Oрганизатор на шествие в подкрепа на Украйна: Трябва да сме нащрек проруски партии да не диктуват решенията

Oрганизатор на шествие в подкрепа на Украйна: Трябва да сме нащрек проруски партии да не диктуват решенията


В четвъртък, когато се навършва един месец от началото на руската инвазия в Украйна, в София се организира мирно шествие в подкрепа на Украйна. Началната му точка е площад "Независимост", а призивът - "Приятели, време е и България да излезе на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна!". Събитието се организира във фейсбук от няколко доброволци. От създаването на събитието до сряда следобед, потвърдилите участници са над две хиляди и петстотин души.


"Дневник" разговаря с един от организаторите - активистката Данита Заричинова, за мотивите за организацията на подобно шествие.


Данита Заричинова

© Виктор Троянов

Данита Заричинова


Защо решихте да направите такова шествие?
- В последните седмици сякаш гласът на проруските партии и техните активисти се оказа по-силен от този на хора като мен, които сме срещу войната в Украйна и осъждаме действията на Путин. Изказванията и от страна на руското посолство станаха все по-нагли. Затова аз и явно още много хора решихме почти едновременно, че не можем да търпим повече и че трябва ясно да заявим подкрепата си към украинския народ.


Защо трябва да се свидетелства обществена подкрепа за украинците?

- Украйна е само на няколкостотин километра от нас и хората там се бият за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си.
Най-малкото, което можем да направим е да покажем подкрепа. Разбира се, изключително много българи доброволстват ежедневно в центровете за дарения, дават домовете си на бежанци, пътуват до границата, за да превозват хора. Но между всички тези дейности трябва да сме нащрек и да не позволим маргинални проруски партии да диктуват решенията на държавата ни и нейния международен образ.

Как определяте българската политическа реакция на случващото се?
- Без да разбирам от геополитика и като гражданин, който подкрепя сегашното правителство, бих искала то да има по-адекватна и навременна позиция в подкрепа на Украйна, което все още може да се случи.
Виждам, че коалицията, която ни управлява, е много крехка и всички се опитват да са внимателни, но не трябва да се стига дотам една партия - БСП, да налага мнението си именно в такава политическа ситуация, която може да е решаваща за бъдещето ни.
Държавата ни е направила преди години правилния избор да е част от Европейския съюз и НАТО и мисля, че като граждани е важно в такива кризи да заставаме ясно зад този избор.

От началото на войната има вълна от подкрепа и солидарност спрямо украинските граждани. Тя се различава от обществените нагласи при друга скорошна мигрантска криза през 2013-а и 2015-а, когато имаше конфликти в Сирия и Афганистан. Как си обяснявате разликата?
- Надявам се, че тази различна нагласа е само защото украинците са много близки културно и географски до нас и споделяме обща политическа съдба. Аз лично бях доброволец в бежанския център в София и при бежанската вълна от Сирия и не правя никаква разлика между хората, които бягат от война и търсят подкрепа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK