Правителството в отговор: Прокуратурата да не ни налага стари навици

Лена Бориславова съобщи, че от утре ще започне да функционира нова страница към сайта на Министерския съвет с информация за законопроекти, актуални новини и възможностите за сезиране на Европейската прокуратура.

© Цветелина Белутова, Капитал

Лена Бориславова съобщи, че от утре ще започне да функционира нова страница към сайта на Министерския съвет с информация за законопроекти, актуални новини и възможностите за сезиране на Европейската прокуратура.В стила на прокуратурата, която по-рано днес атакува правителството с декларация, прочетена пред журналисти, няколко часа по-късно и правителството излезе с изявление, в което отправи критики към държавното обвинение. И двете институции не дадоха никаква възможност за журналистически въпроси, макар че медиите бяха поканени.


"За нас будят удивление редица факти и поведението на прокуратурата", коментира в Министерския съвет началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова. Тя даде и пример - че за прокуратурата са били нужни повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция, визирайки Васил Божков и решението на прокуратурата да го разпита от Дубай чрез видеоконферента връзка по разследването за изнудване срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.


"В същото време за по-малко от два часа българската прокуратура успя да образува досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял", каза Бориславова по повод досъдебното производство срещу Асен Василев.
"Буди недоумение и поканата от специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от политически личности, които те могат да разследват. Такъв списък няма да бъде издаван. И не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото тя пожелае, ако има достатъчно данни, и именно зад тази политика ние заставаме като изпълнителна власт. Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налагат чрез такива писма", подчерта началникът на кабинета на Кирил Петков.


Тя изрази надежда, че българската прокуратура ще започне да работи ефективно, в рамките на своите конституционни правомощия, които започвала да осъзнава, както и че ще покаже на българското общество не само пресконференции, но и ще отчита действия и резултати.


Бориславова добави и друга надежда на правителството - прокуратурата да разпредели поне равномерно времето, което отделя за пресконференции и за разследване на истински престъпления.


"Прокуратурата не бива да забравя, че според основния принцип за разделение на властите освен независима, тя дължи и отчетност на българския народ и когато проумее това, може би наистина ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество", добави още тя.


По време на изявлението бе съобщено и че от утре ще започне да функционира нова страница към сайта на Министерския съвет, на която правителството ще информира за законодателната дейност в Министерството на правосъдието, за това как гражданите ще могат най-лесно да подават сигнали до Европейската прокуратура, като ще има и актуални новини във връзка с действия на другите органи на изпълнителната власт.


По-рано днес прокуратурата отново се оплака от политически натиск като на брифинг в продължение на над 20 минути заместник главният прокурор Десислава Пиронева представи списък с политици от изпълнителната и законодателната власт и техни твърдения, които "изкривяват обществената представа за прокуратурата, като цената за това плащат до голяма степен българските граждани". Прокуратурата ги обявява за неверни и обещава, че ще следи за още такива периодично.


Видео с цялото изявление на Лена Бориславова:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK