Не е мъдро България да подкрепя Украйна с оръжие, убеден е Гроздан Караджов

Не е мъдро България да подкрепя Украйна с оръжие, убеден е Гроздан Караджов

© Юлия ЛазароваРегионалният министър Гроздан Караджов, който е представител на "Има такъв народ" в правителството, обяви, че "изборът ми е мъдрост" по темата дали България да помага на Украйна с оръжие, бронежилетки, каски и др. под.


"Българинът се страхува войната да не се пренесе в границите на България. Бих заложил на хуманитарна помощ, а не на оръжие. Не смятам, че придържайки се към по-умерена подкрепа, ние предаваме някого или че Украйна или международната общност ще ни посочат с пръст. Това, че няма да предоставим оръжие, не бива да се приема непременно като недостатък. Моето лично мнение няма значение, парламентът трябва да реши за военна помощ", коментира Караджов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.


По думите му било безспорно, че идеологическите различия в управляващата коалиция играят роля за взимането на по-умерено решение във връзка с помощта за Украйна, но "когато залог е съдбата на България, крайните решения не са на масата".
Той отговори с "твърдо не" на въпрос дали може да е "взривоопасен" проблем за управляващата коалиция отношението на българските власти към войната в Украйна, както и изборът на управител на БНБ. Според него изборът на гуверньор на централната банка е въпрос на прагматично решение, като не виждал "драма" изборът да е в "леко различен формат от стандартния", т.е. и опозиционни партии да го подкрепят.


Караджов увери, че управлението и правителството реагирали адекватно на кризите, които са се стоварили, като тъкмо множеството кризи били тези, които ги спъват. Като позитив на управлението той изтъкна гарантирането на хляба, олиото и всички продукти от първа необходимост, които в други страни от ЕС били станали дефицитни.


Караджов коментира и теми от своя ресор, като по повод смените на кадри във ведомството му посочи, че почти не е сменял никакви кадри от предишното правителство през първия си месец на поста, а впоследствие няколко от кадрите сами са напуснали, изискванията били станали различни, други пък се били представили зле.


"Намерихме в чекмеджето на един от служителите необработени сертификати, което означава документи за извършена работа по текущ ремонт и поддръжка от 2021 г., на скромната стойност от 140 млн. лв.", повдигна завесата Караджов, без да уточнява име.


Във връзка с протеста от днес на служители на "Автомагистрали - Черно море", които блокираха движението на магистрала "Хемус" в района на Шумен заради неизплатени от държавата близо 28 млн. лв. за извършен миналата година ремонт на АМ "Тракия", министърът каза, че парите не са платени заради "закъсване" на техническо и юридическо ниво, като имало спор в момента точно с какъв акт да се случи това нещо. Той обеща, че утре в 14 ч. щяла да е финалната среща, на която ще се вземе окончателното решение по казуса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK