Вестниците "Монитор" и "Политика" спират да излизат

Съдържанието на "Монитор" и "Политика" ще бъде пренасочено към сайта на "Телеграф"

© Надежда Чипева, Капитал

Съдържанието на "Монитор" и "Политика" ще бъде пренасочено към сайта на "Телеграф"Вестниците, които допреди година бяха контролирани от депутата от ДПС и санкциониран за корупция по "Магнинтски" Делян Пеевски, "Монитор" и "Политика" ще спрат да излизат на хартия, а тяхното съдържание ще бъде пренасочено към сайта на вестник "Телеграф". Той ще продължи да излиза на хартия заедно с друго издание от групата - "Мач Телеграф".


Това става известно от съобщение на "Вестник Телеграф" ЕООД - дружеството, издател на медиите. За решението работещите са разбрали в понеделник сутрин, научи "Дневник". От съобщението не се разбира колко души ще бъдат съкратени или ще продължат работа към оставащия да излиза на хартия "Телеграф".

Причините за промяната са "бързата дигитализация на медийния пазар, икономическите последици от пандемията и извънредната международна ситуация, довела до нарушаване на доставките на печатарска хартия", става известно още от съобщението.

"Промените ще ни позволят също така да подсилим водещите ни издания с част от журналистическите екипи на "Монитор" и "Политика", коментира Емил Спахийски, директор "Съдържание и бизнес развитие" на "Вестник Телеграф" ЕООД, цитиран в прессъобщението.
"Вестник "Монитор" ще излезе за последен път утре (22 март 2022 г.). Последният брой е специално издание. То ще обобщи значимите събития от България и света и ще припомни важни истории в 24 страници, белязали 24-те години, в които вестникът е издаван. Последният брой на в. "Монитор" също така ще бъде предложен и в 24 уникални колекционерски блокчейн NFT", пишат още от компанията.


От съобщението се разбира още, че вестник "Телеграф" ще има нов главен редактор - дългогодишният криминален репортер от изданието Виктория Пенкова, която досега беше заместник главен редактор, както и нов търговски директор - Ралица Тошкова, "който ще работи усилено за постигане на рекламната ефективност на компанията". "Тя има над 20-годишен опит в продажбата на медийни продукти в издателския, радио и онлайн пазар, както и в организацията на събития. В продължение на 12 години тя е част от търговския екип на "Нет Инфо" и ръководи направление "Бизнес развитие", пише още в съобщението.


Изданията бяха контролирани от Делян Пеевски, който в края на 2020 г. ги продаде на компанията "Юнайтед груп", придобила и "Нова телевизия".


Дружеството "Вестник Телеграф" ЕООД беше създадено през януари 2019 г., като известно време преди продажбата съществуваше още една огледална компания, която се водеше издател на медиите - дружеството "Телеграф медия ЕООД". Срещу него имаше десетки висящи граждански дела, образувани от хора и фирми, които твърдяха, че са претърпели вреди от публикациите в "Телеграф" и "Монитор". След като марките на вестниците бяха прехвърлени в новосъздаденото "Вестник Телеграф", то беше обявено в ликвидация и според информация от Търговския регистър е заличено на 14 февруари 2022 г.


През октомври 2021 г. беше съобщено, че дългогодишният журналист от в."Сега" и "Труд" Емил Спахийски става директор съдържание и бизнес развитие на "Вестник Телеграф" ЕООД. Малко след това се появи и сайт на вестник "Телеграф", в който бяха препубликувани стари публикации от "Монитор" и "Политика", насочени срещу неудобни за Пеевски неправителствени организации като "Антикорупционния фонд" и "Америка за България".


"Вярваме, че сме избрали точния момент за тази стъпка. Тя ще ни даде възможност да инвестираме още по-мащабно във вестниците "Телеграф" и "Мач Телеграф". И двата вестника са с водещи и стабилни позиции на българския пазар и ние ще продължим да разширяваме тяхното влияние. Това включва и онлайн пространството, след успешната им дигитална трансформация от екипа на Нет Инфо", коментира Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" и директор "Програмиране, продукция и рекламни продажби" на Юнайтед медия, цитиран в прессъобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK