Край на извънредната обстановка: Животът се връща такъв, какъвто беше преди 2 години

Край на извънредната обстановка: Животът се връща такъв, какъвто беше преди 2 години

© Надежда Чипева, КапиталСчитано от днес, извънредната епидемична обстановка, с която са обвързани почти всички ограничения срещу разпространението на коронавируса, официално се отменя. Така на практика животът се връща (почти) такъв, какъвто беше преди 2 години. Според приет на първо четене вчера законопроект, занапред министърт на здравеопазването все пак ще може да издава заповеди за COVID мерки, ако се налагат.


"Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г., когато за първи път бе обявена извънредната епидемична обстановка. COVID-19 ще остане известно време и трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без извънредна обстановка", каза на брифинг вчера здравният министър Асена Сербезова.


Тя увери, че здравните власти ще наблюдават поведението на хората и как тази промяна ще се отрази на разпространението на инфекцията. Повече от пресконференцията на здравните власти четете тук.
Вчера парламентът прие на първо четене министърът на здравеопазването да има право да издава заповеди за COVID мерки след съгласуването им с главния държавен здравен инспектор. Юридически това е необходимо, защото остава правен вакуум след изтичането на извънредната обстановка. Какво още предвижда законопроектът четете тук.

Силно препоръчително остава и носенето на маски, спазването на дистанция и дезинфекцията, но неспазването няма да се наказва.


Кои мерки отпадат


маските няма да са задължителни дори на закрито,

  • опада изискването за спазване на физическа дистанция,
  • без ограничение в броя хора, които могат да се събират на едно място,
  • подновява се присъственият учебен процес,
  • подновяват се свижданията в болниците,
  • отпада изискването за дистанционна работа на 50% от персонала


От 1 април няма няма да работят и COVID зоните, тяхната дейност и финансиране се прекратява.


Кои мерки се запазват


Остава обаче изискването на сертификат при влизане в България, както и задължителните изолация и карантина при заразени и техните контактни - при заразени карантината ще е 10 дни, а при контактни - 7, както и сега.Ваксинирането остава така, както досега, продължава и кампанията за насърчаване на ваксинацията "+мен".За срок до 3 месеца здравните власти ще могат да:

  • плащат допълнителни средства за работа в рискова среда на медиците
  • удължават автоматично ТЕЛК решения, които са изтекли през последните две години.

Все още текат преговори между здравната каса и Българския лекарски съюз за възможностите за допълнително плащане на медицински персонал.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK