"За да бъдат независими": Европрокуратурата ще има сграда, служители и секретно деловодство в България

Лаура Кьовеши по време на визитата в България през март 2022 година

© Цветелина Белутова

Лаура Кьовеши по време на визитата в България през март 2022 годинаСамостоятелна сграда, нови служители и отделно секретно деловодство - това са основните акценти на промените, които работна група подготвя за осигуряването на по-голяма независимост на работата на Европейската прокуратура в България.


Промените, за които преди време съобщи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, ще бъдат въведени с изменения в няколко закона - за съдебната власт, за класифицираната информация, за специалните разузнавални средства и в Наказателнопроцесуалния кодекс.


Те ще бъдат представени на обществено обсъждане до две седмици и до месец ще бъдат внесени за гласуване, научи "Дневник" от експерти, които подготвят промените. За целта е формирана работна група с хора от Министерски съвет, Министерство на правосъдието и други институции.
Основната идея е чрез промените да се осигури пълна независимост на работата на европейските делегирани прокурори. От днес - сряда, 30-и март, на сайта на Министерския съвет вече ще има нова секция, в която ще може да се подават сигнали до Европейската прокуратура, ще има информация за дейността на институцията, както и информация за антикорупционната дейност на правителството. Преди време премиерът Кирил Петков обяви, че Министерският съвет ще бъде контактна точка за получаване на сигнали към европейската прокуратура. Подобно намерение е подкрепено и от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която през 2021 година поиска директна комуникация с МВР и агенция "Митници"


За част от промените лично е настоявала европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, като тя е представила исканията си на разговора с премиера Кирил Петков в София.


Нова сграда и ново самостоятелно секретно деловодство


Промените предвиждат Европейската прокуратура да има самостоятелна сграда, в която да може да се правят разпити на свидетели и в която администрацията и служителите да работят спокойно, обясниха експерти, които подготвят това. В момента представителите на институциите са в сграда на Софийската районна прокуратура (на бул. Г.М. Скобелев 25). Все още се правят огледи и инспекции за подходящо място, където да бъде настанена администрацията, която ще обгрижва европейската прокуратура.


При посещението си през март, Лаура Кьовеши настоя делегираните прокурори от България да имат самостоятелна сграда. "Не е проблем да споделяме помещенията, но бих искала самостоятелна сграда, самостоятелен бюджет и да мога да посетя тази сграда", заяви Кьовеши.


Важна гаранция за независимостта на тяхната дейност ще е и обособяването на самостоятелно секретно деловодство, до което няма да имат достъп български прокурори или представители на ръководството на държавното обвинение.


С промените ще се осигури възможност европейските делегирани прокурори да бъдат обслужвани от съдебни служители (деловодители, секретари и помощници), които ще бъдат назначени именно за тази цел. В момента подобни служители са команировани от Върховната касационна прокуратура. През юли 2021 година са били разкрити 15 щатни бройки към звеното, подпомагащо дейността на Европейската прокуратура. Все още не е известно от колко точно служители ще има необходимост, предстои да бъде изготвен анализ и от самата институция.


С промените ще се даде възможност на тези служители да работят директно за Европейската прокуратура, а не да са към българското държавно обвинение. Това ще гарантира по-голяма независимост и сигурност в тяхната работа, твърдят още експертите. Критериите за тях няма да бъдат различни от тези, които предвижда Законът за съдебната власт.


Все още не е известно колко точно ще струват промените. Засега финансирането за тях вероятно ще бъде отделено от бюджета на съдебната власт, но е възможно на по-късен етап да бъдат осигурени средства и от европейската прокуратура.


След като в средата на март европейският главен прокурор Лаура Кьовеши посети България, от министерството на правосъдието обявиха, че се работи и по изменения в Наказателния кодекс, които да премахнат пречките пред ефективно разследване и наказване на престъпленията, свързани с измами с евросредства. Те са свързани с начина, по който е формулиран съставът на престъплението и как в него не се отразява сложния път на тези средства, които минават през няколко институции и бюджета.


Малко след като Кьовеши си тръгна, МВР проведе акцията по ареста на бившите управляващи - бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севдалина Арнаудова. След това от институцията обявиха, че освен по случаи с измами на европейски средства, работят и по случаи "за системна корупция по отношение на висши публични служители" от България.


Европейската прокуратура работи от лятото на 2021 година. В нея има място за десет обвинителя от България


В края на 2020 година беше открита процедурата по излъчването на българските прокурори, като първоначално се явиха над 30 души. Прокурорската колегия изпрати 10 кандидатури на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, но от всички предложения тя одобри само четирима (Светлана Шопова-Колева, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев)


Така в началото на работата на институцията през юли 2021 година съставът с български делегирани прокурори не беше попълнен. На втория етап през есента на 2021 година, бяха попълнени пет от свободните шест места. Елена Попова от Специализирания наказателен съд, прокурорите от Софийска градска прокуратура Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова, както и зам.-шефова на окръжната прокуратура на Кюстендил - Ивайло Илиев. В средата на февруари тази година, прокурорската колегия откри трета процедура за изпращане на последния европейски прокурор, но за нея нямаше нито един кандидат.
Сега прокурорската колегия на съдебния съвет може да обяви четвърта процедура за подбор. Другият вариант е да се договори с Европейската прокуратура за един делегиран европрокурор по-малко от първоначално предвидената бройка от десет души.


Задължителни условия за кандидатите са да владеят английски език, да имат поне осем години юридически стаж, да са на възраст до 58 години, да имат придобит статут на несменяемост и оценка "много добра" от последната атестация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK