Посолството на Русия: Вместо благодарност за "Турски поток" чуваме само нападки

Елеонора Митрофанова

© Велко Ангелов

Елеонора МитрофановаПосолството на Русия в България и премиера влязоха в пореден конфликт, след изказване на Кирил Петков от днес. След среща с американския президент Джо Байдън той коментира, че газопровода "Турски поток" е типичен руски корупционен инструмент.


"Дадох и примера за "Турски поток", където е факт, че 3 млрд. лв. бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме и явно джиповете на (строителя, б.а.) "Аркад" се намериха в къщи като на (пиара на ГЕРБ, б.а.) г-жа Арнаудова. Точно това е инструментът, работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и го работиш през корупция", обясни Петков.


В отговор на страницата на посолството се появи следният коментар: "Обърнахме внимание на недипломатичния, остър и груб коментар от главата на българското правителство спрямо Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на реализацията на проекта по разширяване на българската газопреносна мрежа, продължението на газопровода "Турски поток" в Република България".
В него се отбелязва, че тръбопроводът е най-големия инфраструктурен проект в България от 1974 г. . "Последен обект от този мащаб е АЕЦ "Козлодуй", изграден от съветската компания "Топлоелектропроект" съвместно с българската "Енергопроект". Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта, който е не само взаимноизгоден за нашите страни, но и е съдействал значително за засилване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и диверсификация на доставките на енергоносители, чуваме само безпочвени нападки", завършва публикацията.


По същата тема заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира пред БНТ, че до момента "Турски поток" не е бил свързван с корупция, а въпросът е бил политически. "Каква е връзката в главата на Петков, не мога да разбера", допълни Митов. Той е изрази мнение, че газопроводът е построен с български средства и е българска собственост, като България може да затвори тази тръба, когато пожелае, може да получава газ не само от Русия, а и от други доставчици".


Гафовете на Митрофанова


От началото на руското нахлуване в Украйна посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова на няколко пъти с изказванията си предизвиква недоволство в правителството и премиера. Последното изказване на дипломата накара България да призове посланика си в Русия. "Когато една държава извика обратно посланика си за консултации, би следвало другата страна да направи същото", обясни логиката на подобна стъпка министър-председателят. В сряда той обяви, че се обмислят действия срещу Митрофанова заради нейни изказвания и действия в последния месец.


В отговор посланика на Русия коментира, че е "неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития".


"Аз мисля, че няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българите и българското правителство, подобно поведение е абсолютно недопустимо", подчерта премиерът вчера


В пост на страницата на руското посолството в края на февруари на български и руски властите в България бяха наречени "евроатлантически подлоги". Поводът беше спирането на няколко руски телевизионни канали и сайтове.


Публикацията стана причина за среща между Кирил Петков и Елеонора Митрофонова, на която премиерът призова посланика да отзове всички служители на мисията, които не се занимават с дипломатическа дейност. Няколко дни по-късно България изгони 10 руски дипломати.


Във видеообръщение по повод 3 март руският посланик сравни освобождението на България през 1878 г. с днешната руска военна агресия срещу Украйна. Тя посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на Руско-турската освободителна война.


Още в първите дни на войната Митрофанова написа, че "в българските медии се тиражира агресивна антируска пропаганда, фейкове и неприкрити глупости

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK