Ректори и Денков мислят как да се обединяват университети

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2733 Разстроено

  Абе какви обединения, първо трябва да се затворят калпавите. Същото и с болниците, в бройките на които сме световни шампиони спрямо населението. Какво лошо има в думата закриване, видимо при има-няма 50 000 завършващи годишно университетите са с поне 2 пъти по-голям капацитет от необходимото, за качеството даже не ми се говори. Министърът на образованието изглежда умен човек, но го е страх и от сянката му, уви.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  Подкрепям тази идея. Само в Арамови колиби и Куртово Конаре няма университет.

  Еретик
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2636 Любопитно

  Институтите станаха университети, т.е. универсални знания, за универсални студенти, сред най-ученолюбивите деца. От БГ "революция" всяко МОН продължава да прави всичко възможно децата да затъпяват, да са някакви универсални изпълнители, с разпилени знания, нямащи нищо общо с развитието на съвременната наука и практика. Явно е, че се иска едно приравняване с ЕС норми, които така и не доказват правотата си. Но и поредната рИформа ще е голямо ангаже за чиновниците заради някакви "нови" техни въжделения.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Поне половината от ПУЦ-овете, пардон ВУЗ-овете в София не трябва да са тук. ХТИ-то, МГУ-то и Лесото могат да се обединят в някаква Политехника. Транспортното у-ще и още няколко транспортни специалности от ТУ и ВСУ могат да отидат във Видин - там да се развие обучение по речен, жп, автомобилен и въздушен транспорт.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Отпорът ще е страшен. Маскираните като професори и академици дедовци от ДС няма лесно да напуснат убежищата си.
  Лесни пари и безпроблемна манипулация.

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Ако има проблеми, да завишат изискванията. Но.... дебелите котараци искат да оберат каймака/студентите, без да им се завишават и на тях изискванията. Туй че са по-големи, не ги прави по качествени. Факт - 30 години простотия и тъпотия, а ректорчето на СУ кандидат-президент на м.трата пак начело на парада

 7. 7 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Предстоящата кандидатстудентска кампания ще реши въпроса. 70000 места в унитата эа 50000 абитуренти. Мизерията, эа съжаление ще удари най-напред малкото, които обучават истински и имат изисквания. Библеотекарският ще пребъде, ченгетата са си ченгета.

 8. 8 Профил на so
  so
  Рейтинг: 569 Разстроено

  Образованието ни е досущ като руската могучая армия - запряло някъде в Брежнево време... Имам предвид сериозното образование - там разни ПР-и, ХР-и, коучове, аджайли и други квази специалности въобще не ги коментирам....

 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 867 Неутрално

  С много малки изкл. нивото е като на ПУЦ, а ако има научна дейсност е на ниво учебно кръжочна.

  Какво е това филиали под път и над път, Кутловица, Влашко и т.н.

  Трябват не повече от 3-4 университета - СУ, ПУ, ВТУ, две три политехники и десетина висши училища по нещо си. Разни печатници на дипломи - да се закриват. Там където няма научно преподавателски състав на ниво, също. Атестация (външна), препдаватели, копито са слаби лии никави учени вън, а с освободените пари се назначават на по-високи заплати читави хора, вкл. такива, които да могат да преподават на английски.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Много лесно - спират им дотациите. Крайно време и т. н. бизнес сам да си подготвя кадри. Ако иска.

  Judjuk
 11. 11 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 110 Гневно

  Пълна безсмислица и липса на мисъл е идеята за обядиняване на университетите! Просто променете системата на финансиране, така че да е обвързана с ефективност на обучението и всичко ще си дойде на мястото ..... Ама липсва мисъл....

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2733 Любопитно

  До коментар [#5] от "Мария Янкова":

  То отпорът е страшен навсякъде, ама нали затова е министърът и въобще новата власт - да харчат по-умно парите и ако може образованието да се подобри. Ако и той ще си кюта като предишните - емииии....
  Да видим, но не не съм особен оптимист, много възпитан и предпазлив ми се струва акад. Денков, така промяна в тази закостеняла система няма да има.

 13. 13 Профил на коалиция мафия герб дпс итн възраждане
  коалиция мафия герб дпс итн възраждане
  Рейтинг: 409 Весело

  ЗАТВАРЯНЕ

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4623 Неутрално

  Не обединение, а значително редуциране на ВУЗ-вете! Няма как населението на България да е 6,5 милиона души и силно застаряващо , а да има над 50 държавни и частни висши учебни заведения.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4623 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  +++++++++++++++
  Не повече от 8-10 ВУЗ- а у нас трябва да има.

 16. 16 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#14] от "bat_plamen":
  Съгласна! Но кои да затворят, кои да обединят?

  Преди време написах, че висшето ни образование трябва да стане изцяло платено - тогава ще разберем кои висши училища ще останат. Щото сега е дундуркане и губене на време и пари.

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#13] от "герб е ДПС мафия":

  Затваряне, даже и на средното, щом от пресцентъра на МС пишат, че в екваторията на Черно море плуват мини.

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище са толкова висши, колкото баба ми е ядрен физик. Между другото по нищо не им отстъпват и Лесото и Минно -геоложкия. Крайно време е да се разбере, че не може да съществуват университети без научна и научно приложна дейност. В света няма такива.

  Това, че някой преподава нещо, което в света се преподава в университетите, не го прави университетски професор. Още по-малко това учебното заведение може да се нарече университет. Трябва да има ясни критерии, кога едно учебно заведение бъде да се нарече университет и кога професионално училище.

 19. 19 Профил на Rado G
  Rado G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако се обединят университетите, може да се намали адмнистрацията. ТОВА Е НЕПРИЕМЛИВО!!! Какво ще ги правят всичките кърлежи, ще ги превърнат в пчелички??? Ами децата на тези хрантутници, родителите им са лежали цял живот на държавата, а някой си ще им развали рахата. СКАНДАЛНО!!!

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#19] от "Rado G":

  Абе троле, колко е администрацията, десет-двадесет човека. Поне в нашия е толкова.

 21. 21 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Бълват се зле подготвени юристи, икономисти, специалисти по здравен мениджмънт, публична администрация и национална сигурност, а пазарът търси друго...

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#21] от "hahohehi":

  Пазарът търси основно занаятчии. Тоест, специалисти с висше образование почти не са необходими.

 23. 23 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "В работната група влизат 10 ректори, определени от Съвета на ректорите, експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) и председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев."

  А и това недоразумение Даниел Парушев ще решава бъдещето на университетите май по-добре е наистина да ги закрият.

 24. 24 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 364 Неутрално

  От една страна, университетите са под всякаква критика масово из цялата страна, включително в София. От друга страна, е пагубно много университети извън София и Пловдив да бъдат закрити, което означава напълно никой да не остава да живее в съответните области и допълнително да ускори демографската криза, водейки до изтеглянето на чуждестранни предприятия.

 25. 25 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 364 Неутрално

  От една страна, университетите са под всякаква критика масово из цялата страна, включително в София. От друга страна, е пагубно много университети извън София и Пловдив да бъдат закрити, което означава напълно никой да не остава да живее в съответните области и допълнително да ускори демографската криза, водейки до изтеглянето на чуждестранни предприятия.

 26. 26 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 364 Неутрално

  От една страна, университетите са под всякаква критика масово из цялата страна, включително в София. От друга страна, е пагубно много университети извън София и Пловдив да бъдат закрити, което означава напълно никой да не остава да живее в съответните области и допълнително да ускори демографската криза, водейки до изтеглянето на чуждестранни предприятия.

 27. 27 Профил на Пепелац Киндзадза
  Пепелац Киндзадза
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Да не говорим за габровски, тракийски, русенски, бургаски и такива подобия.

 28. 28 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Обединението може да е доброволно. Но несъгласните с обединение да губят държавното финансиране. Пък ако щат да се обединяват.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  Според мен реформата на висшето образование в Германия дава добри индикации за смислена реорганизация. Там се формира категорията на елитните изследователски университети (бяха 6 за цяла Германия), в които са концентрирани и докторските програми. Следва групата на изследователско-ученбите университети, в които са магистърските програми и тази на учебните, в които са само бакалавърски програми. Отделно са институциите в които се подготвят квалифицирани кадри за практиката с включен практически стаж в рамките на обучението с насока задоволяване на регионални и местни кадрови нужди (преди в България това беше полувисшето образование и техникумите след средно образование). И, без да правя елементарни сравнения за численост на населението, икономика, и история на университетите в Германия и България, ясно е, че трябва да се търси нещо по-рационално и свързано с нуждите на страната и стратегията и (след като има такава).
  Идеята за Софийска Политехника датира отдавна, до налагането на съветската система от профилирани ведомствени институти в България. Понякога не е лошо да се върнем назад в историята и да размислим.

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#29] от "daskal1":Според мен реформата на висшето образование в Германия ..
  >>> Къде изчезна ..лаборанта Илиев?:) Можеше да сподели личен опит за Германия..

  "The glory of God is intelligence"
 31. 31 Профил на rossoneri
  rossoneri
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Малко са сериозните университети в Бьлгария. Главно МУ-тата, СУ, ТУ-тата, Пловдивски университет /донякьде......... Икономически университет-Варна..... Останолто са бози.... Даже една Военна Академия отстъпва по интелект на доста провинциални университети.

  Още от дете запали моето Сьрце винаги Ще бьдаВерен аз обичам ЦСКА.
 32. 32 Профил на rossoneri
  rossoneri
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nelumbo":

  Защо? Много некачествени студенти ли има?

  Още от дете запали моето Сьрце винаги Ще бьдаВерен аз обичам ЦСКА.
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#30] от "тулса":

  Не зная, може да му омръзна да бъде неразбран и облайван от... и, като спестявам определението си припомням латинския израз "nec Hercules contra plures", запомнено от трилогията на Сенкевич.. Жалко, така изчезна и "Цицерон" от Австрия, и други стойностни хора.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gunners":

  Извинение, натиснах "докладване" по навик вместо "отговор".
  Мисля, че американците са намерили изход от подобна ситуация. Формата е "обществени колежи", които издават "асоциирани дипломи" и изпълняват двояка функция. Първата и основната е професионална подготовка за региона на кадри от професионални шофьори до помощник медицински сестри, специалисти по офисна техника, обслужване на сървъри, механика и т.н. (нещо като "техникум след средно образование"). Втората функция е общообразователната. След завършване на този цикъл студентите с подходящ успех могат да преминат на обучение по специалност в университетска институция с която има договор. Договорът задължава приемащата институция (институции) да контролират качеството на обучението по общообразователните предмети които се зачитат. Техническите програми се контролират от професионалните асоциации по специалността.

 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Идеята за Софийска Политехника датира отдавна, до налагането на съветската система от профилирани ведомствени институти в България. Понякога не е лошо да се върнем назад в историята и да размислим.
  —цитат от коментар 29 на daskal1


  Това изобщо не е вярно. В България никога не е имало каквито и да е граждански висши учебни заведения които да са били ведомствени. Никога! За такива могат да минат единствено разни военни и милионерски училище, но те нямат много общо с висшето образование. Приликата между съвецкото висше образование и това у нас беше само в партийните комитети и секретари. Почти всички преподаватели навремето във ВМЕИ бяха минали на стажове в Западна Европа, поради простата причина, че тогава, както и сега, престоят им беше поеман изцяло от приемащата страна.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#35] от "gianni":

  Моля не коментирайте наизуст. Запознат съм доста добре със системата и мога спокойно да ви кажа, че от средата на 1950-те в МЕИ се преподава по съветски учебници, като доста от преподавателите по специалностите са подменени с "нови кадри", или за професорите без докторати по ред специалности. Няма да коментирам предмети като "марксистка философия" и "история на БКП", нито как беше организиран подборът за преподавателите командировки на Запад поне до 1986 г. А известно ли ви е например за съществуването на практиката със "специални договори с МНО във ВМЕИ в рамките на финансирането на НИРД?
  Не били ведомствени. А защо тогава Лесотехническия, МГИ или ХТИ бяха отделени от Политехниката?

 37. 37 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  За разлика от теб драги, аз познавам отблизо ВМЕИ. Нито един от професорите основали ВМЕИ не е бил уволнен или подменен, нито пък някой е преподавал по съветски учебници. Единици от професорите във ВМЕИ са завършили в бившото СССРе, например проф. Якимов. Основателите на факултетите и катедрите винаги са били на почит, което може и да се види като свалят pdf-и с историята на факултетите. Правенето на професори без кандидатски дисертации за наши другари датира от 70-те години. Тогава уж имаше срок уж да направят докторска за даден период, но после се забрави.

 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Освен с редки изключения, няма нищо по-тъпо от руски учебник по която и да е техническа дисциплина. Каквато им е техниката, такава са им и учебниците. Работата стана още по-зле в началото на 80-те, когато всеки руски Сульо и Пульо тръгна да пише учебник, за да стане професор. Дори и ден днешен учебници или статии писани от учени в мамашката по техническите направления представляват една твърде жалка картина.

 39. 39 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  А известно ли ви е например за съществуването на практиката със "специални договори с МНО във ВМЕИ в рамките на финансирането на НИРД? Не били ведомствени. А защо тогава Лесотехническия, МГИ или ХТИ бяха отделени от Политехниката?
  —цитат от коментар 36 на daskal1


  Не е имало никакво финансиране по някакви си НИРД. Имаше договори на НИС при ВМЕИ, сключвани с всякакви институти, заводи или учреждения включително с военни. За мамашата ти например се изнасяха ембаргови компютри с краден софтуер. Един виден професор даде фира по това направление.

  Ведомствените институти в мамашката ти са разни учебни заведение към министерства, служби или дори някои по-големи производствени обединения. Такъв например имаше ЛМЗ. В България гражданските вузове бяха към министерство на просветата или каквото да се е казвало по-време. Виж разни полувисши като Пощенския или Транспортния или военни са друга работа.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#38] от "gianni":

  Не споря за качеството, а и тези, които ходеха на Запад пооткрадваха нещо, превеждаха и публикуваха като свои "открития". Съществена слабост беше и
  кръвосмешението" вътре в катедрите, където студент-отличник ставаше асистент и се подреждаше за дългото чакане до хабилитация, за да може и той/тя да има лаборатория. Оттам и раздробяването и "роенето" на звена. Нещата дръпнаха в началото на 80-те. Иначе не споря, че имаше много добри специалисти, като Димитър Бучков с йонното азотиране на стоманата, или леенето с противоналягане по Балевски-Димов, праховата металургия на Радослав Тодоров и т.н.

 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  ...Съществена слабост беше и кръвосмешението" вътре в катедрите, където студент-отличник ставаше асистент и се подреждаше за дългото чакане до хабилитация, за да може и той/тя да има лаборатория. Оттам и раздробяването и "роенето" на звена.
  —цитат от коментар 40 на daskal1


  Това са два отделни въпроса. Хабилитираните задържаха растежа на асистентите докрай, за да се възползват от труда им. Било за да водят упражнения им, било за да водят изследвания и да им правят статии. Задържането ставаше лесно, защото за да се обяви място за хабилитиран трябваше да има свободен курс от лекции. Така че, ако някой не отстъпи от часовете си, работите отиват на зле. В крайна сметка хабилитацията ставаше на възраст доста по-голяма отколкото на Запад.

  Роенето на факултети, катедри или научно-изследователски лаборатории ставаше поради амбициите на хора с връзки в ЦК. Такива са например МТФ и МФ. Има и доста безаналогови катедри.

  Инак наистина Партията държеше здраво калъчката във ВМЕИ. През осемдесетте години асистенти ставаха предимно изявени млади надежди на БКП. През годините, леко, полека институтът се напълно с разни партийни некадърници.

 42. 42 Профил на syd.barrett
  syd.barrett
  Рейтинг: 20 Любопитно

  А оня педераст в ляво, чий го дири там?

 43. 43 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":
  ....така изчезна и "Цицерон" от Австрия, и други стойностни хора.
  >>> Даа... изчезнаха. Не виждам и Уродливата сянка на Лаборанта Олег напоследък. Да не е заминал да се сражава с нашествениците?
  Относно изчезването, скоро и усмивката ми ще се стопи във въздуха тук. Вакханалия Балканика.:)

  "The glory of God is intelligence"
 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#41] от "gianni":

  Радвам се, че полека-лека си идваме на думата, и то без обиди. И си спомних за Стоян Денчев...

 45. 45 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пипера е много лют":
  Ти да не си завършил "Редута", та разбираш от транспорт?

 46. 46 Профил на ixi56919316
  ixi56919316
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Най-важното е "Университет по Библиотекознание и инфрмационни тхнологии" да бъде закрит. Нямаме нужда от школи за КГБ дносници.

 47. 47 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Защо пък не закрият милион и един Вуза!?

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Крайно време е, не за обединение, а за изключване от системата за плащане на студентска глава. Като допълнителна мярка в държавния сектор, да не се признават дипломите на завършилите световно неизвестни южно-северно-западнали и/или тесно сепциализиралани библиотекарски заведения.
  А и в тези университети, които имат някакъв авторитет, да се плаща от държавата за учащите в специалности, за които има договореност с министерството, т.е. има необходимост от тях. В момента, всеки си разкрива напълно измислени специалности, а после завършилите "специализират" като готвачи и сервитьори или ако имат късмет, стават "калинки" на някои от партиите.
  Уж сме най-бедни и нешастни, а сме № 1 по брой висши учебни заведения и болници на глава от населението. И си плащаме като попове за това безобразие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK