Цената на общинските жилища в София ще се вдигне почти двойно

Цената на общинските жилища в София ще се вдигне почти двойно

© Цветелина БелутоваЦената на общинските жилища в София се планира да бъде вдигната почти двойно. Доклад по темата е внесен от всички политически групи в общинския съвет. Сега базовата стойност на кв.м площ е е определена на 680 лева за монолитно строителство и 485 лева за панелно и тя не е променяна от 2013 г.


Предложението е базовата стойност за монолитно общинско жилище става 1182.52 лева за кв.м, а за панелно - 843.42 лева за кв.м.


"София има нужда от реални механизми за управление на общинската жилищна политика, както и за насърчаване на инвестициите в нея.", смята арх. Ивайло Петков, общински съветник от ГЕРБ, който ръководи работната група за актуализацията на Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столичната община. В годините след последната актуализация през 2013 г. пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст, се посочва в мотивите на общината. По данни на НСИ към третото тримесечие на 2021 г. индексът на поскъпване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г. Общинските съвети по закон могат да определят цената на общинските жилища, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не е по-ниска от данъчната им оценка. Предложеното в доклада повишение на стойността им е съобразено с този процент, запазвайки социалния елемент, се подчертава в мотивите на вносителите.
В наредбата се запазва методиката за определяне на крайната стойност на жилището според зоната, изложението, етажа, складови помещения, общи части, право на строеж и пр. С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива и ще може да бъдат продавани на правоимащите.


В доклада се предлага с част от получените от продажбата средства да се ремонтира и облагороди социалната и техническа инфраструктура в съответните райони. Така промените в Наредбата ще отговорят на очакванията на правоимащите да закупят общинско жилище, но и ще защитят обществения интерес. Внесеният доклад за актуализация на наредбата предстои да бъде одобрена на сесия на СОС.


На свободния пазар на имоти цените за двустайно жилище в София в момента варират между 900 и 1700 евро за кв.м, в зависимост от зоната, типа строителство и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK