Само "Възраждане" възразява срещу съвместното обучение на студенти

Николай Денков

© Юлия Лазарова

Николай ДенковСъс 139 гласа "за", 12 "против" (от парламентарната група на "Възраждане"), без "въздържал се" и почти без дебати депутатите приеха на първо чете промени в Закона за висшето образование, свързани с обучение на студенти в два или повече университета, както и подготовка на докторанти в рамките на научноизследователските проекти. В закона е заложено още Националната карта за развитие на висшето образование да се актуализира всяка година. Проектът е на Министерския съвет, а срокът за писмени предложения между двете четения ще е 14 дни.


Според бившия министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ Националната карта не трябва да се актуализира всяка година и парламентарната му група ще направи предложение за това между двете четения. Румен Гечев обяви, че от БСП ще предложат уточнения, свързани с установено плагиатство от ректори. Той поиска и зачисляване на докторантурите по научни проекти да е на основата на конкурс, а защитата на докторантурите да е по същите правила, които важат и за общата поръчка на МОН. Костадин Костадинов заяви, че от "Възраждане" са против промените, защото могат да възникнат проблеми за студенти, които се обучават едновременно в две висши училища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK