Нов ремонт ще затвори за дни ул. "Граф Игнатиев" при площад "Славейков"

Трамваите по ул. "Граф Игнатиев" временно ще спрат да се движат.

© Максим Караджов

Трамваите по ул. "Граф Игнатиев" временно ще спрат да се движат.За около две седмици ще бъде затворено движението по ул. "Граф Игнатиев" заради ремонт на кръстовището при ул. "Солунска". Това съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков в социалната мрежа. Настилката е разбита, но само с подмяната на плочките проблемът няма да се реши, защото същото се случи по-рано и при други пресечки на ул. "Граф Игнатиев" - с ул. "Цар Шишман", с ул. "Шести септември". Те бяха поправени от фирмата "Джи Пи груп", изпълнител на основния ремонт на "Графа", приключил през май 2019 г. Още тогава кметът Йорданка Фандъкова обяви, че е наложила глоби на изпълнителя за некачествена работа общо за половин милион лева.


Засега не е ясно кога ще е началото на поредния ремонт на "Граф Игнатиев", добавя Трайков, но очаква скоро общината да обяви графика. От Столичната община потвърдиха за "Дневник", че предстои ремонт на участъка, но няма да се спира движението на трамваите, а само на автомобилите по ул. "Солунска" в този участък.


По плочките на кръстовището с ул. "Солунска" минават и автомобили.

По плочките на кръстовището с ул. "Солунска" минават и автомобили.
"Има голяма грешка - или в проекта за ремонта, или в изпълнението, защото не може на всички кръстовища по "Граф Игнатиев" плочките да се клатят", коментира Андрей Зографски от "Спаси София". Единствено при ул. "Раковски" няма проблем с настилката, тъй като е поставен асфалт. В случая ще се наложи да се укрепи фундаментът на трамвайното трасе, а не само подмяна на разклатените и изпочупени плочи с нови, уточни той.


Големият ремонт на ул. "Граф Игнатиев" на стойност за 24 млн. лв. приключи през май 2019 г. и точно година по-късно започна поправяне на настилката при градината "Св. Седмочисленици". С флекс машина се изрязаха плочите, за да се разшири разстоянието между тях. Заради високите температури, около 30 градуса, плочите се разшириха и се надигнаха, защото не са били предвидени по-широки фуги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK