я няма. Надявам се, че ще направят завой. Част от сигналите са на европрокуратурата. Не могат да скрият сигналите, подадени от нея", коментира Петков.


"Странна опорка е да арестуваш някого, за да скриеш война. Трябва да си луд". Така Петков отвърна на коментарите на опозицията, че арестите са, за да се отклони вниманието от действията на правителството във връзка с войната в Украйна.

Сандов: 4 джипа са предоставени на екоминистерството от "Аркад"

По информация от разследването, цитирана от "Нова телевизия" вчера, в дома на Севделина Арнаудова е открит джип, който се води собственост на фирмата "Аркад". Тя строи газопровода "Турски поток" през България.


Днес съпругът ѝ Димитров обясни, че това е служебният му автомобил. Допълни, че той работи в "Булгартрансгаз" и по тази линия дружеството е получило от строителя "Аркад" автомобили на лизинг, които да ползва.


Във фейсбук министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заявява, че от "Аркад" са предоставили на МОСВ 4 автомобила.


"Предоставени са за ползване до края на 2022 г. с договори, подписани от Ревизоро (бившият министър на околната среда Емил Димитров - бел. ред.), който дори е ползвал лично един от тях. Наредих веднага да бъдат върнати на "Аркад" и предстои да поискам допълнителни проверки към различни институции за установяване на конфликт на интереси, корупция и свързани лица, веднага щом се завърна от Брюксел", съобщи Сандов.

ГЕРБ протестира пред Народното събрание, ще работи за предсрочни избори

Протестът на ГЕРБ се пренесе пред сградата на Народното събрание. Паралелно в пленарната зала вътрешният министър отговаря на въпроси в рамките на петъчния контрол. Пред събралите депутатът Тома Биков заяви, че парламентарната група на партията ще започне работа за сваляне на правителството, разпускане на 47-ото Народно събрание и предсрочни избори. Като ключова промяна бе посочена и промяна в Изборния кодекс и отмяна на машинното гласуване.
Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова

"Боец": Борисов е задържан по наш сигнал, след като прокуратурата бездействаше

Сигналът, по който е задържан Бойко Борисов, съдържа данни за организирана престъпна група, за корупционни престъпления злоупотреби със средства от европейски фондове, данъчни престъпления, злоупотреба с власт и други тежки престъпления.


Той е подаден в Главна дирекция "Национална полиция" още през декември м.г., от гражданско сдружение "Боец", коментира пред "Дневник" лидерът му Георги Георгиев. В него се прави връзка между снимките от спалнята на бившия премиер Борисов с пачките и кюлчетата от 2020 г. и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за плащан рекет на Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на парламентарната финансова комисия, на които е платил 67 млн. лв. По този сигнал през последните месеци бяха разпитвани Горанов и Менда Стоянова, а преди това и самият Борисов.


Какво се съдържа в сигнала на Боец и подробности от разпитите на Борисов, Горанов и Менда Стоянова - четете тук.

Европейската прокуратура потвърди за акцията

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Има акция, но не можем нито да потвърдим, нито да отречем за арести. На по-късен етап ще има съобщение за случая", заявява пред "24 часа" Тине Холевьот, говорител на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.


В 21.12 ч. вчера МВР съобщи, че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, като се извършват претърсвания и изземвания на много адреси. Информацията от ведомството бе, че са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова, но пред Би Ти Ви Стоянова твърди, че е вкъщи и не е търсена от органите на реда, а името ѝ е поставено в групата машинално.


Мярката на задържаните следва да изтече около 22 ч. тази вечер, след което българската прокуратура трябва да реши дали да я удължи.


Премиерът Кирил Петков потвърди, че е дал показания във връзка с разследването, а заместникът му Асен Василев каза, че то е във връзка с ощетяване на бюджета с 556 млн. лева., визирайки неплатените такси към Комисията по хазарта от фирми на обвиняемия Васил Божков. Бизнесменът на няколко пъти заяви, че е давал подкуп на Борисов. Вчера с публикация във "Фейсбук" той информира, че е дал показания пред европейската прокуратура.


Очакват се подробности от Министерството на вътрешните работи по разследването.

Протестът на ГЕРБ се насочва към Министерството на финансите

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


Протестът, организиран от ГЕРБ, в подкрепа на Борисов, се насочва към сградата на Министерството на финансите на ул. "Георги С. Раковски", предаде репортер на "Дневник". Целта е да се отправи послание към вицепремиера и финансов министър Асен Василев.


По-рано в кулоарите на парламента Василев обяви, че арестите са във връзка със сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" от миналото лято. Тя установи, че има вреда от 556 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов Комисия по хазарта.

Борисов прекарал нощта на дървена пейка, съобщи адвокатът му

Снимката е от разпита на Борисов в Главна дирекция "Национална полиция" през 2021 г.

© Велко Ангелов

Снимката е от разпита на Борисов в Главна дирекция "Национална полиция" през 2021 г.


Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов, е пристигнал в сградата на Главна дирекция "Национална полиция" в столичния квартал "Младост", съобщи Би Ти Ви. Той опроверга информацията, че задържаните са прехвърлени в столичното 7 РПУ. По думите на Менков подзащитният му Борисов е изкарал нощта на дървена пейка. Той добави, че до този момент не са предприети действия и Борисов не е разпитван.

Надежда Йорданова: Нямаме правомощия по текущи разследвания

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Министерството на правосъдието не следи действащи текущи разследвания и няма правомощия по тях, освен ако не бъде поискана правна помощ. Такава по конкретния случай до този момент не е поискана", заяви пред Би Ти Ви министър Надежда Йорданова.


Тя заяви, че разполага с информация за случващото се от публични източници.


"Нека дадем време на разследващите органи . Законът трябва да се прилага по един начин за всички", каза Йорданова.


Тя подчерта, че по време на срещата ѝ с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши вчера вътрешнополитически казуси не са коментирани.

Напрежение в парламента заради арестите

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна сградата на парламента и се присъедини към протеста пред Министерски съвет в защита на председателя ѝ Бойко Борисов, който бе арестуван вчера вечерта, минути след като в залата избухна скандал между представители на партията и председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.Повод за напрежението станаха думите на Свиленски, че "хората, които 12 години са извършвали покушение върху българската демокрация, дават уроци по демокрация". От ГЕРБ реагираха със скандирания на призива "оставка", които не позволиха на Свиленски да се изкаже. Той от своя страна попита реторично на какво казват оставка и добави: "Вашият страх, че всеки един от вас е съпричастен към това, което се случва, ви води към това да викате оставка."


Подробности - тук.

Кьовеши не е обсъждала операцията с Гешев

Наказателният процесуален кодекс дава възможност в неотложни случаи, когато това е единственият възможен начин за събиране и запазване на доказателства, териториалната дирекция на Националната полиция да извършва претърсвания и изземване и без разрешение на съдия. Това обясни пред "Нова телевизия" говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Допълни, че протоколът от тези действия по закон се представя на наблюдаващия прокурор, който има срок от 24 часа да го изпрати на съдия за одобрение.


"Чакаме уведомление от органите на МВР за досъдебното производство, защото разбрахме от медиите за ареста на Бойко Борисов", допълни тя.


На въпрос дали приема този случай като тест за прокуратурата да се види дали тя ще действа по закон или ще "разпъва чадър" Милева обяви, че няма да коментира политически изказвания. "Всеки казус за прокуратурата е важен", заключи тя.


За това дали при срещата на главния прокурор Иван Гешев с Лаура Кьовеши в четвъртък се е разбрало, че се готви някаква операция, Милева посочи, че такива въпроси не са коментирани, от гледна точка на прокуратурата срещата е била много позитивна и на нея са обсъдени въпроси от взаимен интерес.

Георги Кадиев също е дал показания по сигнала на "Боец"

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Бившият депутат Георги Кадиев съобщи в профила си във "Фейсбук", че той също е дал показания по сигнала на "Боец" от декември миналата година. Тази нощ адвокатът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че той е арестуван във връзка именно с проверката на МВР по този сигнал.


Кадиев съобщи, че той е отговарял на въпроси на полицията заради това в в периода 2014-2015 година е един от авторите на промени в Закона за хазарта.


"Преди мен бяха дали показания Васил Божков и Менда Стоянова. Не съм виждал показания на Борисов и Горанов. Минаха 8 години, но съм абсолютно убеден, че толкова нескопосано законодателство от ГЕРБ (вносител Менда Стоянова) не е неумишлено. Дали Божков наистина е занесъл 60 млн.лв. кеш на Горанов в Министерство на финансите, няма как да знам. Може би идва краят на тази история. А може би това е само предговор", написа Кадиев.


Нинова: Не познавам доказателствата, но вярвам да са стойностни

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


В Народното събрание вицепремиерът Корнелия Нинова отрече твърденията на ГЕРБ, че с арестите на бившите управляващи се прави опит за отклоняване на вниманието от разговори за износ на оръжия за войната в Украйна. Повтори тезата на социалистическата партия, че е против, защото България не бива да бъде въвличана във войната.


Нинова твърди, че не е знаела предварително за планирани задържания, нито имала информация дали се очакват предстоящи. Определи управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов като "задкулисие и паралелна държава". "Не познавам доказателствата, надявам се и вярвам, че са стойностни и истински, за да се стигне до процес", каза Нинова.

Христо Иванов: Подкрепяме действията на МВР

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


"Подкрепяме действията на МВР, има много неотговорени въпроси", това заяви в Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той добави, че всички извършвани действия трябва да бъдат подчинени на закона. По думите му при управлението на ГЕРБ институционалната ситуация е била такава, че не е било възможно да се търси отговорност на Борисов.


"В общественото пространство с години се трупат въпроси, твърдения, потенциални доказателствени средства, които не бяха разследвани адекватно. Важно е всичко да се случва по закон, за да затворим страницата без реваншизъм. Сравнете това, което Гешев направи с Иванчева и това вчера. Нямаше поне видим опит медиите да бъдат в процесуално-следствените действия. Действията трябва да бъдат подчинени на закона. Презумпцията за невиновност остава в сила", каза Иванов.


Иванов не смята, че случилото се е заплаха за стабилността на управляващата коалиция, тъй като то е било належащо заради "страшно много въпроси" към Бойко Борисов.

Радев: Справедливостта не е възтържествувала докато не се произнесе съдът

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Надежда Чипева


"Не се меся по никакъв начин в работата на правоохранителните органи. Справедливостта не е е възтържествувала, докато не се произнесе съдът", това бе краткият коментар на президента Румен Радев по повод ареста на Бойко Борисов и кадри на ГЕРБ. Държавният глава говори пред журналисти от Стара Загора.


Радев не пожела да отговори на допълнителни въпроси по темата, като повтори, че не се меси в работата на правоохранителните органи.

Прокуратурата все още не е информирана за арестите

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Към 9 ч. тази сутрин прокуратурата все още не е информирана за арестите от снощи. В съобщение до медиите от държавното обвинение уточняват, че от разпространената от МВР информация за акцията се разбира, че "компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура" и всички въпроси на медиите трябва да се насочат към нея. "При извършване на действия по разследване "по неотложност", протоколите следва да бъдат
представени пред прокурор за одобрение. В случай че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана", допълват от прокуратурата.

Асен Василев съобщи, че разследването е за ощетяване на бюджета с 556 млн. лева

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


В Народното събрание вицепремиерът Асен Василев даде подробности за причините за арестите на Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова.


"Това е много хубава стъпка. Действа се по сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" от миналото лято. Тя установи, че има вреда от 556 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов Комисия по хазарта. Тези данни бяха изпратени на българската прокуратура, която не предприе никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците" каза вицепремиерът


Василев не даде подробности защо е бил разпитван премиерът. Добави, че се радва, че макар и късно има действия. Той коментира и гледната точка на ГЕРБ, че са извършени репресии.


"Репресия е когато бият студентите зад колоните на Министерски съвет. Да оковеш човек и да го държиш с часове на площата да го снимат. Вчера имаше ли такива кадри? Полицията си върши работата по закон. Има задържане за 24 часа, мярката е по нормалния ред, няма полицейско своеволие – да хвърляш някого по очи и да му казваш, че е престъпник, след това да разпространяваш кадри", каза Василев.

Протестът в защита на Борисов е малоброен, очакват се депутатите от ГЕРБ

Малобройни към този час са привържениците на ГЕРБ, свикани да протестират пред Министерския съвет в 9 ч в защита на Борисов, предава репортер на "Дневник". Сред присъстващите са бившият министър на културата Вежди Рашидов, кметът на Пловдив Здравко Димитров както и общински съветници. Движението на автомобили в целия район е спряно.


В почивката на заседанието на Народното събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна сградата на парламента и се отправи към протеста. Депутати заявиха, че нямат намерение да се връщат на заседанието по-късно.

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


Подробности тук

Кирил Петков потвърди, че е дал показания

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Премиерът Кирил Петков потвърди, че е дал показания във връзка с разследването срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше арестуван вчера. Петков разпространи кратко видео, в което коментира ситуацията. Вчера, преди акцията в дома на Борисов, той написа във Фейсбук, че никой не е над закона.


"Действията на МВР показват, че никой не е над закона в България. Самият аз бях разпитван и дадох своите показания. В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура и дали ще застане на страната на българския народ ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат спрямо законовите им правомощия. Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени", заяви Петков.

Тошко Йорданов не смята, че има опасност за правителството

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви на влизане в парламента, че евентуално искане на вот на недоверие заради ареста на Бойко Борисов няма да събори правителството. По думите му законите трябва да се спазват, независимо какви са те. "А и да не забравяме, че повечето закони са приети от ГЕРБ", уточни той.


Йорданов заяви, че е разбрал за акцията от медиите и няма информация какво предстои.

"Наистина ли според вас през последните години, когато ГЕРБ управляваше, не се крадяха пари", попита Йорданов риторично репортерите.

"Едно добро начало" са според Виктория Василева, зам.-председател на парламентарната група на "Има такъв народ" арестите на бившите управляващи. "Много се надявам да са изпипани всички процесуални действия, за да не гледаме пак филма "Ние ги хващаме, те ги пуска", каза Василева, препращайки към популярната фраза, изречена от Бойко Борисов.

ГЕРБ очаква арести на още бивши министри през уикенда

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов заяви, че е получил обаждане от хора, работещи в полицията, с информация за готвени още арести на бивши министри от партията през почивните дни.


"Ще им бъде свален имунитетът и ще бъдат арестувани. Това е акция, за да се успокои общественото напрежение и да отклони вниманието от действията на правителството. Един премиер арестува демонстративно шефа на опозицията. Кирил Петков е единственият свидетел, дал показания. Той трябва да каже Борисов него ли е изнудвал", каза Ангелов.


Вчера след обвинение за изнудване беше арестуван бившият премиер Бойко Борисов, както и бившият министър Владислав Горанов, оглавяващата бюджетната комисия в 41-ото Народно събрание Менда Стоянова и пиарът на Борисов Севделина Арнаудова.

ДПС очаква факти и атакува вътрешния министър Рашков

Б
Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Георги Кожухаров


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не изключи възможността арестът на бившия премиер да е по подобие на арестите от миналите избори, които според партията с почетен председател Ахмед Догдан са политически репресии.


"Снощното действие, ако е от онзи род действия за нахлуване незаконно или гавра, но аз нямам информация, е безобразие и сме заровили демокрацията. Не твърдя, че знам и че имам такива факти за снощните действия", каза Карадайъ в кулоарите на Народното събрание.


С яростна тирада срещу Бойко Рашков отговори пред Би Ти Ви депутатът то ДПС Хамид Хамид на въпрос какво смята за ареста на Борисов.


"Вчера гледах телевизия, но нека започнем отпреди 4 месеца. Всеки ден в Народното събрание поставяме един и същ въпрос – за милиционерщината и методите на Държавна сигурност от един самозабравил се милиционер, бивш член на ДС. По време на кампанията арестуваха хора, защото са агитилирали за една или друга партия, в този случай ДПС. Сигнализирахме за пълзящия фашизъм тогава. Говоря за лицето Бойко Рашков", каза Хамид.


Попитан конкретно за ареста на Борисов, той добави, че за това ДСП ще говори по-късно.

"Продължаваме промяната" очаква повече информация в края на деня

Андрей Гюров

© Юлия Лазарова

Андрей Гюров


Най-голямата парламентарно представена партия "Продължаваме промяната" не очаква от вътрешния министър Бойко Рашков да даде детайлна информация за задържането на Бойко Борисов.


Според председателя на групата Андрей Гюров, който говори пред Би Ти Ви, подробности се очаква да има в края на деня, когато ще е събрана достатъчно информация. Той допълни, че когато е събрана цялата налична информация, премиерът Кирил Петков ще дойде в Народното събрание, за да разясни цялата ситуация. "Има достатъчно информация, която да предизвика едно разследване. Чадърът, опънат над хора от бившата власт, е предизвикал такива действия", добави той.

Председателят на парламента: Не е репресия, а нулева толерантност към корупцията

Никола Минчев

© Юлия Лазарова

Никола Минчев


"Арестите на бившия премиер Бойко Борисов, Менда Стоянова, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова не са репресивни действия, а показват нулевата толерантност на правителството към корупцията", това заяви пред Би Ти Ви председателят на Народното събрание Никола Минчев. Минчев потвърди, че прокуратурата не е била информирана и в настоящия случай това трябва да се случи в рамките на 24 часа. Той отчете, че не е имало никаква показност при акциите, което за него е добър знак. Минчев добави, че е право на ГЕРБ да сезира за случилото се европейското политическо семейство, част от което е. "В България трябва да се спазват законите, никой не може да е над закона. Вярвам, че това е реакцията и принципната позиция на всички европейски партньори на България"", каза Минчев.

Съпругът на Арнаудова: Джипът е служебен

Съпругът на Севделина Арнаудова (в средата)

© Юлия Лазарова

Съпругът на Севделина Арнаудова (в средата)


Съпругът на арестуваната за 24 часа Севделина Арнаудова разказа пред Би Ти Ви, че около 10 човека са започнали претърсване на къщата им снощи като се възмути, че това е станало пред детето им, на което е трябвало да обяснява, че не са престъпници.


Делян Димитров посочи, че от къщата са иззети няколко мобилни устройства и пари в брой – евро, долари и рубли, които по думите му са останали от техни пътувания в чужбина. Пред "Нова тв" той заяви, че са търсили документи, свързани с Борисов, Горанов и Божков.


След като по информация от разследването, цитирана от "Нова телевизия" снощи, бе обявено, че в дома на Арнаудова е открит джип, който се води собственост на фирмата "Аркад", строител на трасето на "Турски поток" през България, Димитров обясни, че това е служебният му автомобил. Допълни, че той работи в "Булгартрансгаз" и по тази линия дружеството е получило от строителя "Аркад" автомобили на лизинг, които да ползва.


Той обясни, че такива били раздадени и на други ведомства, сред които цитира и Агенцията по горите, но не се разбра дали става дума за коли на саудитската компания или за принцип, по който се ползват така автомобили. Димитров е в управителния съвет на държавната компания "Булгартрансгаз", която сключи договора с "Аркад" за строеж. Той каза, че има и личен автомобил, но твърди, че полицаиите проверили само служебния и разпространили веднага информация за него до медиите.

Къщата на Севделина Арнаудова

© Дневник

Къщата на Севделина Арнаудова

Атанас Атанасов: Знам поне 50 случая, за които Борисов трябва да бъде разследван

Борисов беше освободен без обвинения, прокуратура и управляващи си размениха обвинения (хронология)

© Юлия Лазарова


Бих се изненадал, ако прокуратурата задържи за постоянно Бойко Борисов. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов на влизане в парламента. Според него реакцията на членовете на ГЕРБ, които се събраха пред дома на Борисов снощи, е напълно нормална. "Те се страхуват, защото, ако техният главатар бъде осъден, каква ще е тяхната съдба", добави Атанасов.


"Аз лично знам поне 50 случая, за които Бойко Борисов трябва да бъде разследван", заяви Атанасов.

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев заяви пред Би Ти Ви, че сега е важно как ще реагира прокуратурата след задържането на Борисов и дали ще му бъде повдигнато обвинение. По думите му държавното обвинение разпъва чадър над бившите управляващи и затова очаква МВР да са си свършили добре работата и са събрали достатъчно доказателства. Той уточни, че не знае дали акцията е координирана с прокуратурата.


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви пред Би Ти Ви, че случващото се му прилича на събитията от 1945 г., когато комунистическата власт провежда т.нар. Народен съд. "Тогава, така без съдебна заповед и без основание, от къщите си са извличани хиляди хора, но са започнали с 3-4 души, както снощи", коментира той. Според него управляващите могат още днес "да разпоредят да се свалят имунитетите на депутатите от ГЕРБ и с един направен още днес народен съд да ни подкарат", допълни Добрев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK