Христо Иванов: абсолютно несериозно е говоренето България да не помага военно на Украйна

Христо Иванов: абсолютно несериозно е говоренето България да не помага военно на Украйна

© Надежда Чипева, КапиталБългарският интерес изисква Украйна да надделее във войната, инициирана от Русия. И България трябва да е готова да помогне за това по всякакъв начин, по който може. "И е абсолютно несериозно да се говори, за първи път ще употребя толкова остра дума по отношение на нещо казано от президента Румен Радев, че това ни прави част от войната." Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред "Дарик радио".


Като причини той изтъкна това, че първо десетки страни вече помагат на Украйна, и второ, че не това "ни прави част" от войната. "Част от войната ни прави нейната характеристика - Путин води тази агресия, за да предефинира международния ред. От това дали ще успее, фундаментално ще се променят условията за националната сигурност на България. Ние ще стоим ли да се питаме на кое място сме в списъка на Путин от потенциални огнища за дестабилизация - в първата петица ли сме или в първата десетка. Първо преди нас Молдова, Република Сръбска и Косово ли са, или сме малко преди Косово", отбеляза Иванов.


По думите му българските изтребители МиГ-29 и всичкото останало съветско въоръжение в българската армия, "тези фетиши на съветската епоха", българският "военен естаблишмънт" се борел да запази, а българският "политически естаблишмънт" нямал волята да промени решително.
"Ние сме просто, извинявам се, със свалени гащи. "Демократична България" ще настоява за еърполисинг, за бързо, масирано инвестиране в превъоръжаване и модернизация, отърваване от руските мигове. Защото пак се готвим да дадем 300 млн. лв. на Путин, това не ни ли прави част от войната? Да даваме бронежилетки и каски на Украйна ни прави част от войната, а да даваме кинти на Путин, това не ни прави част от войната, така ли", запита с повишен емоционален градус той и настоя "хайде да сме малко по-сериозни".


Според него България е част от тази война, защото е непосредствено и пряко заинтересована страна, ние граничим с тази война. "Въпросът е да се защитим. Най-добрата ни защита в момента е в Украйна и в бързо минаване в режим на адекватност на нашите служби, които трябва да започнат да оценяват рисковете адекватно. И на нашия политически и военен естаблишмънт, който да се съгласи около една решителна модернизация на българската армия с оръжие от НАТО, което ни прави технологично независими, което трябва да се случи много бързо, за да не сме със свалени гащи", изтъкна съпредседателят на "Демократична България".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK