България вече използва услуга, информираща за изтекли пароли на държавната администрация

България вече използва услуга, информираща за изтекли пароли на държавната администрация

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерство на електронното управление включи България в група от 30 държави, които използват безплатна услуга, информираща за изтекли пароли, свързани с имейл адреси на държавната администрация. Тя се казва HIBP, а новината съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов.


"Паролите могат да изтекат от сайтове и системи, които не са наши, но тъй като потребителите използват еднакви пароли на много места, има риск за държавата, ако например държавен служител се регистрира в интернет форум със служебния имейл и парола и хакер се сдобие с базата данни на този форум. Така ще сме много по-защитени от опити за първоначални прониквания през потребители, които използват еднакви пароли на много места. Вземаме комплекс от мерки за повишаване на киберсигурността, като това е още една от тях", коментира Божанов.

През последните години на няколко пъти имаше информация за теч на данни на физически лица. След атаката срещу сървърите на приходната агенция, извършена в края на юни 2019, изтекоха данни на 6 млн. данъкоплатци, а Комисията за защита на личните данни глоби приходната администрация с 5.1 млн. лв. Между 20 и 25 човека са осъдили агенцията за теча до края на 2021 г.

В началото на годината Божанов и министърът на правосъдието Надежда Йорданова опровергаха информации за теч на лични данни на 300 хил. души от регистъра БУЛСТАТ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK