"Амнести интернешънъл": състоянието на правата и свободите в България се влошава

"Амнести интернешънъл": състоянието на правата и свободите в България се влошава

© Юлия ЛазароваПрез 2021 г. свободата на медиите в България се е влошила още повече,като за това свидетелстват заплахите и опитите за сплашване на журналисти. Мигрантите и търсещите убежище са се сблъсквали с отказ от приемане, домашното насилие се е увеличило, а представители на ЛГБТИ общността са били мишена на враждебно настроени към малцинствата групи. Ромите са били изправени пред широко разпространена дискриминация. Имало е системно малтретиране на настанените в социалните институции.


Това са основните изводи за състоянието на правата и свободите в България, констатирани в годишния доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". В общата част на доклада, която обхваща страните от Европа и Централна Азия България се споменава конкретно като държава, в която властите са посегнали на обществените медии (като са намали финансирането им - бел.ред.), а политици са били в основата на хомофобски деяния и изказвания. Дава се пример със случаят с Боян Расате, който като кандидат за президент нахлу и разруши общностен ЛГБТИ център, намиращ се в столицата, и се отбелязва, че редица събития, организирани от ЛГБТИ общността продължават да бъдат обект на атаки от враждебно настроени групи или се провеждат на фона на широко разпространени анти-ЛГБТИ протести. В доклада се посочва, че според бъгарския Наказателен кодекс насилието, основано на хомофобски подбуди, все още не е признато за престъпление от омраза.


В раздела, който разглежда медийната свобода, е отбелязано, състоянието на българските медии продължава да се влошава, а журналистите и независимите медии, които разследват престъпления и корупцията, се сблъскват със заплахи и клеветнически кампании, включително и от държавни служители. Авторите на доклада дават пример с изказването на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който през април миналата година в телевизионно предаване заплаши репортер с отрязване на крайници, след като журналистът неволно обърка имената на две политически партии по време на предаване на живо.
По предложение на председателя на комисията по култура и медии Тошко Йорданов от "Има такъв народ" бюджетът на БНТ за 2022 г. бе намален с 2 млн. лева.

© Юлия Лазарова

По предложение на председателя на комисията по култура и медии Тошко Йорданов от "Има такъв народ" бюджетът на БНТ за 2022 г. бе намален с 2 млн. лева.


Поименно се споменава и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който пък през май постави под съмнение журналистическата почтеност на двама телевизионни водещи и предложи те да бъдат отстранени от постовете си. В доклада се подчертава, че не са последвали санкции за нито едно от изброените политически лица.


Изследователите на "Амнести интернешънъл" са констатирали още, че условията за прием на търсещите убежище остават лоши и повече от бежанците и мигрантите живеят в изключително лоши и нехигиенични условия. Отбелязва се, че макар и да е предоставила международна закрила на около 70 афганистански граждани, повечето бежанци продължават да не могат да получават постоянна закрила в страната, а молбите им - да бъдат отхвърляни по ускорени процедури.


Сред констатациите на международната организация е това, че ромите продължават да са изправени пред широко разпространено социално изключване и дискриминация, включително в образованието, здравеопазването, жилищното настаняване и заетостта. Засегнати от нечовешко отношение продължават да са и настанените в центрове за социални грижи и пациентите с психични разстройства, които все още се сблъскват с постоянно физическо малтретиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK